Linkuri accesibilitate

Cine a câştigat alegerile în Ucraina?


Rezultate exit-poll: Partidul Regiunilor - 30%, Opoziţia Unită – peste 24%. Surpriza scrutinului, partidul „Udar” al lui Vitalie Kliciko - 15%.


În Ucraina, unde astăzi au avut loc alegeri parlamentare, au fost date publicităţii primele rezultate ale sondajelor realizate la ieşirea de la secţiile de votare.

Potrivit exit-poll-urilor, pragul de 5 la sută pentru accederea în parlament l-au depăşit cinci partide. Formaţiunea de guvernământ a preşedintelui Victor Ianukovici, Partidul Regiunilor, a acumulat aproape 30% din voturi, Opoziţia Unită – peste 24%. Surpriza scrutinului este partidul „Udar”, lansat cu puţin timp înainte de alegeri de cunoscutul pugilist Vitali Kliciko, care acumulat aproape 15%. Comuniştii ucraineni au adunat 12% din sufragii şi tot atâtea voturi a acumulat partidul naţionalist „Svoboda”.

Alegerile au avut loc conform unui sistem mixt. Jumătate din cei 450 de deputaţi sunt aleşi pe liste de partid, cealaltă – pe circumscripţii uninominale.

Presa a relatat că la aceste alegeri au putut să voteze toate persoanele aflate în detenţie. Lidera opoziţiei, fostul premier ucrainean Iulia Timoşenko, cea care ispăşeşte o pedeapsă de şapte ani de închisoare pentru depăşirea atribuţiilor, a putut să voteze cu ajutorul urnei mobile, la spitalul din Harkov, unde este internată din cauza sănătăţii precare.

Scrutinul parlamentar a fost monitorizat de peste 4 mii de observatori din 28 de ţări. În ziua alegerilor, activişti ai Opoziţiei Uite şi ai comuniştilor au semnalat mai multe cazuri de vot multiplu şi alte încălcări.

XS
SM
MD
LG