Linkuri accesibilitate

Oamenii de afaceri români tot mai pesimişti


…dar nu au prea multe soluţii şi vorbesc de inovaţii tehnologice şi de marketing, precum şi despre continuarea micşorării costurilor.


În România, oamenii de afaceri sunt din ce în ce mai pesimişti – arată un studiu făcut de compania de studiere a pieţei GfK: 77 la sută dintre oameni de afaceri romani consideră că lipsa investiţiilor va marca următoarele 12 luni, 75 la suta menţionează corupţia ca fenomen major în economie, în vreme ce peste jumătate dintre ei anticipează o scădere a puterii de cumpărare. Relatează, de la Bucureşti, Sabina Fati:

Institutul de cercetari de piata, GfK si Fundatia Romanian Business Leadres au facut un sondaj la care au participat 171 de oameni de afaceri din tara, iar principala ingrijorare a mediului privat din Romania pare sa fie accesul tot mai dificil la finantare si scaderea investitiilor. Aproape 80 la suta dintre cei intervievati prevad o adincire a crizei zonei euro, o crestere a riscului pentru regiunea in care se afla Romania, o diminuare progresiva a investitiilor, inclusiv dinspre bugetul statului si o incapacitate redusa de absorbtie a fondurilor europene. De asemenea, o majoritate covirsitoare a liderilor corportatiilor autohtone considera ca accesul la credite bancare sau surse de finantare reprezinta o importanta sursa de ingrijorare.

Potrivit sondajului GfK cresterea incertitudinii in contextual deteriorarii serviciilor publice, a scaderii increderii in administratie si in stat, precum si tendinta de risipa a banului public sint factori care cresc costurile pentru mediul de afaceri, care la rindul sau este nevoit de context sa aiba o relatie ineficienta cu sistemul public.

Pe de alta parte, antreprenoriatul ramine o zona interzisa romanilor in conditiile in care, potrivit unui sondaj national facut de IMAS la finele anului trecut 80 la suta dintre cei intervievati nu si-au dorit niciodata sa porneasca o afacere, iar cei care au demarat una spun in proportie de 30 la suta ca s-au impiedicat de “spaga” pe care o cer functionarii de stat, dar si de birocratia supradimensionata din cadrul administratiei locale (49 la suta).

In opinia managerilor intervievati de GfK, fenomenele externe cu cel mai puternic impact asupra economiei Romaniei sint in ordinea importantei: adincirea crizei din zona euro, scaderea economiei europene, explozia datoriilor suverane, cresterea preturilor materiilor prime si recesiunea mondiala. In acelasi timp, fenomenele interne cu cea mai mare influenta asupra economiei sint alegerile parlamentare si locale, intirzierile in accesarea fondurilor europene, cresterea coruptiei. In aceasta ecuatie complicata consecintele identificate de liderii companiilor romanesti ar putea fi: stagnarea activitatii economice, instabilitatea, investitii reduse, stagnarea consumului.

Pentru a se apara de aceste fenomene si de complicatiile existente si viitoare, cei 171 de oameni de afaceri intrvievati de institutul de cercetare a pietei GfK sugereaza ca nu au prea multe solutii si vorbesc despre inovatii, atit tehnologice, cit si de marketing, la care se adauga recalibrarea companiilor, inclusiv prin continuarea micsorarii costurilor.
XS
SM
MD
LG