Linkuri accesibilitate

Vînzările de armament și influența Rusiei în lume


Un elicopter rus Mi-17 V5 în dotarea forțelor militare indiene
Un elicopter rus Mi-17 V5 în dotarea forțelor militare indiene

Viorel Cibotaru: „Rusia este a doua ţară exportatoare, după volum, şi se află imediat în spatele Statelor Unite.”


Preşedintele rus Vladimir Putin i-a îndemnat pe ambasadorii ţării sale acreditaţi în străinătate să nu se jeneze să promoveze tehnica militară rusească pe pieţele externe. Cum trebuie inteles acest mesaj al liderului de la Kremlin?. I-am pus întrebarea expertului miltar Viorel Cibotaru.


Viorel Cibotaru: „Este un mesaj complex şi se înscrie foarte bine în noua
Viorel Cibotaru
Viorel Cibotaru
​politică de extindere a influenţei a Federaţiei Ruse pe arena internaţională.

În condiţiile în care piaţa de vânzări de armament cunoaşte o ascensiune de tehnologii şi de producţii noi, pe de o parte. Şi de creşterea volumului de importuri de anumite ţări. Ţări în care tradiţional Federaţia Rusă era interesată.

În ultimii ani, Rusia este a doua ţară exportatoare, după volum, şi se află imediat în spatele SUA. SUA cu 30 % şi Federaţia Rusă cu 24 %, devansând Franţa, Marea Britanie, Germania şi Israelul, în producere. Dar, pe de altă parte, se apropie şi anumiţi importatori, cum este India şi China care au început foarte rapid să-şi dezvolte propriile capacităţi şi posibilităţi de producţie a armelor. Deci, este un business foarte profitabil. Care îi oferă posibilitate Federaţiei Ruse să se afle în căutarea permanentă a tehnologiilor. Complexul militar industrial din Federaţia Rusă poate oferi mai multe locuri de muncă. Deci, este profitabil din punct de vedere economic.”

Europa Liberă: Care ţări ar fi interesate să cumpere tehnică militară rusească?

Viorel Cibotaru: „Cei mai mari cumpărători rămân a fi India, China, Singapore, dar şi ţările din continentul African, inclusiv şi ţările din America Latină. Sunt foarte populare anumite aparate de zboruri ruseşti: YAK, MIG, Suhoi, inclusiv şi elicoptere. Uneori se întâlnesc lucruri destul de bizare, de exemplu, SUA recent au cumpărat o partidă de elicoptere MIG-17 din Federaţia Rusă pentru a le transmite Guvernului din Afganistan. Deci, în această ţară sunt mai populare aceste tipuri de elicoptere. Şi astfel, noua armată afgană va fi înzestrată cu aceste tipuri de elicoptere produse în Federaţia Rusă.

Solicitate sunt şi tancuri, foarte multe piese şi foarte costisitoare piese de navigaţie, purtătoare de avioane, nave de croazieră şi alte tipuri de vase militare maritime. Şi desigur că foarte multe muniţii care sunt foarte costisitoare şi foarte populare; rachetele care vin în înzestrarea fie că a apărării antiaeriene, fie că a avioanelor de vânătoare sau bombardierilor, sau de alte tipuri.”

Europa Liberă: Cum să înţelegem două lucruri: pe de o parte, promovezi pacea în lume, pe de altă parte, fără jenă, aşa cum zice domnul Putin, trebuie să promovezi vânzarea armamentului rusesc?

Viorel Cibotaru: „V-am zis despre primul factor, care este unul foarte convingător pentru economia rusă, dar este şi factorul doi, aşa numitul soft-Power în relaţiile internaţionale. Adică promovarea prin acest tip de produs a influenţei Federaţiei Ruse, legarea a unui stat importator de armament cu politicile sau anumite aspecte ale politicii promovate de Federaţia Rusă.

Este cunoscut că, de exemplu, India şi China şi-au dezvoltat relaţiile foarte strânse cu Federația Rusă. Şi această susţinere din partea Federației Ruse prin exporturile de armament către aceste ţări la preţurile convenabile pentru ambele părţi. Mai departe pot fi întrezărite şi în poziţiile comune luate în diferite foruri internaţionale. Sau în poziţiile vis-a-vis de unii şi aceeaşi oponenţi, cum ar fi SUA sau ţările din UE, sau ţările din alt bazin, cum ar fi Japonia în cazul Chinei, Singapore sau a Indoneziei. Deci, vedem că aceasta este profitabil din punct de vedere al promovării influenţei Federației Ruse în relaţiile internaţionale.

Şi al treilea aspect, este ceea ce noi am încercat să numim jocul de-a supra puteri în influenţarea prin această forţă dură a armamentelor, a armatelor şi capabilităţilor de luptă. Influenţarea, până la urmă, a stării de lucruri pe arena internaţională la nivel global. Aceste elemente fac ca Vladimir Putin să pună o sarcină prioritară în sarcina Ambasadorilor Federației Ruse peste tot. Probabil dumnealui are în vedere concret căutarea unor noi posibilităţi şi evaluarea ţărilor în care se află aceşti ambasadori din punct de vedere a marketingului de vânzări a armamentelor. Iar acolo unde sunt anumite contracte şi legături cu instituţiile de export de armament din Federația Rusă - crearea unor circumstanţe avantajoase pentru implementarea acestor contracte, dar şi pentru extinderea lor. Promovarea imaginii acestor tipuri de armamente, organizarea diferitor acţiuni comune, expoziţii ş.a.m.d.”
XS
SM
MD
LG