Linkuri accesibilitate

„Cine creează probleme la export în interiorul ţării sînt criminali”


Valentina Ursu în dialog cu ministrul agriculturii Vasile Bumacov.



Europa Liberă: S-a anunţat deja că aproape 100 de camioane cu producţie agricolă din Republica Moldova ar fi fost blocate la terminalul vamal de la Breansk, în Federaţia Rusă. Pentru ce motive a fost reținută marfa?

Vasile Bumacov:
„Acesta nu este primul caz. Noi ne-am confruntat de câteva ori cu aşa situaţii. Foarte greu găsim limbă comună cu cei de acolo. Conlucrăm foarte bine cu Rosselhoznadzor şi apelăm la susţinerea lor. De fiecare dată, găsim înţelegere. Acesta, ca niciodată, ne-a mărit numărul de companii. De la 50 am ajuns la 250 de exportatori. Am avut numai câţiva inspectori, care de fapt, creau mari probleme că erau puţini şi nu puteau autoriza. În afară de faptul că mai există corupţie printre ei. Acuma am extins lista cu încă 22, bine pregătiţi, care ar trebui să faciliteze exportul. Şi eu declar ferm că cine creează probleme la export în interiorul ţării sunt criminali.”

Europa Liberă: Sunt şi pe interior, domnule ministru.

Vasile Bumacov:
„Sunt. Pe interior, eu spun. Şi lupt cu aceasta de 2 ani de zile.”

Europa Liberă: De ce atât de greu?

Vasile Bumacov:
„Schemele sunt foarte complicate, de aceea şi domnul prim-ministru a creat un grup de lucru, să eradicăm acest fenomen. Care este problema? Cei care sunt supuşi unor presiuni din partea inspectorilor, nu doresc să declare acest lucru, că, dacă ar declara, noi foarte repede ne-am clarifica cu cei vinovaţi.”

Europa Liberă: Cum vă explicaţi că nu vor să facă publice numele?

Vasile Bumacov:
„Noi avem o istorie în care oamenii nu au avut mult timp încredere în autorităţi, fiindcă, de obicei, cel care declara, până la urmă şi rămânea vinovat. De fapt, la ultima şedinţă a acestui grup de lucru, în premieră preşedintele Asociaţiei Exportatorilor, exportatorii au spus lucrurilor pe nume: cine blochează, cum se încearcă a redirecţiona companiile prin alte companii. Şi, dacă ne uităm la statistică, foarte evident se vede că 40% din exporturi trecu numai prin nişte companii. Dar revenim la acest caz din Federaţia Rusă.”

Europa Liberă: Producţia agricolă care a ajuns în terminalul de la Breansk?

Vasile Bumacov:
„Nu se discută calitatea producţiei. Ieri am fost informat că este un blocaj. Am încercat să ne clarificăm să vedem ce se întâmplă. Peste noapte, 4 unităţi de transport, totuşi au depăşit acest blocaj. Dar este prea puţin. Ce s-a invocat? Din ceea ce eu cunosc, oficial e că ei nu au utilajul necesar, pentru a face un control mai rapid a producţiei şi sunt nevoiţi să descarce aceste maşini. să facă controale adiţionale. Acest lucru îngreunează eliberarea maşinilor din vamă.”

Europa Liberă: Dar am înţeles că acest aspect nici nu este stipulat în vreo înţelegere bilaterală.

Vasile Bumacov:
„Noi avem memorandumul care stipulează totul foarte bine, dar apar aceste probleme. Eu nu aş vrea să învinuiesc acuma pe nimeni. Eu aş vrea să rezolvăm cât mai repede această problemă. Dar vreau să mă folosesc de acest moment că oficialii din Federaţia Rusă vin acuma la Chişinău.”

Europa Liberă: Chiar domnul Onişcenko.

Vasile Bumacov:
„Aici nu sunt structurile care se supun domnului Onişcenko. Sunt structurile Rosselhoznadzor, cu care de fiecare dată am soluţionat toate problemele. Cred că le vom soluţiona şi de această dată.”

Europa Liberă: De ce totuşi atât de greu nimereşte producţia agricolă pe piaţa din Rusia?

