Linkuri accesibilitate

Chișinăul trebuie să implementeze practicile europene


Igor Boțan: „trebuie găsit punctul de intersecție dintre dorința unora de a protesta, a altora de a contra-protesta și a autorităților de a asigura ordinea publică.”


Igor Boțan: ,,Autoritățile, în această situație, au lipsit cu desăvârșire; mă refer la șeful statului și primul ministru care puteau veni cu un mesaj înainte de aceste manifestații și imediat după acestea, pentru a explica societății ce se întâmplă și care este punctul de vedere al autorităților de cel mai înalt rang.”

Europa Liberă: Poate nu știu să pună diagnosticul. Poate întârzie din cauza asta.

Igor Boțan:
,,Eu cred că este greșit să spunem că nu știu diagnosticul pentru că ceea ce s-a întâmplat ieri la Bălți este o replică la ceea ce a mai avut loc și la Chișinău și la Cahul. Deci, nu putem spune că au fost luate prin surprindere autoritățile.”

Europa Liberă: Și nici nu e nimic nou. De fapt, este intoleranța crasă pe care am avut-o în stradă cu diverse ocazii.

Igor Boțan:
,,Eu cred că atunci când vorbim de intoleranță trebuie să înțelegem că în cazul unor paradigme, dacă le pot spune așa, care sunt antagoniste și evident contradictorii, în prim plan ies emoțiile și nu rațiunea – comportamentul rațional.”

Europa Liberă: De bună seamă. Cum să se împace unioniștii cu stataliștii? Ei nu se împacă în studioul de la Publica, unde sunteți cu regularitate prezent Dumneavoastră. De ce s-ar împăca în stradă?

Igor Boțan:
,,Asta este consecința culturii politice precare. Deocamdată încercăm să cultivăm ceea ce se numește democrație deliberativă, după care să urmeze o democrație procedurală. Aceste lucruri cu greu pot fi inoculate societății moldovene. De aceea, autoritățile trebuiau să se implice.”

Europa Liberă: Cum să gestioneze autoritățile această situație ca să asigure și dreptul la libertatea de exprimare, dar să evite și aceste consecințe compromițătoare ale democrației?

Igor Boțan:
,,Eu cred că există posibilități. Și vreau să menționez că orice s-ar spune, poliția a fost la înălțime și la Chișinău, și la Cahul, și chiar la Bălți ieri. Poliția, cu forțele de care dispune, a putut, totuși, obține ca să nu aibă loc ciocniri violente. Au avut loc altercații. Din păcate, un jurnalist a avut de suferit. Dar eu cred că autoritățile au avut obligația, mai ales după ceea ce s-a întâmplat la Chișinău și la Cahul, să încerce să se implice.

Deci, autoritățile ar fi trebuit să înțeleagă de ce acești oameni, preponderent tineri, Acțiunea sau Platforma 2012 protestează. Unii spun că Platforma 2012 nu mai crede în viabilitatea statului moldovenesc. Deci, este o lovitură gravă pentru actualele autorități care au promis schimbarea. Deci, ei nu mai cred în această schimbare și găsesc soluția în unirea Republicii Moldova cu România. Este o pledoarie legitimă din punctul meu de vedere, atunci când oamenii tineri nu mai văd nici o speranță pentru dezvoltarea statului independent Republica Moldova.”

Europa Liberă: În plus că o formațiune politică care și-a declarat acest obiectiv – unirea cu România – justiția i-a dat dreptate.

Igor Boțan:
,,Justiția a permis desfășurarea meeting-ului, sau marșului Acțiunii 2012. Însă, Ministerul Justiției refuză în continuare să înregistreze amendamentele la statutul Partidului Național Liberal din R. Moldova, după ce Curtea de Apel a adoptat decizia că se poate ca un partid politic din Republica Moldova să aibă un astfel de scop statutar. Deci, lucrurile…”

Europa Liberă: Dar nu vorbim despre esența mesajului. Cum acționează autoritățile atunci când au în față două opțiuni ireconciliabile, antagoniste, care nu fac decât să producă scântei?

Igor Boțan:
,,Autoritățile trebuie să facă o analiză ținând cont de faptul că astfel de marșuri au avut loc la Chișinău și la Cahul. Autoritățile trebuie să estimeze care sunt riscurile unor ciocniri violente cu impact negativ asupra sănătății și vieții participanților. Autoritățile trebuie, cred că, nu să interzică, dar să încerce să se întâlnească cu liderii celor care organizează marșul ca să aibă o discuție, să aibă o imagine.”

Europa Liberă: Să-i convingă să renunțe?

Igor Boțan:
,,Nu doar să-i convingă. Să înțeleagă ce vor.”

Europa Liberă: Dar asta e o chestiune de durată. Cineva trebuie să ia decizia: autorizează sau nu.

Igor Boțan:
,,Dacă riscurile sunt minime, atunci trebuie să permită astfel de acțiuni. Dacă există riscuri cu impact, eventual negativ, trebuie să implice poliția – lucru care s-a făcut. Și cred că poliția și-a făcut treaba, iar dacă estimările arată că provocările pot avea loc și toată manifestația poate fi deturnată cu consecințe negative, atunci trebuia să interzică ori marșul Platformei 2012 sau contramanifestația celor care se opun acestei acțiuni.”

Europa Liberă: Avem, de fapt, modelul rusesc. Vedem ce măsuri au luat autoritățile, ce au putut inventa în materie de descurajare a protestelor. Ce modele ar putea să accepte Chișinăul ca să nu își compromită imaginea de susținător a democrației și a libertății de expresie?

Igor Boțan:
,,Odată ce a proclamat integrarea europeană drept scop strategic, Chișinăul trebuie să implementeze practicile europene. Adică, cetățenii au dreptul să manifeste, iar autoritățile sunt cele responsabile de ordinea publică. Aici trebuie găsit punctul de intersecție dintre dorința unora de a protesta, a altora de a contra-protesta și a autorităților de a asigura ordinea publică.

Or, autoritățile centrale lipsesc cu desăvârșire în această ecuație și acest lucru este periculos. Autoritățile centrale trebuie să se implice cu mesaje. Este vorba despre implicarea șefului statului, care trebuie să fie moderator și mediator în societate, mai ales atunci când apar astfel de conflicte. Și este vorba despre primul ministru, care are pâine și cuțitul în mână pentru a menține ordinea publică. Mai mult decât atât, este politicianul cu cel mai înalt rating de încredere în Republica Moldova.”

Europa Liberă: Dar primul ministru a desemnat un nou ministru de interne, tocmai în ideea că poliția trebuie să-și facă datoria. Adică, cel care a aruncat piatra și a ajuns în capul reporterului de la Jurnal TV să fie identificat, sancționat, iar dreptul la libera exprimare să nu fie afectat de incidente și de violențe.

Igor Boțan:
,,Este adevărat, și aici nu poate exista o altă opinie. Acestea sunt lucruri de rutină, dacă le putem spune așa. Problema care este pusă pe agendă de Platforma Acțiunea 2012 este dincolo de perspectivele stabilite de către Constituția R. Moldova. Acești tineri sunt în drept să se întrebe: are această țară viitor? Sunt autoritățile R. Moldova capabile să le asigure un viitor demn? Sau acest stat, R. Moldova, trebuie dizolvat, și ei văd soluția în unirea cu România.”

Europa Liberă: Iar adversarii lor consideră că o astfel de întrebare nici nu poate fi formulată.

Igor Boțan:
,,Exact. Sau dimpotrivă, ei caută soluția în integrarea euro-asiatică. De aceea spuneam că autoritățile trebuie să intervină cu mesaje clare și cu fapte astfel încât cetățenii să creadă că după vorbe urmează și acțiuni coerente pentru a aduce liniștea. A propos, la Bălți, după ce s-au convins autoritățile că există riscul deturnării manifestațiilor, Primăria a intervenit, iar poliția a luat act de argumentele Primăriei și marșul Platformei Acțiunea 2012 a fost contramandat.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG