Linkuri accesibilitate

Corupție în Comitetul Național Olimpic din Ucraina


Stadionul Olimpic de la Londra
Stadionul Olimpic de la Londra

Serghei Bubka: „Trebuie să facem curățenie și să nu ne abatem de la idealurile și principiile olimpice”.


Comitetul Național Olimpic din Ucraina l-a suspendat din funcție pe secretarul său general și a lansat o investigație în urma acuzațiilor că oficialul ar fi oferit spre vânzare la negru 100 de bilete la Jocurile Olimpice de vara aceasta de la Londra.

Volodymyr Gerașcenko, secretar general al Comitetul Național Olimpic din Ucraina de 15 ani, a fost filmat cu camera ascunsă de jurnaliștii televiziunii britanice BBC, promițându-i unui reporter deghizat în om de afaceri să-i vândă 100 de bilete.

Comitetului Național Olimpic din Ucraina i-au fost alocate 2900 de bilete pentru a fi distribuite fanilor, oficialilor sportivi, antrenorilor. În total, în jur de un milion de bilete au fost alocate în felul acesta țărilor participante. Regulile olimpice de distribuire a acestor bilete sunt stricte. El pot fi vândute numai cetățenilor țării destinatare. În Marea Britanie, vânzarea biletelor pe piața neagră este ilegală și pedepsită cu amenzi de până la 20 de mii de lire.

BBC relatează că, pe baza unor informații obținute când investiga piața neagră a biletelor olimpice, l-a contactat pe Gerașcenko mai întâi telefonic, la Kiev, iar apoi la o întâlnire față în față la un hotel de la Londra, unde oficialul ucrainean s-a aflat în vizită.

În înregistrarea cu camera ascunsă, Gerașcenko a spus că îi vor mai rămâne probabil 50-100 de bilete și, dacă acesta va fi cazul, este dispus să le vândă cumpărătorului britanic. Întrebat cum ar vrea să fie plătit, oficialul ucrainean a spus – cash. „Mai bine cash și să-ncheiem afacerea asta. Sper să ajung aici la 10 iulie”, spune Gerașcenko în înregistrare.

Serghei Bubka la o conferință de presă la Kiev
Serghei Bubka la o conferință de presă la Kiev
După difuzarea reportajului aseară, președintele Comitetului Național Olimpic ucrainean, Serghei Bubka, a anunțat că l-a suspendat pe Gerașcenko și a promis că acest caz va fi cercetat de o comisie independentă.

Bubka, fost campion olimpic la sărituri cu prăjina, a organizat în grabă aseară o conferință de presă în Quebec City, unde se afla la o ședință a Comitetului Internațional Olimpic. „Este o situație foarte neplăcută pentru noi”, le-a spus Bubka jurnaliștilor. Erou național în Ucraina, Bubka părea vădit jenat, după cum îl descrie agenție Reuters, și a spus că are multe întrebări pentru Gerașcenko.

Unele răspunsuri sunt cunoscute deja. BBC spune că l-a contactat din nou pe Gerașcenko săptămâna trecută și l-a pus la curent că pretinsul cumpărător de bilete este jurnalist care l-a filmat cu camera ascunsă. Reacția oficialului ucrainean a fost să spună că, de fapt, nu a avut de gând să vândă nici un fel de bilete în Marea Britanie și că promisiunile făcute au fost doar vorbe goale, din politețe, ca să nu ofenseze un reprezentant al țării care găzduiește Jocurile Olimpice.

Ucraina este o țară cu rezultate olimpice bune. La olimpiada precedentă la Beijing unde a obținut 27 de medalii s-a clasat pe locul 11 printre țările lumii.

Cele întâmplate acum, par să-l fi tulburat pe Serghei Bubka, legenda olimpică ucraineană. La conferința de presă de aseară în Canada, el a spus că va acționa neîntârziat. „Trebuie să mă întorc imediat acasă să iau măsuri. Pentru mine este foarte important acest lucru. Jocurile Olimpice sunt viața mea. Am visat și am trăit cu ele din copilărie. Trebuie să facem curățenie și să nu ne abatem de la idealurile și principiile olimpice”, a spus Bubka.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG