Linkuri accesibilitate

Ford își închide uzina din Belgia: dezastrul anunțat al industriei europene


„Până și o țară ca România a devenit prea scumpă pentru unii fabricanţi, cum a arătat-o experiența Nokia”.

Ford, marca americană de automobile, a anunțat brusc, miercuri 24 octombrie, închiderea definitivă a uriașei sale uzine din Belgia. Situată in orășelul Genk din Flandra, uzina era considerată un model, iar Belgia însăși fusese vreme îndelungată, alături de Germania, în vârful țărilor fabricante de automobile din Europa, ba chiar, împreună cu Japonia, și din lume. În urmă cu 10 ani, Belgia era încă lider mondial într-un domeniu: țara în care se asamblau cele mai multe automobile raportat la populație.

In ultimii 12 ani, însă, cele mai mari uzine auto din Belgia și-au închis porțile, trei sferturi din lucrătorii din sectorul auto pierzându-şi slujbele. Rând pe rând, Renault si-a închis uzina din Vilvoorde, lângă Bruxelles, iar Opel fabrica din Antwerpen. Odată cu închiderea actuală a uzinei Ford, inca peste 10.000 de lucrători vor deveni șomeri, jumătate fiind angajații uzinei, iar cealaltă jumătate lucrând în servicii și companii subsidiare.

Ford asambla în Belgia marile sale automobile europene: Mondeo si Galaxy. Știrea închiderii circula de mai multe zile, ducând chiar la o reuniune de urgență a guvernului federal. Primul ministru belgian Elio Di Rupo s-a întâlnit de altfel chiar astăzi cu directorii Ford, dar în zadar.

Principalele cauzeale închiderii : costul ridicat al mâinii de lucru si chinga administrativă care reglementează condițiile muncii in Europa occidentala, precum și supraproducția din sectorul auto, chiar la nivel mondial. Pe fundalul crizei, se fabrică prea multe mașini care nu se vând.

Închiderea uzinei va costa firma Ford un miliard de dolari, ceea ce pana la urmă va reprezenta o economie pentru firmă, întrucât în ultimii ani uzina belgiană era in pierdere permanentă, lucrând doar la o treime din capacitatea de producție in urma scăderii abrupte a vânzărilor.

Uzina Ford va fi acum mutată în Spania, la Valencia. Costul salarial in Belgia si Germania e de 60 de dolari pe oră, față de 30 de dolari in Spania si mult mai puțin in Europa de est.

De altfel, până și o țară ca România a devenit prea scumpă pentru unii fabricanți, cum a arătat-o experiența Nokia care după ce și-a mutat brusc fabrica de telefoane din Bochum, Germania, la Jucu, în Ardeal, a mutat-o și de acolo spre coclauri asiatice mai ieftine, după ce dăduse speranțe economice întregii regiuni a Clujului.

După ultimele informații, Coca-cola se pregătește la rândul sau sa își "restructureze" producția in Europa.
  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG