Linkuri accesibilitate

Opinii dintr-o „Republică a copiilor abandonați”


Poster al Organizației „Copil, comunitate, familie”
Poster al Organizației „Copil, comunitate, familie”

Este nevoie de un cadru normativ de instituire obligatorie a tutelei şi de responsabilizare a părinţilor care pleacă peste hotare.


„Moldova era o republică relativ prosperă pe vremea Uniunii Sovietice. Dar acum, economia ei în suferință a împins un sfert din populație să-și caute un viitor mai bun în străinătate. Victimele sunt copiii care cresc singuri”. Așa își începe revista germană „Der Spiegel” reportajul „Republica copiilor abandonați”, prezentat pe scurt și în emisiunile noastre, și care de ieri este accesibil și în traducere engleză pe site-ul publicației. La Chișinău Tamara Grejdeanu a încercat să afle cum văd autoritățile moldovene fenomenul „Republicii copiilor abandonați” și cum încearcă să-l facă mai ușor de suportat.

Copiii lăsaţi în grija bunicilor de părinţii plecaţi peste hotare sunt vulnerabili nu doar psihologic dar şi juridic. Şi asta pentru că, notează
Tatiana Moca, expert de la Organizaţia ,,Copil, comunitate, familie”, părinţii nu desemnează, în modul prevăzut de lege o persoană care s-ar face responsabilă de educaţia şi integritatea copilului:

„În cazurile când nu a fost stabilită tutela, este bine să se vadă de ce nu a fost stabilită tutela şi este bine să fie stabilită o persoană responsabilă pentru copil, lucrul acesta ar fi bine de conlucrat cu educatorii de la grădiniţă, cu profesorii de la şcoală care cunosc situaţia în care copilul a rămas fără părinte sau fără ambii părinţi lângă el, şi atunci conlucrarea aceasta i-ar da posibilitatea să ştie toţi copiii care au rămas în tutelă sau fără tutelă şi au rămas fără grijă părintească, aici trebuie numaidecât să colaboreze aceste două structuri.”

Cum trăiesc copiii rămaşi singuri, merg sau nu la şcoală, au ce pune pe masă? La aceste şi alte întrebări ar trebui să aibă răspuns autorităţilor locale. Prin intermediul asistentului social, acestea trebuie să verifice periodic mediul în care se dezvoltă copiii, îmi spune Oltea Covas de la Serviciul de asistenţă socială a raionului Orhei:

„Aceşti copiii sunt identificaţi de către asistentul social din comunitate. Acolo unde situaţia este bună dacă bunica sau mătuşa spune că nu are nevoie de nimic, deoarece părinţii trimit bani, se interesează, acolo asistentul social nu se mai duce. Dar unde este cazul că copilul a rămas în nişte condiţii dificile, atunci se studiază cazul mai amănunţit, dacă bunica spune că părinţii au uitat de copil, atunci se face tot posibilul şi bunica este trecută ca tutore.”

Cum sunt protejaţi copiii rămaşi singuri şi ce este de datoria părinţilor să facă am întrebat-o pe Tatiana Cristenco, specialist la Centrul pentru drepturile omului din Republica Moldova:

„Nu putem să interzicem părintelui să nu iasă din ţară, dar este important cu cine rămâne copilul, cine îi oferă grija, atenţia, trebuie să susţinem poate acel părinte. Fiecare părinte trebuie să fie responsabil de copiii săi şi în cazul în care nu se isprăveşte trebuie să aibă susţinerea specialiştilor in domeniu, că este la nivel de comunitate asistentul social, pedagogul, avem serviciul de asistenţă socială la nivel raional.”

Nu există pârghii legale care i-ar obliga pe părinţi să stea alături de copiii, îmi spune Rodica Moraru, specialist de la Ministerul muncii, protecţiei sociale şi familiei. În opinia ei, părinţii trebuie să-şi asume o datorie morală, confirmată măcar printr-un act de tutelă înregistrat:

„Cred că totuşi trebuie să pornim în primul şi în primul rând de la responsabilizarea părinţilor, chiar şi dacă au luat decizia să plece, să nu lase copilul doar cu rudele sau cu vecinii, dar să insiste ca şederea copiilor în familia respectivă, în familia rudelor să fie legiferată şi atunci
sigur că va fi mai uşor şi de monitorizat situaţia copilului, şi în caz de necesitate, de reprezentat interesele copilului.”

Experţii sunt de părere că atât timp cât politicile sociale nu sunt în stare să-i ţină pe părinţi acasă, avem nevoie de un cadru normativ de instituire obligatorie a tutelei şi de responsabilizare a părinţilor care pleacă peste hotare. Un proiect de lege unde s-ar regăsi recomandările experţilor este acum în proces de lucru .
  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG