Linkuri accesibilitate

Proteste şi negocieri la uzina Dacia Piteşti


E posibil ca muncitorii români să nu cunoască experimentul de la Ford Craiova, unde în decembrie 2012 un întreg schimb a fost înlocuit cu roboti.


În România s-au reluat negocierile asupra contractului colectiv de muncă dintre angajații uzinei de automobile Dacia și patronat, după ce săptămâna trecută sute de muncitori au refuzat să lucreze în ceea ce a părut să fie o grevă spontană. Detalii, în relatarea corespondentei noastre la București, Sabina Fati.

Nemultumirile muncitorilor de la uzina Dacia-Renault din Romania se discuta intre reprezentantii patronatului si ai sindicatului, in conditiile in care lucratorii cer o marire a salariului de 25 la suta. Greva spontana de saptamina trecuta a dus la pierderi de peste 22 de milioane de euro zilnic, fiindca productia a fost oprita, desi nu toti angajatii s-au raliat protestului.

Salariul minim la Dacia-Renault este 450 de euro pe luna, iar salariul mediu de aproape 600 de euro. Anul trecut dupa proteste similare care au avut loc tot la inceputul primaverii, lefurile au fost marite cu circa 10 la suta, iar pe parcursul lui 2012 angajatii au primit prime de 250 de euro, drept recompensa ca intreprinderea a continuat sa fie profitabila.

Muncitorii de la uzina Dacia –Renault de linga Pitesti nu au avut insa doar revendicari salariale, ci si altfel de pretentii. De exemplu, multi dintre ei sint revoltati ca atunci cind pleaca acasa sint controlati dur, dupa ce au fost descoperite mai multe persoane care au furat piese din fabrica, dar si fiindca verificarile se extind astfel incit cei care au consumat bauturi alcolice sa nu poata intra in intreprindere. Participantii la greva spontana de zilele trecute vor deci o crestere a salariului lunar cu 25 la suta, dar negocierile pentru semnarea contractului colectiv de munca pornesc de la ceea ce ofera patronatul, adica o majorare cu 5 procente.

E posibil ca muncitorii romani de la uzina Dacia-Renault sa nu cunoasca experimentul de la Ford Craiova, unde conducerea intreprinderii a inlocuit un intreg schimb in decembrie 2012 cu roboti, ceea ce inseamna ca numarul concedierilor a insumat peste 30 la suta din totalul angajatilor. De altfel, Dacia Pitesti este probabil singura fabrica de profil din Europa care continua sa se bazeze pe muncitori in detrimentul robotilor. In viitor, lucrurile s-ar putea schimba, fiindca muncitorii sint spontani si impredictibili, cu atit mai mult cu cit, desi Dacia ramine o intreprindere foarte profitabila, totusi vinzarile scad si odata cu ele si eficienta companiei. De altfel, conducerea Renault a decis acum un an si jumatate sa mute o parte din productia Dacia in Maroc, unde costurile sint mai mici.

Deocamdata Dacia vinde cea mai ieftina masina facuta intr-o tara a Uniunii Europene, dar concurenta ar putea creste amenintator, daca Ford isi respecta contractul de privatizare si daca, asa cum a spus primul ministru al Romaniei, in perioada urmatoare va veni in tara un mare producator de masini din Germania. Pina atunci insa la Dacia continua sa se produca un autoturism la doua minute, in acelasi ritm in care se face piinea la o brutarie utilata modern.
XS
SM
MD
LG