Linkuri accesibilitate

Iurie Leancă a cerut UE să menţină presiunea asupra Moldovei


Iurie Leancă
Iurie Leancă

„Nu avem decât 3 ani la dispoziţie”, le-a amintit Iurie Leancă euro-parlamentarilor.


Ministrul de externe Iurie Leancă s-a aflat la Bruxelles pentru discuţii cu Catherine Ashton, coordonatoarea politicii externe a Uniunii Europene, legate de liberalizarea regimului de vize şi a relaţiilor comerciale. Mai multe, de Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles:

Ministrul de externe si al relatiilor cu Europa, Iurie Leanca, a cerut miercuri la Bruxelles Uniunii Europene sa mentina presiunea asupra Moldovei. Chisinaul a facut progrese, a spus el, dar Uniunea trebuie sa-si mentina vigilenta si sa faca in continuare presiuni asupra Moldovei pina in momentul in care aceasta tara, care ramane cea mai saraca din Europa, va capata statutul de candidata la aderarea la Uniunea Europeana.

Iurie Leanca a cerut acest lucru intr-o lunga intrevedere in sesiune publica cu membrii comisiei pentru afacerile externe din Parlamentul European. Inainte de asta, vice-premierul Moldovei a avut si o intalnire cu sefa diplomatiei europene Catherine Ashton si a semnat un acord special in legatura cu prevenirea dezastrelor cu comisarul european pentru ajutorul umanitar si situatiile de urgenta Kristalina Gheorghieva.

L-am intrebat pe dl. Leanca daca nu se teme ca indemnul in directia UE, careia ii cere sa-si mentina presiunea asupra Moldovei, ar putea fi interpretat acasa ca un apel spre o tutela straina:

„Presiunea poate fi malefica, dar si benefica. Eu vorbeam despre o interactiune in acest sens cu Uniunea Europeana. Avem nevoie de transfer de expertiza, de transfer de experienta. Noi nu dorim sa reinventam bicicleta. Dar pentru a avea acest sprijin, pentru a beneficia in continuare de resurse financiare, sigur ca fiecare cent pe care il primim este cheltuit cu maxima eficienta.”

Intrebat de parlamentarul român Cristian Preda de ce nu se face mai mult pentru depistarea si pedepsirea vinovatilor de violentele politienesti de acum 3 ani, Iurie Leanca a spus ca lucrul e foarte dificil intrucat Moldova are in continuare o justitie corupta.

L-am intrebat atunci pe dl. Leanca ce poate face guvernul pentru a remedia situatia din justitie, o interventie directa fiind, teoretic, exclusa, date fiind standardele europene care impun independenta justitiei de executiv si de legislativ:

„Guvernul impreuna cu parlamentul pot face multe. Putem obtine crearea unui cadrul legal si a unor conditii pentru schimbarea mentalitatilor. Pentru a schimba mentalitatile trebuie sa creezi anumite pârghii. Deja citeva proiecte de lege au trecut de analiza si de expertiza guvernului si se afla acum in parlament: despre modul de numi si de a evalua judecatorii si a face aceste procese mult mai transparente.”

Guvernul actual stie insa ca timpul e limitat pentru toate astea:

„Nu avem decit 3 ani la dispozitie, - le-a amintit Iurie Leanca euro-parlamentarilor, - si va fi greu sa convingem populatia de necesitatea anumitor reforme.”
  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

Previous Next

XS
SM
MD
LG