Linkuri accesibilitate

Protestul polițiștilor din Bulgaria


Imagine de arhivă: ciocniri între protestatari și poliție în fața parlamentului de la Sofia, ianuarie 2009.
Imagine de arhivă: ciocniri între protestatari și poliție în fața parlamentului de la Sofia, ianuarie 2009.

Pînă acum premierul Borisov, care timp de 4 ani a fost secretar general al Ministerului de interne, nu a reacționat la cererile polițiștilor



Un protest fără precedent în capitala bulgară a devenit cel mai serios semnal de alarmă pentru primul ministru Boiko Borisov la mai puțin de un an de la următoarele alegeri parlamentare. Două zile la rând 1000 de polițiști se adună în fața Ministerului de interne pentru a cere majorarea, cu 25%, a salariilor și dreptul de a lucra la particular în orele libere. O altă cerere este legată de formularea, în cadrul Legii poliției, a situațiilor concrete în care polițiștii vor putea folosi forța. La acțiunea au aderat sindicatul funcționarilor din închisori, și un număr mai mic de vameși și pompieri.

Acum salariul mediu al unui sergent cu vechime de 10 ani este egal cu echivalentul a 300 de euro. El nu a fost modificat în ultimii 4 ani, în care inflația a fost mai mare de 13%. Din sindicatul polițiștilor care a organizat protestul au amintit că în majoritatea țărilor europene, inclusiv în Grecia, salariul de angajare al unui polițist pornește de la 1200 de euro.

Viceprim-ministrul și ministru de finanțe Simeon Diankov a provocat nemulțumirea protestatarilor prin declarația că este dispus să accepte o creștere a salariilor de 12% cu condiția că polițiștii vor renunța la privilegii precum pensionarea în vârstă de 52 de ani, cele 20 de salarii brute prima de pensionare și zilele suplimentare de concediu.

Liderul sindicatului Borislav Maznev a amintit de primele în valoare de 20-25 de mii de euro pe căciulă pe care și le împart periodic șefii în Ministerul de finanțe și de ultima majorare, cu 25%, a salariilor funcționarilor acestui minister. Maznev a adăugat că cedează ministrului Diankov dreptul la așa zisă înmormântare gratuită de serviciu, împreună cu urarea de a profita de acest drept în timpul mandatului.

Ministrul de interne Țvetan Țvetanov a încercat să calmeze spiritele promițând o creștere rapidă, cu între 5 și 7%, a salariilor.

Pînă acum premierul Borisov, care timp de 4 ani a fost secretar general al Ministerului de interne, nu a reacționat la cererile polițiștilor. Tăcerea sa a provocat reacția protestatarilor care au avertizat că nu vor permite ca actualii guvernanți să se ascundă în spatele forțelor de ordine în cazul unor proteste populare.
XS
SM
MD
LG