Linkuri accesibilitate

„In Belgia, Marx nu a murit încă!...”


„O țară de nebuni. Naturalizăm cu carul, dar refuzăm să-i acordăm cetățenia unuia din cei mai bogați oameni de pe planetă: ticălosul miliardar nu va veni la noi!" (La Capitale, ziar popular din Bruxelles).


Belgia este țara nordică cu mentalitatea cea mai „mediteraneană” în sensul exuberanței politice și al supraviețuirii vechilor mitologii politice, având acum la putere, într-o coaliție, unul din partidele socialiste cele mai puțin reformate din Europa.

Tocmai în acest regat baroc al capitalismului social vin să se instaleze tot mai mulți milionari francezi care cer cetățenia belgiană, speriați de politica fiscală a lui François Hollande. In Franța, Hollande vrea sa impoziteze cu 75% veniturile care depășesc un milion de euro - în Belgia impozitul pe avere e zero !... Ultimul bogătaș francez care a cerut cetățenia belgiană a fost miliardarul produselor de lux Bernard Arnault, cel mai bogat om din Franța si al patrulea om cel mai bogat din lume!…

Cu o avere de 40 miliarde de dolari si venituri anuale de sute de milioane de euro, Bernard Arnault, patronul grupului LVMH, poseda o lungă serie din cele mai cunoscute mărci frantuzesti de lux, de la șampanii precum Dom Pérignon, pana la parfumurile Dior, lanțuri de magazine, presă si mari mărci de moda cum sînt Kenzo, Vuitton, Fendi sau Donna Karan. Mai poseda si 16% din grupul Carrefour, al doilea lanț de magazine de alimentație din lume ca importanță.

Iată însă că în urma ostilității presei și a comisiei parlamentare care verifică dosarele naturalizărilor, Bernard Arnault și-a retras cererea și a anunțat săptămâna trecută că nu mai dorește să devină belgian.

„Belgia - o țară de nebuni”, scria joi, a doua zi, La Capitale, unul din ziarele populare din Bruxelles. „Naturalizăm cu carul, dar refuzăm să-i acordăm cetățenia unuia din cei mai bogați oameni de pe planetă sub vagi pretexte juridice care ascund un autism ideologic demn de sec. al XIX-lea. Aripa stânga si fanatică a Partidului Socialist a triumfat: ticălosul miliardar nu va veni la noi! Această decizie imbecilă face ca Bruxelles sa piardă un miliard de euro, fără sa mai vorbim de ce ar fi câștigat restul țării.”

Si ziarul continua: „Iată rezultatul, dăm cetățenia unor valuri de refugiați care nu vorbesc niciuna din limbile nationale, nu au din ce trăi si nu știu să situeze Belgia pe hartă, dar nu o dăm unui francez bogat si onorabil, patronul firmelor Dior si Vuitton, care ar fi creat averi imense la noi fără ca noi sa facem vreun efort. Pe fundalul crizei economice, refuzul de a-l accepta pe Bernard Arnault are alura unei crime economice si arată o prostie abisală. În Belgia, Marx nu a murit încă!..."

Intreaga afacere arată că reflexele vechi dispar greu în politică. La fel, mentalitățile, în special cea egalitară... Belgia e un regat socialist, unde principalul cotidian francofon, Le Soir, a putut scrie sarcastic: „Nu înțelegem de ce Arnault cere cetățenia noastră, când ar putea pur si simplu sa cumpere Belgia.”
  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

Previous Next

XS
SM
MD
LG