Linkuri accesibilitate

Pianistul și compozitorul turc Fazil Say în fața tribunalului


„Vocea noastră este cu tine”, stă scris pe o pancartă a demonstranților veniți în fața Tribunalului în apărarea lui Fazil Say
„Vocea noastră este cu tine”, stă scris pe o pancartă a demonstranților veniți în fața Tribunalului în apărarea lui Fazil Say

Problema libertății de expresie într-o țară candidată la intrarea în UE.


Rusia nu este singura țară preocupată în aceste zile de apărarea sentimentelor credincioșilor, după ce le-a trimis la închisoare pe fetele din Pussy Riot pentru un protest în catedrală. În Turcia, un muzician de renume internațional este judecat pentru că ar fi insultat Islamul prin niște postări pe Twitter. Detalii are Mircea Țicudean.

Pianistul și compozitorul turc Fazil Say a fost adus ieri la tribunal pentru că ar fi insultat credința musulmană prin câteva comentarii, inclusiv unul, datând din aprilie, în care se întreba de ce chemarea la rugăciune a muezinului, pe vremuri îndelungată și elaborată, a ajuns să dureze în unele locuri numai 22 de secunde. „De ce atâta grabă? Îl așteaptă vreo iubită, sau are un rachiu pe masă?”, a scris în glumă Say, care a fost acuzat apoi în iunie de incitare la ură și dezbinare socială, ca și de insultarea „valorilor religioase”. El riscă o pedeapsă maximă de 18 luni de închisoare, dar este foarte probabil că pedeapsa, oricare va fi, va fi cu suspendare.

Fazil Say în concert
Fazil Say în concert
La tribunalul din Istanbul, Fazil Say, care a fost printre altele ambasador cultural în slujba UE, s-a declarat ieri nevinovat și a cerut să fie achitat de îndată. Procesul a fost amânat apoi până la 18 februarie, iar pianistul nu va mai trebui să asiste la ședințe, grație programului său încărcat de concerte.

Punerea sub judecată a lui Say, în vârstă de 42 de ani, a înfuriat elitele culturale din Turcia, readucând în discuție problema libertății de expresie într-o țară candidată la intrarea în UE.

Sevin Dagdelen, politiciană germană de origine turcă, a spus în fața tribunalului unde era judecat Say că asistăm la un proces împotriva libertății cuvântului și că a venit în țara părinților special ca să-și exprime solidaritatea cu pianistul.

Actorul turc Rutkay Aziz a declarat că este o crimă să-l pui sub acuzare pe Fazil Say, pe care l-a numit „una din comorile internaționale” ale Turciei. „Say ar trebui să fie liber să se ocupe de muzică... Guvernul trebuie să plece”, a spus actorul.

Fazil Say este unul din criticii declarați ai premierului Recep Tayyip Erdogan, un musulman devotat care promovează valori conservatoare, alarmându-i pe turcii obișnuiți cu caracterul secular al statului întemeiat de Mustafa Kemal Ataturk.

Într-o relatare de la Ankara, Associated Press scrie că Turcia are o tradiție de punere sub acuzare a artiștilor și scriitorilor. Laureatul premiului Nobel pentru literatură Orhan Pamuk a fost trimis în instanță pentru comentariile pe marginea uciderii armenilor din Imperiul Otoman – dar cazul a fost stins după ce rescrierea mai blândă a amendamentului care făcea din asemenea cometarii delict penal.

Sensibilitatea noului proces pare să fie recunoscută și de guvernul de la Ankara. Joi, Egemen Bagis, minstrul pentru relațiile cu UE, a sugerat că dosarul pianistului ar trebui închis, adăugând că tribunalul ar face bine să considere comentariile acestuia pe net „o expresie a dreptului lui de a vorbi prostii”.

Fazil Say a spus în preajma începerii procesului că se gândește serios să se mute în Japonia, iar avocații lui spun că ar fi primit amenințări cu moartea.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG