Linkuri accesibilitate

Retrospectiva săptămânii politice


„Alianţa ar trebui acum să-şi fortifice unitatea şi să soluţioneze problemele social economice din ţară care sunt cel mai mare dușman al AIE".

În opinia redactorului şef al postului Radio Chişinău Cătălin Gomboş revenirea Partidului Comuniştilor în Parlament reprezintă mai curând un transfer a boicotului stradal în sânul legislativului, decât un plus de imagine democraţiei din Moldova în care opoziţia ar trebui să participe la procesul politic:

„Dacă partidul comuniştilor a revenit în parlament doar pentru a avea o tribună mass-media având în vedere faptul că vizibilitatea comuniştilor este mult mai mică în ultima perioadă. Şi va continua cu un boicot de data aceasta în sala de plen atunci nu se va întâmpla nimic, ba chiar ar putea să încetinească adoptarea unor legi care sunt foarte importante. S-ar putea să asistăm la situaţii cum au fost cele de dinainte de plecare comuniştilor din Parlament, adică pe anumite probleme specifice unele partide din Alianţă PLDM, PD să facă alianţă de conjunctură cu Partidul Comuniştilor. Dincolo de acestea nu cred că vor fi afectate relaţiile din cadrul AIE.”

Natalia Uzun redactor şef la ziarul Moldavskie Vedomosti crede că principalul oponent al coaliţiei de guvernare este însăşi Alianţa, care îşi taie singură creanga de sub picioare:

„Alianţa ar trebui acum să-şi fortifice unitatea şi să soluţioneze problemele social economice din ţară care sunt cel mai mare dușman al AIE. Dacă la acest capitol ar fi fost minime succese, nici nu ar apărea frica de revenire PCRM. Pe de altă parte se observă ca PCRM se risipeşte. Însă cei care pleacă din acest partid pretind exclusiv pe electoratul PCRM şi lor nu le este convenabil să facă coaliţii cu partidele din Alianţă, cum nici alianţei nu îi este convenabil să facă altă majoritate în Parlament.”

Directorul agenţiei de ştiri Info Prim Neo Valeriu Vasilică e de părere că o reconfigurare reală a raportului de forţe în Parlament nu va avea loc. Însă atît guvernarea, cât şi opoziţia vor avea acum mai mult spaţiu de manevră:

„Pentru că lucrurile în alianţa de guvernare se decideau de regulă pe ultima sută de metri, de centimetri, deciziile se luau pe muchie de cuţit. Toată lumea tremura cum vor decide aceşti trei vreo problemă sau alta de interes public. Acum nu vor mai avea posibilitate nici cei cu puţine voturi să-i şantajeze pe cei mari pentru că vor fi şi alţii cu puţine voturi care vor putea vota ceea ce nu votează, nu ştiu, PL, de exemplu. Dar nici cei cu mai multe voturi nu vor putea discuta cu partenerii de coaliţie cu mai puţine voturi de pe poziţii de forţă. Pentru că oricând se vor aduna suficiente voturi ca să se diminueze această pretenţie a PLDM, de exemplu.”

Un subiect pe larg discutat în această săptămână a fost şi neregulile atestate la bacalaureat. L-am întrebat pe Valeriu Vasilică dacă polemicile din Parlament despre corupţia de la examenele de BAC aduc claritate sau tulbură şi mai mult apele:

„Mai degrabă că sunt nişte interese. Aşa cum ne-am obişnuit, politicienii luptându-se unii cu alţii ar putea să fie ca cineva să atace instituţiile subordonate partenerului de coaliţie, de exemplu. Cred eu că ar putea fi, pentru că nu cred într-o soluţionare frontală, foarte rapidă, a unor probleme care s-au adunat în învățământ de ani şi decenii,” a spus directorul agenţiei de ştiri Info prim Neo Valeriu Vasilică.
XS
SM
MD
LG