Vasile Bumacov:
„Pe de o parte, noi am îmbunătăţit colaborarea cu Federaţia Rusă. Noi am depistat companii care încălcau memorandumul. Dacă scăpau curaţi din apă toţi aceşti exportatori, am luat o decizie şi le-am interzis noi exportul. Partenerii din Federaţia Rusă au apreciat foarte mult acest lucru, fiindcă eram în prag să ne sisteze şi toate celelalte firme. Pe de altă parte, când a fost o tentativă de monopolizare a exportului din Republica Moldova, prin 33 de firme. Din care numai 3 erau cele care au exportat, iar 30 de firme apăruseră peste noapte. Şi, în colaborare cu unii angajaţi ai Rosselhoznadzor sau poate nu trebuie aşa să declar, în colaborare cu alţii din Federaţia Rusă, a venit această listă. La întâlnirea noastră de la Moscova, când a avut loc şedinţa comună a colegiului Ministerului Agriculturii de la noi şi Ministerului Agriculturii din Federaţia Rusă, în discuţie cu domnul Dankvert, şeful Rosselhoznadzor, s-a eliminat această barieră, s-au făcut clarificări. Am deblocat atunci situaţia. Şi dimpotrivă, am avut tot mai mulţi şi mai mulţi exportatori în Federaţia Rusă. Dar nu s-au liniştit cei care au încercat atunci să facă acest lucru. Încearcă acuma prin alte pârghii. Eu vreau să vă spun: sunt implicaţi şi inspectori din domeniul fitosanitar. Ne vine foarte greu acuma să avem probele necesare, pentru a-i pedepsi. Dar oricum noi vom reforma în aşa fel acest serviciu, ca acei bănuţi să nu se mai găsească în structura nouă a Agenţiei de Siguranţă a Alimentelor.”

Europa Liberă: Până la finele anului, aşteptaţi nişte totaluri referitor la cooperarea moldo-rusă în domeniul agriculturii. Ce pronosticuri aveţi?

Vasile Bumacov:
„Federaţia Rusă rămâne piaţa cea mai mare pentru fructele şi legumele noastre, la fel şi în exportul de vin. Fiindcă noi anul trecut, dacă vorbeam de Belarus că devenise numărul unu, astăzi a devenit din nou Federaţia Rusă, mai ales, la vinurile îmbuteliate, fiindcă Belarus nu importă producţie îmbuteliată. Pentru noi contează foarte mult acest lucru, fiindcă este totuşi o valoare adăugată. Odată ce Federaţia Rusă a devenit şi importatorul de vinuri numărul unu, şi importatorul de fructe şi legume numărul unu, noi vom continua colaborarea. La sfârşitul acestui an, vom vedea dinamica care este. Noi nu divizăm pieţile. Da, ne-am dori mai mult să exportăm în piaţa europeană, deşi piaţa rusească este acuma practic mai dură şi ca cea europeană. Dar noi nu putem să facem un vacuum. Adică să vorbim de o piaţă şi să uităm de cele de unde producătorul agricol îşi răscumpără cheltuielile. De aceea, atunci când este vorba de piaţă, noi nu amestecăm politicul, dorinţele, noi jucăm după regulile stabilite.”

Europa Liberă: Deşi cu ochiul liber se vede că se împleteşte politicul cu economicul şi în agricultură.

Vasile Bumacov:
„Consider de datoria mea să pot elimina aceste suspiciuni. Fiindcă, dacă vorbim de piaţa numărul unu, vă daţi seama cât de important este pentru ţară, pentru economia ţării acest lucru. Eu aştept la finele acestui an ca noi să avem rezultate bune la export. Şi vă spun de ce. E regretabil, dar în Republica Moldova, sectorul agroindustrial are o pondere în PIB destul de esenţială. Agricultura şi industria alimentară anul trecut au depăşit 16%, în acest an vor depăşi 16%, după estimările noastre. Nu cred că agricultura este de vină că este atât de mare ponderea în PIB. Dar sunt celelalte domenii care nu se dezvoltă mai repede, pentru a lăsa agricultura aşa cum e în alte ţări. Dacă vorbim de Statele Unite, ponderea agriculturii este de 1,5%, dacă vorbim de Germania e de 1,8%. Toată lumea şi-ar dori ca agricultura să nu fie atât de importantă. Doresc ca anul viitor să nu avem o secetă atât de violentă sau alte calamităţi, pentru ca agricultura să dea o mână de ajutor la toată economia ţării, să avem acea creştere pe care ne-o dorim. Iată acest export care a crescut şi de băuturi, şi de fructe, şi legume cumva diminuează din încetinirea economica.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG