Linkuri accesibilitate

„Închipuiţi-vă ce cozi vor fi la medici!”


80% din medicamente vor fi vândute numai cu reţetă. Ce spun pacienţii?

Ministerul sănătății a decis că o serie de medicamente care până acum se vindeau în farmacii „la liber” vor fi disponibile în viitor numai cu rețetă de la medic... Care sunt ele și ce impact va avea decizia asupra populației, aflăm din relatarea Allei Ceapai, care a vizitat o farmacie din centrul capitalei.

Victoria: „Am nevoie de Amoxacilina de 500 mg.”

Farmacista: „Reţeta?”

Victoria: „Nu am. La mine copilul e bolnav şi ce fac acum?”

Aşa încep o mare parte din adresările la farmacii după ce Ministerul Sănătăţii a decis că de astăzi 80 la sută din medicamente vor fi vândute doar în bază de reţetă. Cumpărătoarea care s-a numit Victoria îmi spune că nu înţelege de ce nu poate trata răceala copilului cu medicamentul pe care ieri îl obţinea fără prescripţia medicului:

„Oamenii vor fi nevoiţi să de-a mită ca să obţină reţetele de care au nevoie. Mai cu seamă că noi avem neamuri peste hotare şi cum noi putem să-i demonstrăm aici medicului de sector că copilul are o problemă şi nouă ne trebuie să procurăm ca să expediem peste hotare medicamente. Poate este şi altceva că cineva vrea să promoveze alte medicamente decât cele cu care lumea s-a obişnuit să se trateze.”

Pentru că starea sănătăţii copilului e precară, iar consultaţia la medicul de familie se obţine de regulă la o săptămână de la programare, Victoria a decis să meargă la o altă farmacie. Aici nu i s-a mai cerut reţeta pentru antibioticul căutat Amoxacilina. O întreb pe farmacistă de ce a eliberat fără reţetă preparatul inclus în lista celor interzise:

„Pentru că lista nu este întocmită şi nu e semnată, noi nu am primit lista. Şi până vine lista, putem să eliberăm.”

Merg la o altă farmacie unde se pare că angajaţii s-au conformat deciziei ministerului sănătăţii, măcar şi din frica că s-a anunţat că vor fi verificaţi dacă cer sau nu reţeta. Iată ce îmi spune o cumpărătoare căreia i s-a refuzat un preparat medical:

„Sunt bolnavă, sunt la final de răceală, am luat antibiotic şi acum nu mi se dă fără reţetă. Eu sunt revoltată pentru că eu nu am nevoie de grija ministrului Usatâi pentru mine, eu ştiu să consum şi cum să consum. Nu am de gând să stau de serviciu la policlinică ca să i-au rețetă. Şi paracetamolul intră în lista medicamentelor cu reţetă. Deci copilul meu când va avea febră eu ce v-a trebui să merg la medicul de familie pentru paracetamol, deci mi se pare stupid. Sunt oameni poate care beau după ureche medicamente, dar nu suntem toate la fel.”

Stau de vorbă şi cu mătuşa Eugenia pensionară. Ea îmi zice că cu mare greu a reuşit să convingă farmacistă să-i vândă fără reţetă picăturile pentru ochi de care are nevoie urgent, dar a avertizat-o că e pentru ultima dată:

„Închipuiţi-vă ce cozi vor fi la medici. Şi aşa noi foarte greu ajungem la ei, pentru că mereu trebuie să te înscrii, să aştepţi ziua programării, să stai în rânduri. De pildă eu sunt hipertonică şi am nevoie de medicamente zilnic. Şi închipuiţi-vă mi se termină medicamentul, mie mi-e rău şi din anumite motive nu am reuşit să merg la medic. Ce fac?”

Cu o pungă plină de medicamente a părăsit farmacia o altă pensionară Maria. Ea îmi spune că a cumpărat preparatele necesare doar pentru că avea reţete de la doctorul de familie:

„M-am înscris cu o săptămână în urmă la medicul de familie. Vineri am fost la el şi mi-a şi prescris reţete. Doar că trebuie să aştepţi. Pentru inimă e foarte rău cu reţetă câteodată aşa ţi-i rău.”

La uşa farmaciei stau de vorbă şi cu doamna Zinaida din satul Sărata Galbenă raionul Hânceşti. Ea îmi spune că pentru oamenii de la sat va fi o mare problemă să obţină o reţetă de la medic. Şi iată de ce:

„E un singur medic în sat şi o să fie complicat pentru că nu întotdeauna putem să ne ducem la medic. Am grijă de un tată bătrân şi nu pot merge de fiecare dată pe la medic.”

Mai mulţi oameni cu care am vorbit mi-au spus că decizia Ministerului Sănătăţii poate ar fi una bună, doar că cetăţeanul trebuia să fie informat care din medicamente nu vor mai putea fi procurate fără prescripţia doctorului.
Previous Next

XS
SM
MD
LG