Linkuri accesibilitate

Comuniștii în căutarea unui bloc politic pentru alegerile parlamentare


Vladimir Voronin: „PCRM și PSD consideră că trebuie imediat de organizat un referendum pentru aderarea la Uniunea Vamală.”


Până acum, partidul comuniştilor a evitat să se asocieze pe vreun subiect anume cu vreo forţă politică, mai ales extraparlamentară. Astăzi însă liderul comuniştilor, Vladimir Voronin, a făcut primul pas spre PSD-ul condus de Victor Şelin, formaţiune pro-rusă, implicată în violenţele de la marşul unionist din Bălţi din august curent.

Într-un briefing comun susţinut în Parlament, cei doi au anunţat că se consolidează pe subiectul aderării Moldovei la Uniunea vamală Rusia-Belarus-Kazahstan şi că vor organiza împreună proteste în care vor cere ca referendumul respins anterior de CEC să fie totuşi organizat.

„PCRM și PSD consideră că trebuie imediat de organizat un referendum pentru aderarea la Uniunea Vamală. Ne vom uni toate forțele de protest pentru a grăbi acest proces”, a spus Vladimir Voronin la conferinţa comună cu Victor Şelin.

Victor Șelin
Victor Șelin
Ce-i drept, ulterior, deja în absenţa liderului comuniştilor, Şelin a părut mai puţin hotărât: „Noi nu avem nici o înţelegere despre unire. I-am rugat însă pe comunişti să ne ajute să promovăm această lege,” a spus Şelin.

Alianţa a tratat cu indiferenţă anunţul celor doi. I-am solicitat totuşi un comentariu democratului Dumitru Diacov: „Este un început de propagandă şi de pregătire de campania electorală. De fapt, comuniştii i-au furat lui Şelin ideea, dar eu
Dumitru Diacov
Dumitru Diacov
nu exclud că Şelin ar putea rămâne şi fără lozincă, şi fără activitate, şi fără parteneri politici până la urmă,” spune Diacov.

Pe de altă parte, potrivit unor informaţii apărute astăzi în presă, mai multe partide de stânga, printre ele PSD-ul lui Victor Şelin, dar nu şi socialiştii lui Igor Dodon, ar discuta foarte activ crearea unui bloc politic, în perspectiva participării la viitoarele alegeri parlamentare. Un bloc la care s-ar asocia foştii comunişti Vadim şi Victor Stepaniuc, dar şi partidul başkanului Găgăuziei, Mihail Formuzal, şi Patrioţii Moldovei ai lui Mihail Garbuz. Şelin, care este văzut tot mai des în ultima vreme în Parlament, a infirmat că ar fi vorba despre o acţiune preelectorală.
Previous Next

XS
SM
MD
LG