Linkuri accesibilitate

Procuratura anticorupţie afirmă că referendumul anti-Băsescu a fost fraudat


Daniel Marius Morar
Daniel Marius Morar

Pentru demiterea lui Traian Basescu au votat în localităţile lor soldaţi aflaţi din Afganistan, deţinuţi şi decedaţi.


În România, procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Daniel Morar, a declarat duminica seara că la referendumul din 29 iulie s-a fraudat masiv.” Sunt zeci de secţii de pe raza a cinci judeţe. În toate acestea s-au descoperit indicii sau probe că votul a fost fraudat în proporţie de 5-10-15 la sută”, a declarat Morar. Mai multe de la corespondenta Europei Libere la Bucureşti, Sabina Fati:

Pentru demiterea lui Traian Basescu la Referendumul din 29 iulie au votat in localitatile lor de domiciliu, soldati aflati in Afganistan, oameni aflati dupa gratii, dar si multi dintre cei aflati pe lumea cealalta. Altfel spus, procurorii au descoperit pe listele de vot semnaturi fictive ale unor persoane care nu se afla in tara, nu sint in libertate sau care sint decedate de mai multa vreme. Procurorul sef anticoruptie Daniel Morar a spus ca in sectiile de vot aflate sub investigatia Directiei Nationale Antocoruptie (DNA) fraudele sint intre 5 si 15 la suta. Potrivit unor surse citate de presa de la Bucuresti procurorii anticoruptie estimeaza o frauda a votului pentru demiterea lui Traian Basescu de pina la 1,5 milioane de voturi falsificate, iar la aceasta suma s-ar putea adauga si descoperirile Parchetului General care investigheaza alte abuzuri petrecute la scrutinul de acum o luna si jumatate.

Coalitia de centru-stinga aflata la guvernare in Romania a decis la inceputul lunii iulie suspendarea presedintelui Traian Basescu, dar pentru demiterea lui ar fi fost nevoie ca peste jumatate din votantii romani sa fie prezenti la Referendumul care a avut loc pe 29 iulie. Prezenta a fost insa de doar 46,2 la suta, iar dintre acestia peste 7 milioane s-au pronuntat pentru demiterea lui Traian Basescu.

Parchetul General a confiscat imediat dupa Referendum toate procesele verbale din sectiile de vot, ca urmare a reclamatiilor unor organizatii neguvernamentale si persoane fizice, iar intre timp verificarile demonstreaza ca socialistii si liberalii au incercat prin metode aflate la limita legalitatii sa stringa cvorumul necesar demiterii lui Traian Basescu.

De altfel dintr-un sondaj facut de IRES, Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie, rezulta ca peste 60 la suta dintre romani banuiau ca Referendumul pentru demiterea lui Basescu a fost fraudat. Cel mai influent personaj politic cercetat penal in dosarul Referendumu-ului este secretarul general al socialistilor Liviu Dragnea, acuzat ca a folosit mita electorala si care potrivit procurorilor anticoruptie „a constituit un sistem national de influenta pentru fraudarea referndumului”. In Teleorman, judetul din sudul tarii condus de fruntasul socialist, au votat in trei ore 17 la suta din populatia Romaniei, dar ordinele, date inclusiv in scris catre subalternii lui din partid arata stategia folosita pentru a-i convinge pe oameni sa vina la vot. Premierul roman, Victor Ponta, care este si presedintele socialistilor a declarat astazi ca se solidarizeaza cu Liviu Dragnea si ca se autodenunta la parchet pentru ca i-a indemnat pe români sa vina la vot.

In schimb, potrivit liderilor democrat-liberali fraudele la Referendumul pentru demiterea lui Traian Basescu s-ar situa intre 1 milion si 2,5 milioane de voturi, iar suspiciunile planeaza la peste 2000 de sectii de vot din cele peste 18.000.

Pina la finalizarea anchetelor si a solutiilor pe care urmeaza sa le dea judecatorii in aceste cazuri, calculele sint relative, important ar fi sa nu fie relativizate cercetarile de catre noile conduceri care vor prelua in perioada imediat urmatoare Parchetul General si Directia Nationala Anticoruptie.
XS
SM
MD
LG