Linkuri accesibilitate

Rusia trebuie să rămână un partener stabil al Moldovei


Vlad Filat
Vlad Filat

Vlad Filat: Problema transnistreană – cel mai sensibil subiect în dialogul moldo-rus.


Europa Liberă: Domnule premier, să ne oprim un pic şi la relaţia moldo-rusă, cu atât mai mult că aţi avut această discuţie telefonică cu omologul Dumneavoastră de la Moscova, Dmitri Medvedev. Aţi convenit şi aţi putea să efectuaţi o vizită în toamnă în Federaţia Rusă. Multe sunt şi subiectele care rămân să figureze pe agenda moldo-rusă. Veţi începe negocierile pe marginea acordului bilateral privind colaborarea în domeniul energetic, asta am înţeles că aţi lăsat să se înţeleagă în timpul discuţiei cu omologul Dumneavoastră.

Vlad Filat: „Da, am convenit că în luna septembrie să merg într-o vizită la Moscova. I-am mulţumit domnului prim-ministru Medvedev pentru invitaţie. Încercăm să combinăm această vizită pe de o parte în relaţiile bilaterale, pe de altă parte cu zilele culturii Moldovei în Federaţia Rusă. Avem un program intens în acest sens. Pe agendă vor fi problemele tradiţionale – relaţiile politice, economice, ceea ce ţine de acel acord inter-guvernamental, asupra căruia am convenit că trebuie să-l elaborăm şi să-l semnăm, se munceşte. Deci, procesul a pornit. Dar dincolo de acest contract, avem de semnat acordul vis-a-vis de protecţia migranţilor. Avem un şir de probleme pe agendă, care trebuie să-şi găsească rezolvarea. Sigur şi reglementarea conflictului transnistrean va fi pe agendă. Va fi o comunicare constructivă, în speranţa că vom mai rezolva probleme, aşa cum de fapt le-am rezolvat şi până acum. Moldova a demonstrat că poate fi un partener credibil, ştim să ne asumăm responsabilităţi în faţa partenerilor noştri şi să le respectăm prin acţiuni foarte concrete. Moldova are nevoie de prieteni.”

Europa Liberă: Domnule premier, dar am reţinut o declaraţie, pe care o făcea liderul comuniştilor, domnul Voronin, spunând că nesemnarea unui nou contract cu Gazpromul ar putea ascunde interese financiare. Ce e drept, el nu a dat nici un nume, dar oricum a venit această reacţie, după ce MoldovaGaz a anunţat că nu a reuşit să obţină un nou preţ pentru gazul rusesc până la finele acestui an.

Vlad Filat: „Noi până în prezent primim gaze naturale având la bază acordul semnat de Voronin.”

Europa Liberă: Şi de Guvernul Greceanîi.

Vlad Filat: „În perioada respectivă de timp tot Voronin decidea ce semnează unul sau altul. Dacă e să vorbim de preţuri, atunci probabil el ar trebui să dea mai multe explicaţii de ce a fost semnat acel contract, în acele condiţii. Dar trecem peste acest aspect, ar fi prea mult pentru dânsul ca să-i comentez toate prostiile pe care le enunţă practic zilnic. Noi avem în faţă o sarcină, care vizează economia naţională şi vizează securitatea energetică, în consecinţă fiecare cetăţean. Noi foarte responsabil abordăm acest subiect, facem pas cu pas, dorim să avem acest acord interguvernamental, în cadrul căruia să stabilim soluţiile în rezolvarea mai multor probleme. Dincolo de volumul de gaze, preţul de gaze, modul de formare a preţurilor, noi urmează să rezolvăm problemele care vizează datoriile în mod special a celor din stânga Nistrului.”

Europa Liberă: L-am auzit pe vicepremierul Lazăr, care spunea că datoria Transnistriei pentru consumul gazelor naturale ruseşti este o bombă pentru securitatea energetică a ţării, a Moldovei.

Vlad Filat: „Eu nu aş vrea să fac declaraţii tari. Este o problemă, pe care trebuie s-o rezolvăm. Însă rezolvarea acestei probleme vine în urma unei abordări profesioniste şi cu bună voinţă fiind abordată. Spre exemplu, domnul Voronin nu a spus nimic despre faptul că a lăsat ţara dincolo de deficitul bugetar de 16 procente, ce înseamnă o gaură de opt miliarde de lei, o ţară izolată în plan internaţional totalmente, şi cu aceste datorii, de circa două miliarde de dolari în sectorul energetic. În cazul dat vorbim de datoriile pentru gaz. În general, dacă cineva are soluţie la o problemă care vizează nu partidele politice, dar fiecare cetăţean în parte, ar trebui să vină să ofere această soluţie. Dar nu doar în fiecare zi să critice şi să vorbească, mă scuzaţi, dar altă expresie nu găsesc, să vorbească prostii.”

Europa Liberă: Domnule premier, dar este adevărat, planificaţi să modificaţi schema livrării gazelor ruseşti pentru soluţionarea problemei datoriilor regiunii transnistrene?

Vlad Filat: „Aici nu ţine de planificare. Aici ţine de negociere şi de oferire a unor soluţii reale, nu teoretice. Urmează negociatorii să discute şi să ajungă la acel compromis, care ar aduce la reglementare.”
XS
SM
MD
LG