Linkuri accesibilitate

Copiii trebuie învățați: copiatul ideilor e furt intelectual


400 de pedagogi discută la Chişinău, la o conferinţă internaţională, standardele unui învățămînt de calitate.


Zilele acestea peste 400 de pedagogi din Republica Moldova şi mai multe ţări europene discută la Chişinău, în cadrul unei conferinţe internaţionale, despre standardele unei educaţii de calitate. Incluziunea şcolară a copiilor cu dizabilităţi, utilizarea tehnologiilor informaţionale şi... elevi care nu copiază la examene sunt – potrivit unor experți - doar câteva dintre caracteristicile unui învăţământ de calitate. Diana Răileanu are detalii.

Timp de patru zile profesorii moldoveni vor putea împrumuta de la colegii lor din România, Estonia sau Italia practici europene de predare. De la Tatiana Nagnibeda Tverdovleb, şefa Direcţiei municipale de Educaţie, instituţie care a organizat conferinţa, am căutat să aflu ce aspecte ale învăţământului din Republica Moldova ar trebui îmbunătăţite, astfel încât elevii să poată concura nestingheriţi cu cei din Europa?

„Cred că trebuie să mai scăpăm de unele aspecte mai negative cum ar fi copiatul, aceeaşi calitate pe care trebuie să o vedem prin prisma procesului educaţional. De asemenea, ţine şi de mentalitatea societăţii întregi, pentru că dacă aceşti copii absolvenţi ar avea o concurenţă pe piaţă, la serviciu, la alte activităţi, cred că şi atitudinea lor ar fi mult mai diferită.”

Pentru a combate practica copiatului şi a aduce învăţământul local mai aproape de standardele europene, Ministerul Educaţiei a decis că la examenul de Bacalaureat din acest an sălile de examen să fie supravegheate cu camere video şi bruiate telefonic.

Decizia Ministerului a stârnit nemulţumirea multor elevi care au protestat în stradă arătându-se deranjaţi de faptul că ar putea fi supravegheaţi la examene. După părerea profesoarei liceului „Principesa Natalia Dadiani” din capitală, Valentina Boboc, elevii care studiază temeinic pe parcursul anilor, nu ar avea de ce să-şi facă griji:

„Copilul e învăţat de mic că e ruşine şi nu e bine să furi un creion sau alt lucru oarecare. Tot aşa trebuie învăţat că copiatul ideilor e furt intelectual. Dacă noi discutăm despre o educaţie de calitate, ar trebui să explicăm, să ducem o luptă contra copiatului.”

Pentru că zilele trecute Adunarea Populară a Găgăuziei a interzis supravegherea video la bacalaureat motivând că aceasta creează condiţii de stres pentru elevi, l-am întrebat pe profesorul Traian Duminică, din România, unde camerele de luat vederi la examenul de Bacalaureat sunt o normă, dacă temerea autorităţilor de la Comrat e una motivată:

„Copiii nu au de ce să fie stresaţi, stresaţi sunt cei care nu au învăţat şi ar vrea să copie. Pentru că nu au decât să nu se uite la acea cameră, care este şi foarte mică. La o adică, cred că şi în Chişinău, dar şi în marile oraşe, pe stradă sunt cunt camere de supraveghere şi suntem văzuţi în fel de fel de situaţii şi dacă nu ştim nu e nicio problemă. Ne comportăm normal, deci copiii nu au de ce să se comporte altfel. Şi mai e ceva, legea noastră mai spune ceva: dacă te-a prins copiind, te-a dovedit, eşti eliminat din examen şi nu mai poţi participa trei sesiuni la rând la examenul de Bacalaureat.”

Potrivit Ministerul Educaţiei de la Chişinău echipamentele de supraveghere necesare pentru supravegherea elevilor la examenele de Bacalaureat, vor scumpi cu 3 milioane de lei costul sesiunii care va avea loc în perioada 4-21 iunie. Camerele video ar urma să fie folosite pe parcursul anului de studii pentru supravegherea instituțiilor de învățământ.
Previous Next

XS
SM
MD
LG