Linkuri accesibilitate

Suntem ultima ţară din Europa ca investiţii străine directe pe cap de locuitor


Dinu Armaşu: „măcar ceea ce azi este scris pe hârtie să fie îndeplinit!”


Cel puțin doi investitori străini s-au plâns public în ultimele săptămâni de relația proastă cu autoritățile fiscale moldovene, care i-ar hărțui sau amenda nejustificat. Chestiunea a devenit subiect de noi dispute în sânul coaliției de guvernare între democrații care controlează Ministerul economiei și care iau partea acestor investitori și liberal-democrații care controlează fiscul prin Ministerul de finanțe. Săptămâna trecută s-a prefigurat o soluție de împăcare când deputatul democrat Adrian Candu a propus, iar majoritatea parlamentară a sprijinit în prima lectură, o modificare a Codului Fiscal, așa încât guvernul să aibă posibilitatea să decidă de la caz la caz cum impozitează investitorii. Așa numita „soluţie fiscală individuală anticipată" a fost criticată însă de opoziția care și-a exprimat temerea că amendamentul va încuraja corupția și permite guvernării să favorizeze firmele demnitarilor. În acest context, Valentina Ursu i-a luat un interviu lui Dinu Armaşu, preşedintele Asociaţiei investitorilor străini despre climatul investiţional din Moldova.

Europa Liberă: Domnule Armaşu, cât de prietenos rămâne a fi mediul de afaceri pentru investiţiile străine în Moldova?

Dinu Armaşu: „Mai prietenos decât cum a fost mai înainte. În primul rând, autorităţile să înţeleagă, de fapt, care este scopul investitorilor şi să nu le pună beţe în roate. Adică să înţeleagă că, până la urmă, activitatea lor este benefică pentru ţară.”

Europa Liberă: Miza guvernanţilor sunt aceste investiţii străine. Pe de altă parte, investitorii nu se grăbesc să ajungă în Republica Moldova pentru că administrarea fiscală şi administrarea vamală nu e tocmai cea potrivită, pentru ca un investitor străin să-şi desfăşoare activitatea. Atunci cum să înţelegem dorinţa de a-i atrage şi piedicile care se pun în calea lor?

Dinu Armaşu: „Ar fi mai mulţi factori. Una e că nici situaţia externă nu este atât de benefică pentru a fi un val de investiţii străine, în general, în toate ţările, nu anume pentru Moldova. Dar, cu toate acestea, probabil, că alte guverne din alte ţări sunt un pic mai competente în ceea ce priveşte atragerea investiţiilor.”

Europa Liberă: Şi ce zic investitorii? Iată, discutaţi cu ei, reproşurile cele mai mari unde se îndreaptă?

Dinu Armaşu: „Până la urmă, cei care sunt şi activează aici, cu toate că uneori întâmpină unele dificultăţi, dar spun că pentru ei afacerile sunt cât de cât ok. E altceva că se poate şi mai bine. Mai bine înseamnă să facă şi ei mai multe investiţii, să apară mai mulţi investitori, să se dezvolte afacerile astfel, încât să poată să contribuie şi mai mult la buget. Cei mici nu prea pot face faţă la toată povara administrativă şi la oricare abuz, să zicem, din partea unui funcţionar. Că se poate de îmbunătăţit legislaţia, da. Dar măcar ceea ce azi este scris pe hârtie să fie îndeplinit.”

Europa Liberă: Deci, într-un fel, subscrieţi şi dumneavoastră acelor declaraţii pe care le fac unii experţi, spunând că legea e bună, cei care execută legea, calitatea umană profesională ar fi la mijloc?

Dinu Armaşu: „Până la urmă, despre aceasta şi este vorba. Şi evident, atunci când ai în faţa ta posibile beneficii şi fluxuri ce depăşesc cu mult mai mult veniturile proprii, eşti tentat foarte mult să cauţi anumite chestii.”

Europa Liberă: Dar ce semnal dau pentru cei din exterior acei agenţi economici, care spun că sunt nevoiţi să-şi strângă traista şi să se retragă din Republica Moldova?

Dinu Armaşu: „Slava Domnului, deocamdată, până azi, au fost mai multe speculaţii decât fapte confirmate că cineva şi-ar retrage investiţiile din Moldova. Şi aceasta trebuie să o apreciem. Dar, în final, ei nu transmit nici mesaje prea bune pentru alţii, să zică: „Veniţi, vă rog, aici”. Nimeni astăzi, de fapt, nu riscă să atragă prin propriul exemplu alte companii.”

Europa Liberă: Care e suma afacerilor în Republica Moldova din partea investitorilor străini, ştiţi?

Dinu Armaşu: „900 milioane de dolari. Este foarte puţin. Este foarte puţin. De fapt, suntem ultima ţară din Europa ca investiţii străine directe pe cap de locuitor. Ca să ne dezvoltăm mai repede, să atingem un nivel de trai cât mai bun, avem nevoie de investiţii cât mai multe şi într-un termen cât mai restrâns.”
XS
SM
MD
LG