Linkuri accesibilitate

Autorităţile de la Tiraspol ştiu foarte bine de ce primesc gaz gratuit (Jurnalul Naţional)


USL a înjumătăţit şansele de a se exprima la referendum românilor care trăiesc în străinătate. (Hotnews).

Singurul ecou al deciziei de ieri a Parlamentul Republicii Moldova, referitor la simbolurile comuniste, a fostg de gasit in editia regionala de Moldova a cotidianului Evenimentul zilei. Este vorba despre o stire scurta, care precizeaza ca dezbaterile au durat peste patru ore si ca proiectul de hotărâre elaborat de deputaţi liberali prevede condamnarea regimului totalitar comunist din fosta Republică Sovietică Socialistă Moldovenească, pentru că a comis crime împotriva umanităţii. Se interzice de asemenea, utilizarea în scopuri politice a simbolurilor comuniste - secera şi ciocanul -, dar si a celor reprezentînd alte ideologii totalitare. Evenimentul regional de Moldova reaminteste cititorilor sai din sase judete ale acestei regiuni din Romania ca însemnele Partidului Comuniştilor din Republica Moldova, fosta formaţiune de guvernământ condusă de Vladimir Voronin, sunt inca secera si ciocanul.

Jurnalul naţional publica o sinteza de informatii si declaratii referitoare la armamentul rusesc din Transnistria. Rezulta ca autoritatile de la Tiraspol stiu foarte bine de ce primesc gaz gratuit, stiu ce valoare are armamentul rusesc pazit de armata a 14-a. El ar avea pret bun si pe piata libera, dar, spune liderul cazacilor din Dubasari Alexandr Iov, cum sa fie vandut cand Transnistria nu este un stat recunoscut? Articolul vorbeste de asemenea de monitorizarea aparent inutila a Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa, OSCE, care se multumeste sa trimita doar niste rapoarte de la fata locului. N-ar fi clar ce se monitorizeaza, dar se sugereaza ca ar fi vorba de filierele de transport ilegal al acestor arme din Transnistria catre Rusia.

În Evenimentul zilei, Mircea Cartarescu exprima temerea ca premierul român Victor Ponta si presedintele interimar Crin Antonescu sunt doar executantii penibili – si probabil viitorii tapi ispasitori – ai unui plan, citam, “genial si demonic” de distrugere a viitorului României. Miza ar fi scoaterea tarii de pe orbita europeana si intoarcerea catre “marele vecin de la rasarit” .
Deocamdata, Uniunea Social-Liberala, care se afla la putere la Bucuresti, a injumatatit sansele romanilor care traiesc in strainatate de a se exprima la referendum: din 294 de sectii de vot, cate au functionat la prezidentialele din 2009, acum Ministerul Afacerilor Externe a decis ca vor fi 150. In cazul tarilor cu numerosi etnici romani, cum sunt Republica Moldova, Italia, Spania, Statele Unite, proportia desfiintarii sectiilor de vot este mult mai mare de jumatate: in Moldova, din 13 sectii vor ramane 5. In Italia, din 55 – 7, in Spania, din 38 raman 9, iar in Statele Unite, din 28 de sectii de vot se vor pregati la referendumul din 29 iulie doar 4, comunica site-ul Hotnews, pe baza unui comunicat oficial al externelor.
XS
SM
MD
LG