Linkuri accesibilitate

Bulgaria: tărîmul mutrelor


Apăruți în vidul legal de după căderea comunismului, „mutrele” aduc, pentru oamenii de rînd, un surogat de structură socială acolo unde statul nu poate oferi ceva funcțional.


Principala temă de dezbatere publică a bulgarilor din iarnă încoace și în campania pentru aceste alegeri a fost nemulțumirea față de mafia politico-financiară și de noii îmbogățiți. Între gangsterii bogați și intrați în politică dupa caderea comunismului, pe de o parte, si populatia sărăcită pe de alta, se află doar pătura așa-numiților „mutre”, iar bulgarii își definesc deseori țara ca fiind „tărîmul mutrelor”. Populația are insa o atitudine ambiguă față de „mutre”, un hibrid între mafie balcanică si cei ce in România sînt numiți "cocalari".

Tîlhari sau haiduci?

„Mutrele” nou imbogatite au adus o serie de trasaturi pur balcanice peste stilul de viata haotic al tranzitiei. Apăruți în vidul legal de după căderea comunismului, „mutrele” aduc, pentru oamenii de rînd, un surogat de structură socială acolo unde statul nu poate oferi ceva funcțional.

In masura in care in Bulgaria politicienii sunt corupti prin definitie, iar puterea nu propune niciun fel de ideologie, „mutrele” ofera o structura prin care societatea poate functiona la nivel local, cel putin in aparență.

Multe „mutre” sunt fosti sportivi care au trecut prin, sau si-au consolidat legaturile cu, vechile structuri ale securitatii statului
Boiko Borisov cu Tvetan Tvetanov în 2009
Boiko Borisov cu Tvetan Tvetanov în 2009
comunist. Boiko Borisov însuși e un fost bodyguard. Sportivi si bătăuși, „mutrele” sînt un ideal pentru multi tineri din noua generatie, pentru care justiția „mutrelor” e mai eficace decat cea oficiala, a statului, tocmai prin faptul ca e exercitată imediat si că e eficienta.

Ghiuluri si colane

Există apoi o modă a „mutrelor”, un intreg complex vestimentar si gestual, imitat in special de tinerii din provincie, sau proveniti din medii sarace: păr tuns scurt, aproape ras, ochelari de soare negri, lanturi de aur atarnand greu la gat si peste un piept cat mai dezvelit (o frustrare permanenta pentru cei fără păr pe piept), ghiuluri si colane.

Biserica, apoi: cocktailurile si petrecerile opulente ale „mutrelor” încep uneori cu o ceremeonie de binecuvantare, la care vine un preot cu cadelnita, aghiazma si busuioc. Noilor imbogatiti le place sa se lase filmati sau fotografiati cu o lumanare in mana și e considerat foarte șic a da bani pentru construirea unei biserici, sau macar a unei capele.

Tabloul trebuie completat cu un smartphone de ultimul tip ținut in permanență în mînă și cu o fată arătoasă si cat mai dezbracata agatata de braț. Pentru aceste două din urma accesorii, folclorul urban a inventat termenii de „mutrafon” pentru un telefon scump si „mutresa” pentru metresa unei mutre.
  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

Previous Next

XS
SM
MD
LG