Linkuri accesibilitate

Moldova riscă astăzi să rămână un repetent incorigibil în materie de integrare europeană


Gheorghe Cojocaru: „Încrederea partenerilor externi, a celor occidentali, se câştigă greu, pas cu pas şi se pierde uşor.”


Relaţiile dintre Moldova si Uniunea Europeana in aceasta „primăvara fierbinte” pentru Chisinau sunt tema convorbirii pe care Valentina Ursu a avut-o cu istoricul si analistul politic Gheorghe Cojocaru.

Gheorghe Cojocaru: „Comisia Europeană a recomandat semnarea Acordului de Asociere cu Ucraina în această toamnă, la reuniunea la vârf de la Vilnius. În pofida tuturor dificultăţilor, autorităţile de la Kiev şi-au făcut tema pentru acasă. Ucraina începe să vadă lumina din capătul tunelului. Şi, dimpotrivă, Republica Moldova, care anul trecut trăia o „poveste de succes” în relaţiile cu Uniunea Europeană, fiind creditată cu cele mai mari şanse de a dobândi statutul de stat asociat printre ţările aspirante, riscă astăzi să rămână un repetent incorigibil în materie de integrare europeană.”

Europa Liberă: Unde a ratat Republica Moldova, încât e pe cale de a pierde toate şansele de asociere la UE?

Gheorghe Cojocaru: „A ratat la capitolul construcţie democratică şi edificarea statului de drept şi a ratat tocmai o guvernare care a făcut din obiectivul integrării europene un vârf de lance al programului său politic. A compromis creditul de încredere pe care i l-a acordat. În două rânduri. Un electorat ce îşi doreşte o aliniere la standardele europene şi care vrea să respire aerul liber al Europei. A ratat şi la capitolul încrederea partenerilor occidentali care au susţinut şi au încurajat fosta Alianţă a celor trei partide să persevereze pe calea integrării europene şi cărora acum, spre stupoare lor, nu le vine să-şi creadă ochilor când privesc la ceea ce se întâmplă pe scena politică de la Chişinău…”

Europa Liberă: Această încredere a partenerilor occidentali a fost spulberată definitiv?

Gheorghe Cojocaru: „Încrederea partenerilor externi, a celor occidentali, se câştigă greu, pas cu pas şi se pierde uşor, mai ales. când se intră într-o zonă a arbitrariului, a egoismelor mărunte şi desconsiderării intereselor fundamentale.

De la începutul acestui an şi până în prezent, actuala clasă politică a demonstrat prin tot ce a făcut că nu este conştientă de misiunea sa politică în această fază traversată de Republica Moldova, că nu ştie să-şi stăpânească reflexele autodemolatoare, că nu are nici simţul elementar al autoconservării. Oamenii politici de astăzi, care s-ar părea că vin dintr-o altă generaţie şi din alte timpuri istorice, nu au statutul de oameni de stat şi nici nu învaţă din greşelile şi rateurile amare pe care le-a înregistrat până astăzi istoria recentă a Republicii Moldova…”

Europa Liberă: Dacă acestor evoluţii în declin nu li se va pune capăt, dacă actuala clasă politică nu se va ridica deasupra egoismelor mărunte de partid, cum va arăta ea peste un timp în manuale de istorie?

Gheorghe Cojocaru: „Înainte de toate şi înainte de a ajunge un subiect al investigaţiilor istorice, această clasă politică, dacă nu se va trezi în ultimul ceas la realitate, va suporta oprobiul public, fiind măturată definitiv de pe scena politică în coşul de gunoi al istoriei, după care acest verdict se va regăsi şi în manualele de istorie, spre veşnica ei pomenire, dar numai de bine, nu.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG