Linkuri accesibilitate

Medvedev lui Barroso: „Planul UE pentru Cipru - absurd si ridicol...”


E prima oară că Barroso - și prin el instituțiile UE - este astfel umilit în public de un om de importanța lui Medvedev.


Liderii Rusiei și ai Uniunii Europene s-au întâlnit astăzi la Moscova la o conferință de cooperare, într-un moment când relațiile reciproce sunt tensionate de starea drepturilor omului în Rusia, dar și de pozițiile diferite față de criza bancară cipriotă. Detalii are Dan Alexe.

Planul Uniunii Europene pentru salvarea Ciprului de la faliment era „absurd, daca e sa vorbim politicos.. si ridicol...” Premierul rus Dmitri Medvedev a avut o ieșire nu doar nediplomatcă, dar si rară in gura sa, exprimându-se astfel public, intr-o conferința de presă astăzi la Moscova, alături de președintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso.

E prima oară ca Barroso - si prin el instituțiile UE - este astfel umilit in public de un om de importanta lui Medvedev, care a adăugat, explicandu-si indirect ieșirea, ca Rusia nici măcar nu fusese informata in prealabil de faptul ca depozitele bancare din Cipru, unde atât de multi ruși bogați își depun averile, aveau sa fie taxate cu aproape 10% pentru orice depozit de peste 100.000 euro.

Medvedev a continuat spunând ca „Europa e in declin si ca întregul proiect european s-a dovedit a fi mult prea greoi”.
Barroso, care a călătorit joi la Moscova împreuna cu mai multi comisari europeni pentru o conferinta despre „Parteneriatul Rusia-UE si potentialul sau”, mersese pregătit sa promită, dupa mai multi ani de negocieri, o ușurare a regimului vizelor pentru cetățenii ruși, in special pentru studenți si oamenii de afaceri. Oficialii europeni nu se așteptau insa la o asemenea umilire publica din partea lui Medvedev.

De cand Rusia a intrat in vara trecuta in Organizatia Mondiala a Comertului (OMC), au apărut mai multe subiecte de discordie intre Moscova si Bruxelles. Rusia a sporit tarifele pe anumite produse europene si limitează unele importuri din UE, de pilda importurile de animale vii.

Tot asa, Rusia obliga companiile aeriene sa comunice datele personale ale pasagerilor chiar daca zborurile nu fac decât sa survoleze Rusia. Pentru europeni, lucrul e contra conventiilor Internationale, desi UE a acceptat sa facă același lucru cu SUA.

Ambasadorul Rusiei la Bruxelles, Vladimir Cijov, si-a declarat public nemultumirea pentru faptul ca negocierile in chestiunea liberalizării vizelor durează de ani de zile si pentru ca UE s-a arătat mai suplă in chestiunea vizei în negocierile cu Moldova si Ucraina, decât cu Rusia. Moscova spera ca liberalizarea regimului vizelor sa intervină cat mai repede, in perspectiva Jocurilor Olimpice de la Soci din 2014.
  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG