Linkuri accesibilitate

România: se caută un procuror general


Premierul Victor Ponta a anunţat criteriile pentru nominalizarea procurorului general.
Premierul Victor Ponta a anunţat criteriile pentru nominalizarea procurorului general.

Aflată sub monitorizarea Comisiei Europene, România trebuie să demonstreze că justiţia rămâne independentă.


În Romania, premierul social democrat Victor Ponta a anunţat care ar urma să fie criteriile pentru nominalizarea procurorului general, una din nominalizările cele mai importante în contextul anunţatei lupte împotriva corupţiei la nivel înalt. Sabina Fati relatează:

Guvernul de centru-stinga din Romania isi va proba bunele intentii fata de sistemul juridic odata cu numirea procurorilor sefi. Aflata sub monitorizarea Comisiei Europene, tara trebuie sa demonstreze ca justitia ramine independenta de influente politice, dupa ce criza politica determinata de suspendarea lui Traian Basescu a ridicat o serie de semne de intrebare la Bruxelles. Chiar ieri, de altfel, seful Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso i-a atras atentia premierului roman, Victor Ponta ca este foarte importanta numirea procurorului general si a sefului Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) pentru atingerea obiectivelor Mecanismului de Cooperare si Verficare. Acest Mecanism care se traduce prin rapoarte anuale facute de experti europeni monitorizeaza progresele facute in justitia autohtona. Ultimul raport dat publicitatii in luna iulie, in plina criza politica, dupa suspendarea lui Traian Basescu, este extrem de negativ la adresa Romaniei si critica aspru guvernul de la Bucuresti.

Numirea celor doi procurori sefi urmeaza sa aiba loc la inceputul lunii viitoare, fiindca mandatul Laurei Codruta Kovesi (39 de ani) in fruntea Parchetului General si cel al procurorului sef anticoruptie, Daniel Morar (46 de ani) au expirat.

La Bruxelles exista insa o mare neincredere in ceea ce o priveste pe ministra Justitiei, Mona Pivniceru, o sustinatoare a fostului premier Adrian Nastase din postura de magistrat si membra a Consiliului Superior al Magistraturii, inainte ca acesta sa fie condamnat la doi ani de inchisoare pentru coruptie. Mona Pivniceru spunea, fara nici un fel de inhibitii, ca procurorii anticoruptie i-ar fi facut dosar politic fostului premier. S-a pronuntat si in scandalul “mita pentru judecatori” in care senatorul socialist Catalin Voicu si un amic de-al ei, fost judecator la Curtea Suprema, Florin Costiniu, au fost inculpati fiindca au luat mita in valoare de pete 260 de mii de euro.

Pentru a raspunde ingrijorarilor Comisiei Europene, Mona Pivniceru a publicat pe site-ul ministerului conditiile si felul in care vor fi selectati cei doi procurori sefi. Potrivit conditiilor de participare la concurs, publicate de Ministerul Justitiei, pot participa la selectie procurorii care au o vechime minima de 10 ani în functia de judecător sau procuror.Documentul mai precizează ca nu pot fi propusi pentru aceste functii procurorii care au facut parte din serviciile de informatii inainte de 1990 sau au colaborat cu acestea, dar nici cei care au un interes personal, ce influenteaza sau ar putea influenta indeplinirea cu obiectivitate si impartialitate a atributiilor prevazute de lege.

Bruxelles-ul a cerut ca selectia sa fie facuta pe criterii de profesionalism si moralitate, iar regulile de concurs sa fie anuntate din vreme. Lucrurile s-au precipitat, insa, mai cu seamaca viitorii candidati urmeaza sa depuna, pina pe 1 octombrie si un proiect privind functia pe care o vizeaza. Totusi dupa o intilnire cu plenul Consiliului Superior al Magistraturii, ministra Justitiei a spus ca este de acord cu o prelungire a termenului pentru depunere a candidaturilor.

Acest proces de schimbare a oamenilor aflati la virful Parchetului General si in fruntea procuraturii anticoruptie are loc intr-o perioada in care anchetele privind fraudele de la referendumul pentru demiterea lui Traian Basescu sint in plina desfasurare. Potrivit datelor procurorilor se pare ca scrutinul a fost fraudat cu peste 1,5 milioane de voturi. Exista temerea ca odata schimbata conducerea procuraturii romane, aceste anchete vor fi musamalizate, de aceea expertii de la Bruxelles i-au recomandat ministrei Justitiei sa accepte in comisia de examinare a candidaturilor un procuror recomandat de Daniel Morar si altul de Laura Codruta Kovesi.

Nu se stie inca cine sint favoritii, dar potrivit unor informatii aparute in presa centrala, premierul roman ar fi vehiculat numele procuorarei generale ca solutie pentru preluarea DNA Directiei Nationale Anticoruptie, pentru a demonstra ca actuala putere nu vrea sa saboteze reformele facute pina acum. Surse demne de incredere ne-au spus insa ca este greu de crezut ca liderii liberali vor accepta aceasta varianta, in conditiile in care multi politicieni din arcul guvernamental ar avea nevoie de persoane prietenoase in functiile scoase astazi la concurs, adica cea de procuror general si cea de sef al procuraturii anticoruptie.

Traian Basescu ar fi vrut se pare o rocada a celor doi, adica aducerea lui Daniel Morar ca procuror general si pe Codruta Kovesi ca sef al DNA, fiindca amindoi au fost evaluati pozitiv in rapoartele Comisiei Europene, dar acum aceasta rezolvare a problemei este imposibila.
XS
SM
MD
LG