Linkuri accesibilitate

Grecia își va renegocia discret împrumuturile


Antonis Samaras, noul premier elen
Antonis Samaras, noul premier elen

Atena poate spera într-o ameliorare a condițiilor aplicării măsurilor de austeritate de care a depins acordarea împrumutului salvator al UE.


Deteriorarea continua a economiei Greciei i-a facut pe creditori sa inceapa sa dea semne de flexibilitate. Alegerile de duminica au fost un semnal incurajator, intelegerea tacita fiind acum ca Grecia ar putea beneficia de un mai larg spatiu de miscare, cu conditia sa-si respecte angajamentele pe termen lung.

Faptul ca noul guvern grec va fi condus de conservatorul moderat Antonis Samaras a facut sa se indeparteze spectrul unei iesiri iminente a Greciei din zona euro. Totusi, chiar si Samaras a facut de indata cunoscut ca va cauta sa renegocieze conditiile imprumutului recent de 130 miliarde de euro primiti de la Uniunea Europeana, Banca Centrala Europeana si Fondul Monetar International.

Discutiile vor incepe chiar in seara aceasta, la reuniunea ministrilor de finante ai tarilor din zona euro care se va tine la Luxembourg. Va fi vorba de discutii mai mult de principiu, intrucat pentru a vedea daca Grecia este capabila sa respecte conditiile impuse va trebui asteptata formarea noului guvern si revenirea in ţarã a inspectorilor internationali.

Situatia Spaniei si a Ciprului va fi de asemenea discutata la reuniune. Ambele tari se afla intr-o situatie dificilã, Ciprul, care va prelua peste cîteva zile presedintia Uniunii Europene, fiind chiar pe cale de a cere un imprumut Rusiei pentru a-si salva sistemul bancar.

Germania este foarte reticenta la ideea de a diminua rigoarea masurilor de austeritate impuse Greciei. Exista insa teama ca prea multa flexibilitate ar intarzia aplicarea reformelor in Grecia, facand tara sa aiba nevoie de un ajutor financiar suplimentar. O asemenea eventualitate ar fi foarte rau perceputa, nu doar in Germania, dar si in alte tari nordice, precum Finlanda si Olanda, unde partidele anti-europene cistiga din ce in ce mai mult teren.

La fel, va trebui gasita o modalitate de a evita ceea ce s-a intamplat recent in cazul Spaniei. Cind, in urma cu doua saptamani, aceiasi ministri de finante din zona euro au decis sa acorde Spaniei o linie de credit de 100 miliarde de euro pentru a o ajuta sa-si salveze sistemul bancar, asta nu a facut nimic pentru a face sa scada scepticismul pietelor, ba chiar valorile spaniole au continuatã sã cadã în bursã.
  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG