Linkuri accesibilitate

CEDO decide în favoarea Iuliei Timoșenko


Fostul premier al Ucrainei Iulia Timoșenko
Fostul premier al Ucrainei Iulia Timoșenko

Hotărîrea anunțată astăzi nu este definitivă și dă dreptul autorităților ucrainiene să o conteste.


Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a decis că întemniţarea fostului premier Iulia Timoşenko este ilegală. Ilegală a fost şi arestarea ei, consideră Curtea de la Strasbourg, care însă a respins plângerea că Timoşenko ar fi fost maltratată în tipul detenţiei. Iulia Timoşenko este condamnată la şapte ani închisoare pentru abuz de putere, în legătură cu acordul semnat cu Rusia în 2009 privind importul şi tranzitul de gaze. De la Strasbourg, Iolanda Bădiliţă:

„Iulia Timosenko a fost incarcerata in mod arbitrar de catre autoritatile de la Kiev.” Aceasta este una dintre concluziile deciziei facute astazi publice la Strasbourg, de catre judecatorul luxemburghez Dean Spielmann, presedintele CEDO.

O camera formata din șapte judecatori, intre care unul din Ucraina (Ganna Yudkivska), si condusa de presedintele
Dean Spielmann, președintele CEDO la audierea cazului Timoșenko la Strasbourg
Dean Spielmann, președintele CEDO la audierea cazului Timoșenko la Strasbourg
CEDO, Dean Spielmann, a decis, asadar, ca Ucraina a incalcat in cazul Timosenko o serie de articole ale Conventiei pentru apararea drepturilor omului, respectiv articolele 5 si 18. In mare, acestea se refera la dreptul la libertate si securitate, dreptul de revizuire a unei decizii de trimitere in detentie, respectiv dreptul de compensare in cazul unei incarcerari ilegale.

„Curtea a decis in unanimitate ca au fost incalcate paragrafele 1, 4 si 5 ale articolului 5 si articolul 18 al Conventiei“, a spus Dean Spielmann, presedintele CEDO.

Iulia Timosenko s-a plans insa si ca in aprilie 2012, pe parcursul transferului sau de la inchisoare la spital, s-ar fi produs o serie de incidente violente. De altfel, în momentul respectiv, imaginile cu vanataile de pe abdomenul fostului premier au facut inconjurul lumii.

Desi CEDO a admis referinta Iuliei Timosenko la articolului 3 al Conventiei care acopera relele tratamente, „nu s-a produs nici o violare a articolului 3, tratamente sau pedepse inumane“, dupa cum avea sa arate presedintele CEDO, dand citire hotararii Curtii in acest caz.

In documentele care motiveaza decizia de astazi CEDO arata ca a retinut faptul ca „justificarea legala a incarcerarii Iuliei Timosenko nu a fost corespunzator analizata si ca nu i s-a oferit posibilitatea de a cauta si primi compensatii pentru privarea sa de libertate considerata ilegala.“

Curtea arata ca „este vorba, de fapt, de o lacuna a legislatiei ucrainiene“ ale carei consecinte nu se limiteaza doar la cazul Timosenko.

Inca un amanunt important: hotararea anuntata astazi nu este insa definitiva si da dreptul autoritatilor ucrainiene sa o conteste.

Iulia Timosenko nu a solicitat compensatii banesti si nici plata cheltuielilor de judecata.
XS
SM
MD
LG