Linkuri accesibilitate

Despre condamnarea comunismului la Chişinău


Octavian Ţîcu: nu vom putea să ne integrăm în Europa dacă nu condamnăm comunismul

Comunismul ar trebui condamnat printr-o hotărâre de Parlament, iar simbolurile acestuia - interzise, e decalaratia facuta de premierul Vlad Filat. El a declarat, ieri, că toți deputații Alianței pentru Integrare Europeană ar fi gata să susțină inițiativa liberală de condamnare a comunismului, înregistrată în Parlament. Valentina Ursu l-a intrebat pe istoricul Octavian Ţîcu ce sanse există ca în legislativul de la Chişinău să fie condamnat regimul totalitar comunist.

Octavian Ţîcu: Este o chestiune care vine din necesitatea morală, istorică. Lucrul acesta l-a făcut România în ajunul aderării la Uniunea Europeană. El a marcat dezicerea de trecutul comunist în dorinţa de a accede într-un spaţiu european liber de astfel de sechele ale trecutului. Şi dacă deputaţii nu înţeleg acest lucru, atunci noi nu putem vorbi de integrare europeană în general. Pentru că integrarea europeană, dincolo de condamnarea comunismului care a fost de cîteva ori accentuată de forurile europene în necesitatea de a deveni european, va avea şi mulţi alţi paşi, cum ar fi, de exemplu, reîntoarcerea proprietăţilor naţionalizate, plătirea despăgubirilor celor care au avut de suferit din cauza regimului totalitar comunist ş.a.m.d. Deci decomunizarea e un proces mult mai complex, mult mai complicat, dar este inevitabil în dorinţa noastră de a deveni parte integrantă a Uniunii Europene”.

Europa Liberă: Credeţi că va fi votată această iniţiativă şi de Partidul Democrat?

Octavian Ţîcu:
„Această iniţiativă cred că pune Partidul Democrat într-o situaţie destul de complicată şi delicată din perspectiva formatului pe care îl are. Pentru că atît Marian Lupu, cît şi Dumitru Diacov de cele mai multe ori au încercat să arate dimensiunea nonconflictuală a acestei condamnări, reflectă nişte circumspecţii de ordin politic şi din perspectiva relaţiilor cu Moscova, dar şi din perspectiva scopurilor pe care le au. Partidul Democrat, în condiţiile în care PLDM-ul şi PL-ul expres vor cere această necesitate de condamnare, va fi oaia neagră în sînul Alianţei care nu va face bine pentru perspectiva sa de partid european. Sigur că dintr-un anumit punct de vedere, să zicem profilul ideologic, deşi de mai multe ori s-a spus că profilurile ideologice la noi sînt extrem de sumare, chiar aparente. Profilul Partidului Democrat ca un partid de stînga l-ar obliga să fie cît se poate de atent atunci cînd se angajează într-un proces de decomunizare. Însă experienţa europeană arată că partidele social-democrate, chiar după al doilea război mondial, s-au dezis de comunism, de nuanţa sa totalitară, şi Partidul Democrat ar trebui să-şi asume această responsabilitate în dorinţa de a deveni un partid social-democrat autentic de sorginte europeană, nu sovietică”.

Europa Liberă: Fracţiunea PCRM va da un vot negativ acestui proiect de lege. Ce se întîmplă dacă se interzic simbolurile comuniste - secera şi ciocanul? Ce trebuie să facă PCRM-ul?

Octavian Ţîcu:
„PCRM-ul ar trebui să se reformeze, aşa cum s-au pus presiuni de foarte multe ori asupra lui. Însă aceste jocuri şi tergiversări care au fost şi din cauza fragilităţii Alianţei prin actele de guvernare după 2009, şi a faptului că PCRM-ul are un electorat destul de extins şi ar avea în continuare multiple resurse pentru a face complicat actul de guvernare. Eu cred că s-au copt premisele pentru a-i arăta Partidului Comunist unde îi este locul în realitate, pentru că fluturarea cu această simbolistică care este interzisă în spaţiul european, mă refer la seceră şi ciocan, drapelul roşu, trebuie în definitiv să fie anihilate, şi trebuie să devină un partid comunsit aşa cum există în majoritatea statelor europene. Ciprul a arătat că comunismul poate avea o sorginte europeană şi poate deveni în esenţă o forţă constructivă şi organizată în jocul democratic. Astfel încît partidul comuniştilor poate merge pe linia cea cu care ne-am obişnuit, de confruntare în societate, de scoaterea oamenilor în stradă, de boicotare. Deci noi toate astea le-am văzut. Alianţa cred că are acuma suficiente forţe pentru a înfrunta astfel de provocări din partea partidului comuniştilor, dar eu cred că şi în interiorul partidului comuniştilor ar trebui să intervină o schimbare de mentalitate la nivelul percepţiei faţă de ce a fost comunismul. Pentru că asta i-ar da în ochii multor alegători şi în rîndul celor care vor o schimbare în RM o capacitate acestui partid de a deveni cu adevărat util Republicii Moldova pe un drum pe care noi ireversibil trebuie să-l parcurgem în timpul care ne aşteaptă.”

Europa Liberă: Cum renunţă ei la seceră şi ciocan, la simbolurile comuniste?

Octavian Ţîcu:
Este o chestiune de stat de drept, din acest punct de vedere condamnarea morală şi după aceea juridică a comunismului atrage după sine emiterea unor legi care expres cere această condamnare cu penalizări respective şi interzicerea acelor forţe politice care se revendică de la această politică. Astfel intrăm în cîmpul constituţional juridic care trebuie să-şi facă datoria. Dacă partidul comuniştilor va înţelege că este necesară această schimbare el o va face şi atunci vom avea un alt partid comunist. În orice caz linia de confruntare se va menţine între opoziţie şi guvernare, dar este firesc în context democratic.
XS
SM
MD
LG