Linkuri accesibilitate

Prima apariţie publică a lui Valeriu Zubco după dezvăluirea tragediei din Pădurea Domnească


Valeriu Zubco
Valeriu Zubco

Fostul procuror general Valeriu Zubco și ministrul de interne Dorin Recean au fost audiați în comisa parlamentară de anchetă.

Fostul procuror general Valeriu Zubco și ministrul de interne Dorin Recean au fost audiați astăzi de comisa parlamentară care investighează vânătoarea oamenilor legii din Pădurea Domnească și reacția autorităților la omorul lui Sorin Paciu. Ministru Recean nu a fost la vânătoarea din decembrie și a repetat azi că nici n-a știut de ea până la 6 ianuarie. Dar de atenția cea mai mare s-a bucurat fostul procuror general care a apărut pentru prima dată în public de când s-a aflat de vânătoarea tragică la care a luat parte. Relatează Alla Ceapai:

După mai bine de două ore de audieri, ex-procurorul general Valeriu Zubco a declarat presei că nu era de competenţa lui şi a procuraturii generale să înştiinţeze conducerea statului despre incidentul care s-a produs la vânătoarea în Pădurea Domnească:

„Nu am înştiinţat pe nimeni din conducerea statului, pentru că procuratura este o autoritate independentă, autonomă şi nu se subordonează altei autorităţi din stat.”

Cu toate astea, Valeriu Zubco a spus că unul din motivele pentru care şi-a dat demisia ar fi presiunile politice asupra procuraturii din ultimii trei ani, fără să precizeze care ar fi acestea. Totodată, Valeriu Zubco a declarat că nu a tăinuit, ci doar nu a informat public despre incidentul de la vânătoare:

„Dvs. vă rog să faceţi diferenţa între tăinuire şi neinformare publică: atunci când vorbim despre o cauză penală care este înregistrată din momentul internării pacientului în spital şi cu informarea tuturor structurilor, şi includerea în toate registrele, şi este mai târziu pornită urmărirea penală. Nu putem spune că este vorba de tăinuire.”

Aşa sau altfel, procuratura de la Făleşti a iniţiat cauza penală nu la data producerii incidentului, cum susţine Valeriu Zubco, ci cu două zile mai târziu, în ziua morţii lui Sorin Paciu. Iar presa a descoperit că numele lui Sorin Paciu nici nu a figurat în registrele spitalului raional, unde acesta a fost operat. Contrar declaraţiilor făcute de preşedintele comisiei de anchetă, deputatul comunist Anatolie Zagorodnâi, că la vânătoare a participat un singur grup de vânători, Valeriu Zubco susţine că au fost două cete de vânători. Reiterând că el nu a făcut parte din grupul unde a fost rănit Sorin Paciu. Totodată, fostul procuror general susţine că toate structurile competente au fost înştiinţate, inclusiv poliţia raionului Făleşti. El a calificat drept aberaţii declaraţiile conducerii MAI că poliţia nu a fost înştiinţată:

„Eu nu pot să comentez nişte declaraţii aberante care poartă aspect politic, făcute de cei de la MAI. Este undeva arătat, indicat că este interzis ca să fie atraşi poliţiştii în investigarea cazului?”

Conducerea MAI deocamdată neagă că ar fi fost informată despre acel caz tragic. Şeful direcţiei generale servicii operative din MAI, Alexandru Jizdan, audiat astăzi la insistenţa preşedintelui comisiei de anchetă, a negat acuzaţiile că el ar fi exercitat presiuni asupra fostului comisar de la Făleşti să nu informeze conducerea internelor despre incident:

„Eu m-am informat, nefiind în ţară, la dată de 6 ianuarie, din sursele mass-media. Eu cu comisarul de la Făleşti nu am vorbit niciodată.”

Ministrul Dorin Recean după ce a fost audiat astăzi de comisia parlamentară a declarat presei că ancheta internă iniţiată de MAI va stabili dacă cineva dintre colegii săi a ştiut despre incidentul de la vânătoare:

„Nu trebuie să facem speculaţii. Este ancheta internă a MAI care urmează să stabilească cine putea să ştie despre acest incident şi cine era obligat să cunoască despre acest incident.”

Ex-procurorul general Valeriu Zubco a dat replica MAI, spunând că vânătoarea din rezervaţia ştiinţifică Pădurea Domnească a fost una legală. El a mai spus că la o săptămâna după tragedie, în rezervaţie s-a tot vânat, la fel cum se vânează de 20 de ani.
Previous Next

XS
SM
MD
LG