Linkuri accesibilitate

Valeriu Lazăr: „nu putem acum opera cu termenul condiţii”


Vicepremierul Valeriu Lazar
Vicepremierul Valeriu Lazar

Pe marginea „ultimatului rus”: „Noi căutăm mecanismul care le-ar asigura partenerilor noştri ruşi garanţiile de care au ei nevoie...”


Ieri, la întoarcerea din Rusia, premierul Vlad Filat a părut luat prin surprindere de o declarație a ministrului rus al energiei, care a spus la Sochi că dacă Chișinăul vrea gaze mai ieftine trebuie sã renunțe la cooperarea energetică cu Uniunea Europeană. La aeroportul din Chișinău, Filat spunea aseară că în discuțiile sale cu premierul Medvedev și cu președintele Putin asemenea condiționări „nu au existat”. S-ar putea sã fi aflat oficialii moldoveni din presã despre ultimatumul energetic al rușilor? Relatează de la Chișinău Liliana Barbăroșie.

Ceea ce infirmase sau lăsase fără răspuns univoc premierul Vlad Filat ieri, la revenirea din Federaţia Rusă, confirmă astăzi adjunctul său, Valeriu Lazăr: „Noi nu putem acum opera cu termenul condiţii. Partea rusă vede anumite riscuri în ceea ce ne-am angajat noi să facem prin pachetele energetice 2 şi 3. E dreptul lor să le vadă, deşi noi nu vedem aceste riscuri. Suntem în cauzarea inventarului juridic prin care investiţiile actuale ale Federaţiei Ruse să fie garantate, mai ales din perspectiva că noi vrem ca aceste investiţii să crească în domeniul energetic”, a spus Valeriu Lazăr, ministrul economiei şi comerţului, la o zi de la întâlnirile de la Soci cu liderul de la Kremlin, Vladimir Putin.

Se poate admite, fie şi ipotetic, că Republica Moldova ar putea accepta oferta Rusiei, de dragul gazului ieftin din est şi cu riscul deteriorării relaţiilor cu Vestul? Valeriu Lazăr răspunde la această întrebare printr-un categoric „nu”!

„Noi nu suntem în situaţia în care să alegem ori, ori. Acest scenariu nu este examinat nici la nivel ipotetic. Noi căutăm, repet, mecanismul care le-ar asigura partenerilor noştri ruşi garanţiile de care au ei nevoie ca investiţiile lor aici, actuale şi viitoare, nu vor fi afectate în sens negativ de implementarea în Republica Moldova a pachetului energetic 3.”

Valeriu Lazăr a refuzat să dea date precise despre contraoferta Chişinăului pentru Kremlin. Ca să nu dăuneze negocierilor, spune vice-premierul. Totuşi, el sugerează că guvernul de la Chişinău va încerca să demonstreze în aceste negocieri că Republica Moldova poate miza pe flexibilitatea Moscovei măcar şi din motivul că a fost şi rămâne o ţară de tranzit de gaze:
„Noi vrem dacă vreţi să inversăm un pic lucrurile. Noi suntem o ţară de tranzit pentru 18 la sută din exportul gazelor ruse. Aşa că deja suntem un operator important din această zonă şi vrem să consolidăm acest statut.”

Ministrul Energeticii de la Moscova, Alexandr Novak, a declarat ieri presei că Moldova poate conta pe reducerea preţului gazelor doar în cazul în care va renunţa la implementarea politicii energetice europene. Rusia vede în această politică o ameninţare la adresa poziţiei dominante a Gazprom-ului, subiectul şi unei anchete europene pentru practici anti-competitive.

Cercetătorul moldovean la Consiliul European pentru relaţii externe, Nicu Popescu, scrie pe blogul său că retragerea din comunitatea energetică europeană ar avea efecte negative pentru integrarea europeană a Republicii Moldova pe toate dosarele, nu doar pe relaţia energetică, iar singurul lucru pe care şi l-ar putea permite Chişinăul ar fi să amâne aplicarea pachetului energetic 3. Numai că pentru asta ar fi necesar ca atât Kremlinul, cât şi UE să accepte un astfel de compromis.
Previous Next

XS
SM
MD
LG