Linkuri accesibilitate

Organizația Hezbollah și Europa - o privire de la Washington


Atentatul terorist de la Aeroportul din Burgas, de la 19 iulie
Atentatul terorist de la Aeroportul din Burgas, de la 19 iulie

In Europa, Germania este cel mai puternic centru al mișcării Hezbollah.


Intr-un articol aparut in „New York Times” autorul vorbeste despre pericolul reprezentat de miscarea militanta islamica, Hezbollah. L-am intrebat pe corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela daca Statele Unite si Europa sint pe aceasi lungime de unda in aceasta chestiune.

Nicholas Kulish, autorul articolului, scrie ca in timp ce Washingtonul trage un semnal de alarma cu privire la pericolul reprezentat de miscarea siita Hezbolah, mii de membrii si sprijinitori ai organizatiei actioneaza fara prea mare dificultate in Europa, stringind fonduri transferate apoi liderilor din Liban.

Statele Unite si Israelul sustin ca Hezbollah conlucreaza cu Iranul pentru sprijinirea armatei siriene, in actiunile ei de represiune. Dar europeni nu trateaza miscarea ca pe una terorista, asa cum este ea catalogata la Washington. In timp ce Israelul ameninta ca ar putea ataca instalatii nucleare iraniene, experti in securitate, citati de New York Times avertizeaza ca Iranul si Hezbollah ar putea riposta. Israelul acuza Hezbollah si Iranul pentru atentatul de luna trecuta din Bulgaria ca si altele in Tailanda, India si Cipru.

In Europa, scrie Kulish, Germania este cel mai puternic centru al miscarii Hezbollah, acolo traind circa 950 de membrii si sprijinitori cunoscuti. De la atentatele teroriste din 2001, Hezbollah a avut un profil scazut in Europa, adunind bani pe care-i transfera in Liban, unde sint folositi pentru ajutor social, dar si pentru atacuri teroriste.

Servicii de securitate europene au o evidenta a sprijinitorilor activi ai Hezbolah, dar surse citate de cotidianul american arata ca exista celule dormante, mult mai periculoase, care scapa acestui control. Una dintre probleme este refuzul Uniunii Europene de a cataloga Hezbollah drept o miscare terorista.

Situatia este complicata si de faptul ca in afara de actiunile teroriste interne si internationale, care poarta semnatura Hezbollah, miscarea a devenit o forta politica in Liban, tara in care a reusit sa ofere servicii sociale pe care guverne libaneze successive nu au reusit sa le ofere. Hezbollah are acum doi ministrii si locuri in Parlament.

Oficialitati americane s-au plins ani de zile ca Germania nu pedespseste firme care evita sanctiunile impotriva Iranului. In ultima vreme insa autoritatile germane au inceput sa actioneze. Dar inca Hezbollah nu e tratata in Europa ca si al-Qaeda, asta pentru ca cea dintii e privita ca o parte a conflictului din Orientul Mijlociu, dintre Israel si tari arabe.

Daniel Benjamin, coordonator la Departamentul de Stat pentru actiuni anti-teroriste sustine ca Hebollah ar putea ataca in Europa si in alte parti, oricind si fara sa existe semnale de avertizare in acest sens. Europenii par insa sa creada ca daca ar face-o, organizatia terorista si-ar elimina principala sursa de intretinere, banii veniti din Europa.
XS
SM
MD
LG