Linkuri accesibilitate

Merkel-Hollande caută o poziţie comună înainte de summitul decisiv UE


Angela Merkel şi Francois Hollande
Angela Merkel şi Francois Hollande

Pe agendă: proiectul uniunii bancare în zona euro şi controlul asupra bugetelor naţionale.

Europa nu va putea iesi din criza fara un proiect comun franco-german. Liderii celor doua tari au cautat astfel, inaintea summitului decisiv al Uniunii Europene care incepe astazi la Bruxelles, sa arate ca se situeaza pe pozitii apropiate.

„Situatia e grava, iar noi avem obligatia de a construi Europa puternica de maine”... a declarat miercuri în timpul serii la Paris cancelara germana Angela Merkel.

Personajele cheie ale viitorului Europei, Angela Merkel si presedintele francez François Hollande, au încercat astfel, in ajunul summitului european ce are loc astazi si maine la Bruxelles, sa prezinte o pozitie comuna a celor doua tari, care formeaza pivotul Uniunii Europe. Europa nu poate functiona fara o relatie privilegiata intre Paris si Berlin, iar liderii celor doua tari au intretinut intotdeauna legaturi personale, de la Charles de Gaulle si Adenauer, trecand prin Mitterrand si Helmut Kohl, pina la Angela Merkel si Sarkozy.

Doar recent, dupa ce Sarkozy a pierdut alegerile si a fost inlocuit cu socialistul Hollande, relatia franco-germana a inceput sa schioapete. Tensiuni ingrijoratoare pentru coeziunea europeana au aparut intre cei doi lideri in legatura cu modalitatea iesirii din actuala criza.

François Hollande e impotriva austeritatii generale promovate de Merkel si se asteapta la o mai mare implicare financiara a Germaniei, in vreme ce Merkel considerã ca Germania a facut deja suficient si refuza planul punerii in comun a datoriilor tarilor din zona euro. „Asta nu se va intampla cat timp sint eu in viata”, a declarat Merkel.

Summitul se anunta tensionat. Ca baza de lucru, se va porni de la un document prezentat de presedintele Consiliului European Herman van Rompuy, document care, pe langa proiectul unei uniuni bancare a tarilor din zona euro mai include si controlul bugetelor nationale de catre autoritatile europene, ceea ce va face sa scrasneasca multi dinti in Europa, dar va satisface exigentele Berlinului.

In fata acestor probleme de dimensiuni continentale, sau chiar globale, disputele din Romania in legãtura cu cine va sta la masa tratativelor: Ponta sau Basescu, sint total irelevante si starnesc în cel mai bun caz doar iritare.
  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG