Linkuri accesibilitate

„Pentru mine Moldova este un stat unitar şi nu pot fi admise discuţii despre o posibilă federalizare"


Europarlamentarul Graham Watson la Chişinău.



În ajunul vizitei cancelarei Germaniei Angela Merkel, la Chişinău s-a vorbit pe larg despre o posibilă iniţiativă germană de federalizare a Republicii Moldova, acreditându-se ideea că doar astfel ar putea fi rezolvată criza transnistreană. Solicitat de Europa Liberă Graham Watson a calificat drept nepotrivit un eventual scenariu de federalizare a ţării:

„O spun foarte clar: pentru mine Republica Moldova este un stat unitar şi nu pot fi admise discuţii despre o posibilă federalizare a ţării. Desigur că astfel de discuţii pot fi duse între guvernul de la Chişinău şi administraţia de la Tiraspol, însă nu cred că acesta este viitorul Republicii Moldova. Vorbim despre un stat unitar şi atît.”

Europarlamentarul britanic a vorbit despre vizita de miercuri a cancelarului Gemaniei, Angela Merkel, folosind termeni ca „foarte importantă” sau „extraordinară” pentru Republica Moldova:

„Chiar cred că este important faptul primul-ministru al celei mai mari şi puternice ţări din Europa vine la Chişinău pentru a discuta cu politicienii de aici obiectivele pe care trebuie să le atingă. Angela Merkel este cunoscută ca fiind un avocat foarte bun al eurointegrării şi sunt sigur că vizita ei va avea ecouri pozitive asupra relaţiilor economice ale Republicii Moldova cu partenerii săi din Occident şi asupra discuţiilor viitoare privind o posibilă integrăre a ţării Dvs în marea familie europeană.”

Raportorul Legislativului European pentru Acordul de Asociere al Republicii Moldova la Uniunea Europeană, Graham Watson se află în vizită la Chişinău la invitaţia Partidului Liberal. În opinia liderului PL, Mihai Ghimpu, vizita cancelarei Angela Merkel ar demonstra că în Republica Moldova lucrurile „sunt pe calea cea bună”:

„Nici într-un stat unde nu se respectă legea, valorile democratice, valorile liberale nu este vizitat de un prim ministru sau de un şef de stat. Aceste vizite au loc doar acolo unde are loc procesul de adaptare a legilor la standardele europene, la acele standarde în care pentru guvernare, în primul rînd, este omul important, drepturile şi libertăţile fundamentale ale lui.”

În cadrul conferinţei de presă ţinute la Chişinău Graham Watson a vorbit şi despre obiectivele pe care Republica Moldova trebuie să le atingă pentru a deveni membră a UE. Între altele, europarlamentarul britanic s-a referit la eliminarea corupţiei în instituţiile publice şi aplicarea corectă a legilor.
Previous Next

XS
SM
MD
LG