Linkuri accesibilitate

Despre spioni mai vechi şi mai noi în Rusia


Valentin Moiseiev: Cum există o organizaţie însărcinată să prindă spioni, trebuie să-i şi creeze ca să nu dispară.

În 10 zile, fizicianul rus Victor Danilov, condamnat la 10 ani închisoare sub acuzaţia de a fi spionat pentru China, va fi eliberat. Danilov s-a declarat mereu nevinovat şi se pare că acest caz se înscrie într-o companie de intimidare a oamenilor de ştiinţă.

Europa Liberă a vorbit cu Valentin Moiseiev, fost înalt diplomat, care în 1998 a fost condamnat la 4 ani şi jumătate închisoare pentru presupus spionaj în favoarea Coreei de Sud.

Am fost acuzat, spune Moiseiev, că aş fi dat unui diplomat sud coreean documente care subminau securitatea Rusiei. Numai că documentele respective se refereau la relaţia noastră cu Coreea de Nord. Am fost urmărit de FSB, serviciul de securitate, timp de doi ani. Telefonul mi-a fost ascultat, continuă Moiseiev, dar nu au înregistrat nici o discuţie cu vreun diplomat sud-coreean.

Moiseiev nu ştie nici astăzi cine a lansat ancheta şi de ce a fost pus sub acuzaţie:

Este evident că totul a pornit din interiorul guvernului, declară Moiseiev. Atunci, se spune că anumite elemente, cum ar fi spionii şi informatorii, ne fac viaţa grea. Între timp, toate organizaţiile neguvernamentale sunt agenţi străini, nu mai avem prieteni. Ţara este înconjurată numai de inamici, ca în timpurile sovietice.

Moiseiev povesteşte că după ce a fost pus sub acuzare, şi-a pierdut nu numai lucrul şi statutul social, dar şi majoritatea prietenilor. A avut însă sprijin de la o serie de organizaţii neguvernamentale, care se ocupă de diplomaţii şi oamenii de ştiinţă acuzaţi de trădare.

Comitetul pentru apărarea oamenilor de ştiinţă, condus de Vitaly Ginzburg, laureat al Premiului Nobel, s-a luptat pentru mine şi alte persoane aflate în situaţii similare. Cred că şi eliberarea în curând a lui Danilov se datorează în parte presiunilor exercitate de aceste organizaţii neguvernamentale, declară Moiseiev Europei Libere.

Şi cine poartă vina pentru o condamnare nedreaptă ? În opinia lui Moiseiev, este o problemă sistemică:

Pe de o parte, sistemul vede inamici peste tot. Pe de altă parte, mulţi birocraţi sunt preocupaţi numai să placă şi fac mai mult decât este nevoie. Cum există o organizaţie însărcinată să prindă spioni, trebuie să-i şi creeze ca să nu dispară, crede Moiseiev. Iar situaţia nu se va schimba, este de părere fostul diplomat, atâta timp cât Rusia nu va începe să reacţioneze ca un stat normal, european.
  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG