Linkuri accesibilitate

Tensiunile din Zona de securitate pe Nistru


La frontiera administrativă de la Bender
La frontiera administrativă de la Bender

Radu Vrabie: „pe fundalul crizei din R. Moldova, asemenea tensiuni ar putea să atragă mai multă simpatie şi atenţie pentru Tiraspol din partea Federaţiei Ruse.


Reprezentanţii unor organizaţii neguvernamentale, cu voce puternică în cadrul societăţii civile, au difuzat o declaraţie în care constată că „activizarea dialogului UE - Republica Moldova, cu perspectiva aderării Republicii Moldova la spaţiul economic european, liberalizării regimului de vize şi modernizării statului Republica Moldova a fost urmată de agravarea premeditată a situaţiei în raioanele de est ale Republicii Moldova”. Analistul Radu Vrabie de la Asociaţia de Politică Externă va fi împreună cu noi peste câteva minute pentru o convorbire despre cauzele şi pericolele unei asemenea situaţii.

Europa Liberă: Intenţia noastră era să vorbim la o anumită temă, dar iată că realitatea ne oferă mai multe surprize. Ce părere aveţi dvs. despre răsturnarea aceasta spectaculoasă de situaţie: premierul Filat nu mai poate fi premier nici desemnat, nici acum, nici în viitor, nici interimar ş.a.m.d. ?

Radu Vrabie: „Decizia Curţii Constituţionale a fost luată destul de târziu aseară, aşa că nu am avut foarte mult timp la dispoziţie ca s-o citesc şi să o înţeleg foarte bine. Cu toate acestea, este decizia Curţii, care, aşa cum se vede, trebuie respectată. Asta dacă ne referim la partea juridică.

Dacă ne referim la partea politică, această decizie, care pe lângă faptul că trebuie să fie consecventă pe viitor, are şi nevoie, din punctul meu de vedere, de o explicaţie. Nu ştiu dacă se practică ca judecătorii Curţii să-şi explice decizia, dar dat fiind faptul că există o miză atât de mare şi că se pune la îndoială mai degrabă prezumţia nevinovăţiei decât prezumţia vinovăţiei cred că e nevoie de o explicaţie ulterioară.

Altfel riscăm, mai ales ţinând cont de faptul că în popor, lumea zice că toţi în Parlament sunt „bandiţi şi hoţi”, riscăm toţi să ne acuzăm reciproc, politicienii să se acuze reciproc de acte de corupţie, şi să nu avem nici un om eligibil pentru următoarele alegeri.”

Europa Liberă: Toată lumea are nevoie de explicaţii, şi politicienii, dar mai ales cetăţenii. Revenind la subiectul discuţiei de astăzi, dle Vrabie, cine la Chişinău, a propos, ca să facem un intro, cine la Chişinău – zguduit de seisme politice – trebuie să-şi bată capul de regiunea transnistreană ?

Radu Vrabie:
„Asta este una din problemele cu care se confruntă Republica Moldova acum, în paralel cu această criză politică. În regiunea transnistreană, în zona de securitate, se întâmplă lucruri care nu sunt întâmplătoare, mai ales că ieri, prima ştire bombă seara a fost declararea de către aşa-numitul minister de externe transnistrean drept persoane non-grata a patru poliţişti moldoveni din Bender; însă acest lucru a trecut cumva neobservat de mass-media, de spaţiul public al republicii Moldova, pentru că decizia Curţii Constituţionale a umbrit acest lucru, aşa cum cumva diamantele la care făcea referire domnul Ghimpu au umbrit celelalte activităţi şi provocări din Bender.”

Europa Liberă: O precizare doar: aşadar, există o declaraţie, că de la asta am pornit, o declaraţie a mai multor organizaţii neguvernamentale care avertizează asupra unei situaţii oarecum explozive în Zona de securitate, în special la Bender (Tighina) şi, iată, se întâmplă ce se întâmplă. Ca să explicăm pentru ascultătorii noştri, cum au început şi s-au manifestat sau se manifestă tensiunile în această zonă cu o concentrare mare de oameni înarmaţi, ca să nu vorbim despre alt soi de pericole?

Radu Vrabie:
„Cronologic, foarte pe scurt, a fost un incident, cel puţin din cele câte le cunosc eu, a fost un incident cu aşa numita miliţie transnistreană care se deplasa în partea Bender-ului, numită Severnoie, spre care trebuie neapărat să treacă prin satul controlat de autorităţile constituţionale Varniţa şi, deşi era o înţelegere de ani de zile ca aceştia să utilizeze maşini fără identificare, fără numere, fără girofar, în ziua aceea au utilizat aceste elemente, fapt pe care poliţia Republicii Moldova nu le-a permis să treacă. Au fost atacate de forţele speciale.

După aia au fost două declaraţii şi două decizii ale conducătorului oraşului Bender, de a interzice circulaţia poliţiştilor moldoveni în uniformele speciale, deşi ei nici nu utilizau aceste uniforme pe teritoriul oraşului Bender dat fiind faptul că ei acolo nici nu patrulează. Doi - de a sista aprovizionarea cu alimente şi utilităţi pentru cele două instituţii penitenciare din oraşul Bender, mai ales că una din ele, numărul 8, nu are utilităţi din partea Transnistriei de vreo zece ani…”

Europa Liberă: E vorba de instituţii subordonate direct Chişinăului.

Radu Vrabie:
„Exact. Toate aceste decizii, colaborate cu cea de ieri, a acelui minister de externe aşa numit, demonstrează că cineva încearcă să provoace, să creeze tensiuni, şi, precum aţi menţionat foarte corect, se pune la mijloc o categorie – poliţiştii – care au acces la arme. Aceasta tensionare a situaţiei între poliţia constituţională a Republicii Moldova şi aşa numitele trupe ale miliţiei transnistrene la momentul dat poate să iasă de sub control, şi asta este cel mai grav.

Din acest punct de vedere, mă tem că trebuie să recunosc că actuala conducere a acestei autoadministraţii, Şevciuk şi Ştanski, nu se deosebeşte foarte mult de Smirnov-Antiufeiev. Din păcate! Pentru că s-a investit prea mult efort în aşa numita schimbare care are loc la Tiraspol.”

Europa Liberă: Probabil ar trebui să precizăm încă odată ce s-a întâmplat ieri, despre ce poliţişti este vorba?

Radu Vrabie:
„Deci, în zona de securitate, la aşa numitul hotar administrativ dintre Republica Moldova şi regimul din stânga Nistrului au fost reţinuţi acum două săptămâni patru poliţişti care însoţeau un hoţ, din câte înţeleg eu, cineva care era învinuit de furt pe teritoriul Federaţiei Ruse, se găsea pe teritoriul Republicii Moldova, dar în acelaşi timp era cetăţean al aşa numitei Republici Moldoveneşti Nistrene. Pentru că acela nu avea acte de identificare, împotriva poliţiştilor s-a intentat un aşa-numit dosar penal de către justiţia din stânga Nistrului, iar ieri s-a luat decizia ca aceşti patru poliţişti, pentru încercarea de „scoatere ilegală din ţară” să fie declaraţi persoane non-grata.”

Europa Liberă: Declaraţia de care vorbim, menţinută într-o tonalitate – trebuie să spunem – destul de înaltă sau dură vorbeşte de o „agravarea premeditată a situaţiei în raioanele de est ale Republicii Moldova”. Cine şi de ce ar avea interesul să stârnească dispoziţii tot mai războinice în zonă?

Radu Vrabie:
„Sunt două ipoteze. Una ar fi că este inspirată de la Moscova. Adepţii acestei teorii vorbesc nu întâmplător şi de apariţia de exemplu a celor formaţiuni de cazaci în Gagauzia, şi de declaraţia de autonomie din Taraclia – şi toate aceste elemente le leagă.

În acelaşi timp, şi eu înclin să cred asta, există şi la Tiraspol forţe care încearcă să tensioneze situaţia pentru a avea un sprijin mai mare de la Moscova. Se pare că în pofida declaraţiilor lui Dmitri Rogozin, care spune că Transnistria va fi total sub oblăduirea Rusiei, şi va fi susţinută, şi aici vor curge râuri de lapte în maluri de miere, relaţia nu este atâta de bună. Transnistria susură de un anumit deficit financiar şi, pe fundalul crizei din Republica Moldova, asemenea tensiuni ar putea să-i atragă mai multă simpatie şi atenţie din partea Federaţiei Ruse.

Dar, ca să revin la declaraţia organizaţiilor non-guvernamentale la care ne referim, unul din scopurile ei a fost ca să atragem atenţia mass-mediei şi politicienilor din Republica Moldova. Pentru că, precum am şi menţionat, există o lipsă de interes sau există alte domenii care sunt mult mai importante din păcate în spaţiul public moldovenesc, în special există o slabă implicare a Parlamentului Republicii Moldova, cu un sprijin politic, şi aici este probabil şi întrebarea crucială; cine trebuie să se ocupe de situaţia din regiunea transnistreană, pentru că în ultimii ani ne-am tot deprins să lăsăm totul în baza fostului Minister al Reintegrării, actualmente Biroul de reintegrare.

Însă cred că în rezolvarea problemei transnistrene avem nevoie de implicarea tuturor forţelor, inclusiv sprijin la nivel politic, inclusiv din partea parlamentului care din păcate acum nu există.”

Europa Liberă: În cazul în care lucrurile vor scăpa de sub control sau vor evolua într-un mod despre care unora le este şi frică să vorbească, ce instituţie, organism internaţional din exterior ar putea interveni ca să potolească posibilitatea unei noi confruntări.

Radu Vrabie:
„Probabil în primul rând OSCE-ul, care este acolo, şi desigur toţi actorii din formatul 5+2 ar trebui să fie destul de activi pentru a preîntâmpina o eventuală agravare şi scăpare a situaţiei de sub control, pentru că fiecare conflict, chiar direcţionat, în orice moment poate scăpa de sub control.”
XS
SM
MD
LG