Linkuri accesibilitate

Polițistul este un reprezentant al statului care trebuie să fie capabil să curme o infracţiune


Vanu Jereghi: „au lucrat persoane care nu aveau cunoştinţe minime de legislaţie şi de aceea avem ceea ce avem.”


Numai 10% din angajații Poliției Rutiere supuși testului de evaluare profesională l-au promovat cu bine, adică numai 46 de polițiști. Jumătate din cei aproximativ 430 de angajați care nu au promovat, vor primi o perioadă de probă ca să se perfecționeze. Ceilalţi vor putea fi concediați, dacă nu acceptă transferul în funcții mai puțin solicitante. Reforma Poliției Rutiere inițiată de noul șef al acestui departament, Serghei Diaconu și noul ministrul de interne, Dorin Recean, are ca scop de bază eliminarea corupției. La evaluarea poliţiştilor a participat şi Vanu Jereghi, directorul Institutului pentru Drepturile Omului, în calitate de reprezentant al organizaţiilor neguvernamentale, care a răspuns întrebărilor Europei Libere și Lilianei Barbăroșie:

Vanu Jereghi: „Testul a fost foarte simplu, dar chiar şi aşa au fost persoane care nu ştiau răspunsul la cele mai elementare întrebări…”

Europa Liberă: De exemplu, dle Jereghi. Chiar aş vrea să ştiu. Probabil nu au fost întrebaţi despre reguli de circulaţie şi nu au ştiut?

Vanu Jereghi:
„Ba au fost.”

Europa Liberă: Şi nu au ştiut?

Vanu Jereghi
Vanu Jereghi
Vanu Jereghi: „Şi nu au ştiut. Sigur. Asta şi este problema. Şi în afară de reguli de circulaţie au fost întrebaţi noţiuni generale despre Legea cu privire la poliţie, pe care ar trebui să o cunoască poliţiştii ca pe Tatăl Nostru. Şi în afară de aceasta noţiuni generale din codul contravenţional: cât durează un proces contravenţional, cât timp ar trebui să se examineze un proces contravenţional? Întrebări de acest gen.”

Europa Liberă: Unele voci din interiorul Poliţiei spun că multe persoane care ar fi meritat să rămână în rândurile poliţiei rutiere au picat acest test. Le daţi dreptate?

Vanu Jereghi:
„Eu am văzut persoanele atunci când au venit pentru prima dată. Deci, din răspunsurile lor a fost şi decizia. Noi nu ne-am uitat după meritele persoanei, sau termenul lucrat în Poliţia rutieră. Ne-am uitat strict la rezultatele evaluării. Atât. Testul a fost picat. Poate ei şi au merite, au lucrat zeci de ani, erau persoane care aveau zeci de mulţumiri, zeci de premii, se vedea din dosar, dar răspunsul la întrebări a fost dezastruos.”

Europa Liberă: Deci, concluzia ar fi că mulţi dintre ei nu cunosc regulile de circulaţiei şi nu cunosc Legea poliţiei?

Vanu Jereghi:
„În regulile de circulaţie poate se descurcă. La aplicarea amenzilor. Dar atunci când întrebi cât durează un proces contravenţional, în cât timp ar trebui să examineze un poliţist un proces verbal sau au proces contravenţional, idee nu au…”

Europa Liberă: Înseamnă asta că până acum au activat agenţi de circulaţie care, ca să spunem aşa mai uşor, nu sunt tocmai profesionişti, nu cunosc lucruri elementare care ţin de profesia lor?

Vanu Jereghi:
„Trebuie să ţinem minte că persoana care este angajată în poliţia rutieră este în primul rând poliţist. Şi nu trebuie să-l privim doar ca pe un agent de circulaţie. Trebuie să-l privim ca pe un reprezentant al statului, ca pe un agent al statului care să fie capabil să curme o infracţiune dacă se întâlneşte cu ea pe stradă. Rezultatele arată ceea ce arată. Cifrele ne vorbesc – că este dezastruoasă situaţia. Că au lucrat persoane care nu aveau cunoştinţe minime de legislaţie şi de aceea avem ceea ce avem. În loc să regleze poliţistul traficul, să avem siguranţă în trafic, ei merg în instanţă să explice de ce au întocmit un proces verbal incorect.”

Europa Liberă: Şi accidente, şi …

Vanu Jereghi:
„Accidentele nu ţin doar de poliţie rutieră, dar şi de participanţii la trafic. Dar faptul că le aplicăm conducătorilor autor o amendă, asta nu înseamnă că şoferul se va disciplina. Uneori este poate mai important să-l avertizezi şi va fi mai mare efect.”

Europa Liberă: Dle Jereghi, dv. ce explicaţie aveţi de fapt pentru această stare de lucruri în poliţia rutieră? Cum s-a ajuns aici?

Vanu Jereghi:
„Nu ştiu. Avem ceea ce avem. dar vă asigur că nu a fost nici o influenţa din exterior asupra evaluării. De fiecare dată votul a fost destul de corect, reieşind din capacităţile persoanelor.”

Europa Liberă: Câte persoane au votat?

Vanu Jereghi:
„Zece. În afară reprezentanţilor MAI erau două persoane: eu, din partea societăţii civile şi mai era o persoană din partea centrului anticorupţie. Restul erau din partea MAI.”

Europa Liberă: Încă o precizare. Jumătate din poliţişti vor trebui peste șase luni să mai susţină o testare. Ce trebuie ei să facă în acest șase luni?

Vanu Jereghi:
„În aceste șase luni ei vor frecventa un curs de instruire, două luni de dimineaţă până seara. După aceasta ei vor veni din nou în faţa comisiei. Dar atunci deja nu va mai fi posibilitatea de a avea termen de încercare. Sau este bun, apt de a lucra în poliţia rutieră, sau nu este bun, nu este apt.”

Europa Liberă: Corupţia poate fi eliminată prin astfel de măsuri în opinia dv., prin profesionalizare, prin eliminarea celor care nu cunosc? Că nu ai cum la acest test să ştii dacă este capabil să ia mită sau nu.

Vanu Jereghi:
„Scopul testului nici nu a fost acesta. Sunt organe abilitate pentru acest lucru. Noi am evaluat doar capacităţile. Erau însă persoane cu studii superioare, dar cu epoleţi de subofiţeri. Ei nu vor să devină ofiţeri. Comisia chiar le-a propus să meargă, de exemplu, în poliţia criminală, unde ar putea beneficia de grade, de salarii mai mari, de pensii mai bune la pensionare. Şi ei au refuzat. Pentru că locul acesta ei îl consideră mai bun.”

Europa Liberă: Avem o situaţie clară în faţă: deci foarte mulţi, mai mult de jumătate din poliţişti neatestaţi, altă jumătate cu termen de încercare. Cu cine îi înlocuim? Ce facem mai departe? Înţeleg că sunt instruiţi nişte absolvenţi ai Academiei de poliţie. Credeţi că e asta soluţia? Vor fi ei mai buni?

Vanu Jereghi:
„Să-i vedem în activitate. Important este că MAI a pornit reforma, ceea ce face ca ministerul să devină mai credibil în faţa societăţii. Dar dacă se va schimba ceva sau nu după atestare, vom vedea.”
XS
SM
MD
LG