Linkuri accesibilitate

Protest al Ligii Tineretului Rus la Chișinău


„Limba rusă o cunosc toţi şi este stupid să renunţi la ea de dragul posibilei integrări europene, care nu are nimic cu interzicerea limbii ruse.”




Câteva zeci de tineri din Liga Tineretului Rus au protestat la sediul Partidului Liberal și Parlament împotriva inițiativei legislative a deputatei Ana Guțu pentru diminuarea statutului limbii ruse. După cum veți auzi din relatarea Tamarei Grejdeanu, liderul liberalilor le-a spus tinerilor protestatari cã au greșit adresa.


Activiştii de la Liga Tineretului Rus care au participat la acţiunea de protest s-au arătat nemulţumiţi de iniţiativa de a modifica textul articolului 13 al Constituţiei, care ar presupune înlocuirea sintagmei de limbă moldovenească cu cea română.

Unul dintre protestatari care a acceptat să vorbească, Vladimir Carmanov, spune că tineretul rus nu va tolera nici o iniţiativă ce ar diminua utilizarea limbii ruse în societate:

„Cel mai groaznic este că din această iniţiativă reiese închiderea tuturor instituţiilor de învăţământ unde limba de predare este rusa. Mai multe statistici arată că vorbitorii de limbă rusă din Republica Moldova ar fi între treizeci şi cincizeci de procente din numărul întregii populaţii. Dar limba rusă o cunosc toţi şi este stupid să renunţi la ea de dragul posibilei integrări europene, care nu are nimic cu interzicerea limbii ruse.”

Chiar dacă Partidul Liberal a anunţat că Ana Guţu, deputata care a venit cu iniţiativa de a schimba legislaţia lingvistică nu mai face parte din echipă, protestatarii spun că s-au adunat în faţa sediului PL deoarece partidul nu a criticat propunerea ei. Ca răspuns liderul Partidului Liberal i-a îndemnat pe tinerii protestatari să-şi exprime indignarea în altă parte:

„Ana Guţu nu este membră a PL, ea a trecut peste perete, uşa de alături. Aşa că, dragi tineri, mergeţi la uşa de mai înainte, următoarea.”

Tinerii care s-au prezentat la acţiunea de protest scandau lozinci în unison, dar s-au arătat mai puţin documentaţi când i-am întrebat ce îi nemulţumeşte.

Într-un final, preşedintele ligii, Igor Tuleanţev i-a îndemnat pe tineri să-şi exprime susţinerea pentru ca limba rusă să fie limbă de stat:

„Singurul vector corect al politicii externe moldoveneşti este integrarea euroasiatică, şi fără limba rusă nu avem cum să ajungem acolo. Limba rusă, limbă de stat!”

Despre nemulţumirea manifestată de tineretul rus i-am solicitat o opinie şi analistului Anatol Ţăranu. Acesta spune că deşi iniţiativa Anei Guţu ar avea iz electoral, problema lingvistică rămâne a fi de actualitate :

„În societatea noastră demult se vorbeşte despre necesitatea de a aduce în concordanţă norma constituţională cu ceea ce se numeşte adevărul ştiinţific. Din acest punct de vedere, doamna Guţu, ca un reprezentant al intelectualităţii moldoveneşti nu a făcut nimic deosebit, a făcut o chestie despre cate se vorbeşte foarte de demult. Ca gest politic, ca conţinut politic, eu cred că situaţia este destul de delicată, momentul este destul de delicat.”

Propunerea de modificare a legislaţiei cu privire la limba de stat şi la cea rusă , ce are statut de limbă de comunicare interetnică, a trezit discuţii contradictorii în societate. Aceasta a fost criticată de Congresului Civic şi de unii deputaţi comunişti, care au sugerat că în acest moment schimbările de ordin lingvistic ar aduce doar tensiune în societate. De altfel, din momentul în care a fost vociferată iniţiativa, în semn de protest , liderul comuniştilor, Vladimir Voronin, vorbeşte doar în rusă în timpul şedinţelor plenare.
  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG