Linkuri accesibilitate

Libertatea credinței în Moldova și în lume


Raportul Departamentului de Stat american notează că abuzurile, discriminările și amenințările, atacurile verbale la adresa religiilor minoritare rămîn frecvente.


Într-un nou raport al guvernului Statelor Unite despre libertatea credinței în lume se spune că anul trecut conducerea Moldovei a făcut progrese „modeste” în asigurarea drepturilor religioase, dar s-au înregistrat în continuare abuzuri și discriminări mai ales la adresa Martorilor lui Iehova, a musulmanilor, evreilor și a uniunii bisericilor penticostale. Detalii are Mircea Țicudean.

Raportul Departamentului de Stat notează ca eveniment pozitiv în 2011 înregistrarea oficială a islamului printre cultele din Moldova, după încercări zadarnice de un deceniu.

Constatând că în general libertatea religioasă este respectată de instituțiile statului moldovean și consfințită prin legislație, raportul adaugă că sunt totuși frecvente abuzurile, discriminările și amenințările, atacurile fizice și verbale la adresa religiilor minoritare din partea unor elemente ale societății moldovene – ele fiind mai numeroase în regiunea transnistreană.

În privința Legii cultelor, raportul notează că în varianta ei amendată anul trecut prevede explicit că biserica nu are voie să facă politică, elimină pensiile de stat ale preoților, extinde dreptul la refuzul serviciului militar, dar păstrează paragraful privind locul special al bisericii ortodoxe în societate, o prevedere criticată de alte culte, minoritare.

Raportul amintește constatările unei evaluări a Națiunilor Unite, bazate pe vizita comisarului Heiner Bielefeldt, care spunea că în Moldova biserica ortodoxă ocupă un loc atât de predominant, încât este pus sub semnul întrebării caracterul secular al statului. Raportul american, ca și cel al Națiunilor Unite, menționează și informația că mitropolitul Moldovei are pașaport diplomatic.

Printre incidentele criticate de religiile minoritare și de apărătorii drepturilor omului este amintit faptul că primăria municipiului Chișinău a refuzat să permită comunității evreiești expunerea menorei într-un loc public, după incidentul din 2009, când un grup de creștini au atacat-o și doborât-o în centrul capitalei. Membrii comunității evreiești s-au plâns că autoritățile nu au răspuns cum se cuvine atunci când s-au semnalat incidente anti-semite, iar Congresul Evreiesc a informat că anchetarea uciderii unei familii evreiești în august 2010 a fost abandonată fără nici un rezultat.

Printre așa-numitele abuzuri din partea societății, nu a statului, sunt amintite persecuțiile și instigările la ură proferate de unii preoți ortodocși împotriva Martorilor lui Iehova și a musulmanilor – mai ales după înregistrarea oficială a Islamului, în primăvara anului trecut.

Republica Moldova nu este însă nici pe departe una din țările cele mai „problematice” în noul raport guvernamental american despre libertatea religioasă.

Cele mai mari motive de îngrijorare au oferit și anul trecut țări precum Afganistan China, Cuba comunistă, Coreea de Nord, Iran, iar mai aproape de Moldova - Federația Rusă.

Prezentând luni seară la Washington raportul, secretarul de stat american Hillary Clinton a spus că în ce privește libertatea credinței, pe care a numit-o „una din trăsăturile cruciale ale societăților stabile”, lumea a dat înapoi anul trecut. „Peste un miliard de oameni trăiesc sub conduceri care suprimă în mod sistematic libertatea religiei”, a mai spus secretarul de stat.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

Previous Next

XS
SM
MD
LG