Linkuri accesibilitate

FMI: se așteaptă ca economia Moldovei să crească anul acesta cu 3%


Un raport publicat astăzi, înaintea unei reuniuni a organizației de credit mondiale.


Fondul Monetar Internațional a dat publicității un nou raport în care anticipează că economia globală va crește anul acesta mai puțin decât se anticipa, iar creșterea va rămâne slabă și la anul. Principalele cauze sunt potrivit FMI criza din zona euro și incertitudinea legată de starea financiară a Statelor Unite. Detalii are Mircea Țicudean.

Necazurile zonei euro și incertitudinile americane vor trage în jos, potrivit experților FMI, și economia altfel ceva mai dinamică a țărilor din Comunitatea Statelor Independente. Fondul Monetar Internațional se așteaptă ca economia Moldovei să crească anul acesta cu 3%, față de peste 6% anul trecut, iar la anul cu 5%.

Vecina Moldovei, Ucraina, va cunoaște și ea o creștere a PIB-ului, de 3% anul acesta și de 3,5% la anul. Rusia își va încetini și ea creșterea, care ar urma să afie anul acesta de 3,7%.

În privința vecinei de la vest a Moldovei, membra UE, România, FMI anticipează pentru anul acesta o creștere de 0,9%, iar la anul de 2,5%. În zona euro, prognoza este și mai sumbră: pentru anul curent se așteaptă o scădere de 0,4%.

La scară globală, FMI anticipează acum pentru anul curent o creștere economică de 3,3%, față de 3,5% cât prevedea în urmă cu câteva luni.

Raportul avertizează că încetinirea economică va fi de lungă durată dacă oamenii politici din Europa și din Statele Unite nu iau măsuri hotărâte împotriva unor deficiențe cronice.

FMI spune că Statele Unite se află pe marginea unui „abis fiscal” datorită unei combinații de reduceri de cheltuieli și creșteri de impozite.

Letargia economică globală ar urma să se facă văzută și în principalele piețe în ascensiune ale lumii: China, India, Rusia și Brazilia.

Raportul a fost dat publicității astăzi înaintea unei reuniuni a organizației de credit mondiale organizată la Tokyo.

Economistul-șef FMI Olivier Blanchard a spus că economia mondială rămâne tarată de un sistem financiar slab și de bănci cu probleme, dar și de un „sentiment general de nesiguranță” care a contribuit la încetinire după declanșarea crizei financiare mondiale în 2008.

Într-un mesaj video postat pe site-ul FMI, Blanchard a spus că lumea este astăzi „interconectată”, astfel că evenimentele dintr-o parte a ei au impact în alte regiuni – iar această realitate duce la încetinirea creșterii.

Pentru Comunitatea Statelor Independente, din care face parte și Republica Moldova, raportul anticipează o încetinire a creșterii economice în anul curent până la 4%. În iulie prognoza era 4,1%, iar anul trecut aproape 5%.

Raportul spune că economiile cele mai mari din regiune, Rusia, Kazahstan și Ucraina au fost lovite cel mai mult de criza datoriilor din Uniunea Europeană și de scăderea prețului energiei pe piața globală.

Experții FMI recomandă țărilor din CSI să aplice reforme structurale, să-și consolideze băncile și să-și procure așa-numite „tampoane fiscale”, de pildă mărind rezervele valutare ale statului, pentru a-și mări șansele de supraviețuire în eventualitatea unor noi turbulențe financiare internaționale.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

Previous Next

XS
SM
MD
LG