Linkuri accesibilitate

Sondaj CBS-Axa: PCRM rămâne în topul preferinţelor


Trei sferturi din cei intervievaţi cred că R.Moldova merge pe o cale greşită.


Un sondaj de opinie publicat la Chişinău arată că Partidul Comuniștilor rămâne cea mai populară formațiune politică din Moldova. Potrivit sondajului CBS-AXA, efectuat luna trecută, pentru comuniști ar vota 29,5% din respondenţi. Urmează Partidul Liberal Democrat, cu 21%, Partidul Democrat cu 8,2% şi Partidul Liberal cu 7,9%. Mai multe, de la Alla Ceapai:

Dacă alegerile ar avea loc duminică, în parlament ar ajunge aceleaşi formaţiuni politice: comuniştii şi partidele din actuala alianţă de guvernare liberal-democrată, iar Partidul Socialiştilor, condus de Igor Dodon, nu ar accede în Parlament, constată sondajul CBS-Axa. Deşi comuniştii se menţin în topul preferinţelor alegătorilor, astăzi mai puţini alegători şi-ar da votul pentru ei în comparaţie cu luna iulie a acestui an. Iată cum explică această uşoară scădere de 2 la sută a comuniştilor analistul politic Arcadie Barbăroşie:

Arcadie Barbaroşie
Arcadie Barbaroşie
„În primul rând ei nu sunt la putere. Li s-a cam luat din mass-media. S-a cam comportat războinic şi cetăţeanului nostru nu îi prea plac războinicii. Divergenţele din interiorul partidului ies la suprafaţă, faptul că din activul partidului au migrat spre alte formaţiuni politice membri marcanţi. Dar atâta timp cât PCRM îşi păstrează denumirea şi domnul Voronin conduce acest partid nu putem aştepta o scădere drastică a susţinătorilor acestui partid.”

Fără mari schimbări rămâne şi topul popularităţii liderilor politici. Respondenţii l-au creditat cu cea mai mare încredere pe premierul Vlad Filat, care a acumulat cu trei la sută mai mult decât liderul comuniştilor Vladimir Voronin. Clasamentul este urmat de primarul Chişinăului Dorin Chirtoacă, speaker-ul Marian Lupu, liberalul Mihai Ghimpu şi şeful statului Nicolae Timofti. De asemenea, explică directorul CBS-Axa, Ion Jigău, respondenţii au fost rugaţi să aleagă din doi lideri politici care ar fi mai bun:

Ion Jigau
Ion Jigau
„Este un fel de sparring dacă utilizăm termenul din box. După cum vedeţi Filat l-ar bate pe Voronin, Filat l-ar bate pe Lupu, Filat l-ar bate pe Ghimpu. Voronin l-ar bate pe Lupu, Voronin l-ar bate pe Ghimpu şi Lupu l-ar bate pe Ghimpu, dacă să utilizăm terminologia box-ului.”

Cetăţenii au mai fost întrebaţi unde ar vedea Republica Moldova peste 20 de ani. 56 la sută văd ţara ca un stat membru al UE, ceva mai puţini, 51 la sută o văd integrată în uniunea eurasiatică condusă de Rusia. Analiştii prezenţi la lansarea sondajului s-au arătat surprinşi că respondenţilor li s-a oferit o listă în care să bifeze dezavantajele unei posibile aderări la UE, între care creşterea preţurilor, scăderea veniturilor sau impunerea unor valori străine. „Trasă de păr” aşa a calificat această întrebare analistul Anatol Ţăranu:

Anatol Țăranu
Anatol Țăranu
„Eu cred că răspunsurile la această întrebare sunt mai mult întâmplătoare decât reflectă adevărata atitudine faţă de această problemă. Marea restanţă a actualei guvernări este că niciodată în Republica Moldova nu s-a explicat în detaliu pentru populaţie ce înseamnă UE, avantajele şi dezavantajele.”

La capitolul probleme sociale datele cercetării nu sunt deloc optimiste. Trei sferturi din cei intervievaţi consideră că Moldova merge pe o cale greşită, cele mai mari probleme cu care se confruntă cetăţenii fiind şomajul, corupţia şi costul vieţii. Jumătate dintre cei chestionaţi au spus că o duc mai prost decât acum un an şi chiar decât acum cinci ani. Însă situaţia economică din ţară nu ar fi foarte diferită dacă în fruntea guvernului ar ajunge PCRM susţin aproape 1/3 dintre intervievaţi. Întrebaţi ce schimbări ar fi necesare în satul sau în oraşul în care locuiesc, peste 50 la sută dintre respondenţi au spus că îşi doresc drumuri mai bune, mai multe locuri de muncă şi servicii medicale de calitate.
Previous Next

XS
SM
MD
LG