Linkuri accesibilitate

Şomerii tineri ai lumii, din ce în ce mai mulţi


La o agenţie a forţei de muncă în Spania.
La o agenţie a forţei de muncă în Spania.

Raportul OIM arată că în sud-estul Europei şi spaţiul CSI rata şomajului între tineri a crescut la aproape 21 la sută.


Organizaţia Internaţională a Muncii, agenţia din cadrul Naţiunilor Unite, avertizează într-un raport dat astăzi publicităţii că situaţia şomajului între tineri s-a înrăutăţit mult, ca urmare a crizei financiare. Circa 13 la sută din tinerii între 15 şi 24 de ani nu au de lucru sau nu găsesc o muncă calificată, o situaţie care nu se va îmbunătăţii în următorii patru ani. Mai multe de la Ileana Giurchescu:

Este vorba de aproape 75 de milioane de tineri care în acest moment, în lumea întreagă, nu au de lucru. Raportul Organizaţiei Internaţionale a Muncii atrage atenţia că situaţia este mai gravă decât ar lasă cifrele să se creadă, pentru că mult mai mulţi lucrează numai jumătate de normă sau fac munci necalificate. Se estimează că peste 6 milioane de tineri, în lumea întreagă, sunt atât de deziluzionaţi, de dezamăgiţi că au renunţat să mai caute de lucru. Motiv pentru care Organizaţia Internaţională a Muncii cere guvernelor să facă o prioritate din crearea de locuri de muncă pentru tineri.

Din 2007, numărul tinerilor şomeri a crescut cu patru milioane, potrivit raportului despre evoluţia situaţiei tinerilor pe piaţa muncii. Desigur, la nivel global, rata şomajului între tineri variază foarte mult, de la numai 8,6 la sută în Asia de Sud, la peste 25 la sută în Orientul Mijlociu.

Raportul, dat astăzi publicităţii, constată că tinerii din economiile dezvoltate şi Uniunea europeană au fost cei mai loviţi de criza financiară. Ceea ce a determinat şi o creştere rapidă a şomajului, de peste 26 la sută, între 2008 şi 2011. În comparaţie cu rata medie a şomajului, în această regiune, care a crescut cu numai 5 la sută.

Cum creşterea economică în această regiune este slabă, în mare parte din cauza măsurilor dure de austeritate financiară dar şi a crizei din zona euro, se prevede că rata şomajului între tineri va rămâne la un nivel record de 18 la sută, cel mai mare din 1990.

Situaţia din sud-estul Europei şi spaţiul CSI nu este mult mai bună: între 2008 şi 2009, rata şomajului între tineri a crescut de la 17 la aproape 21 la sută. Un trend care s-a ameliorat însă cu începere din 2010, aşa încât s-a reajuns la nivelul din 2008 (considerat şi ultimul an de referinţă, înainte de izbucnirea crizei financiare)

Problema este că situaţia tinerilor, în general, este mai gravă decât arată cifrele. Între tineri, şomajul mascat este mult mai răspândit şi greu de cuantificat.

Mulţi tineri îşi prelungesc studiile, pentru că ştiu sau cred că nu vor găsi de lucru , alţii acceptă locuri de muncă mult sub calificarea lor sau jumătate de normă. Dacă situaţia nu se redresează rapid, se mai arată în raportul Organizaţiei Internaţionale a Muncii, aceşti tineri se vor descalifica şi vor deveni şomeri pe lungă durată, altfel spus îşi vor începe viaţa matură ca şomeri. Şi ar putea rămâne în această situaţie.

Cum îşi văd tinerii de la Universitatea Liberă Internaţională, din Chişinău, şansele de viitor ? Şi unde, în Moldova sau peste hotare ?

„Eu învăţ la informatică şi aceasta este o profesie de viitor, ce este mult întrebată şi cred că voi ajunge aşa, la o firmă serioasă, să-mi pot întreţine familia”.

„Cu siguranţă cred că mă va angaja în câmpul muncii, ştiu că mă vor angaja pentru că ştiu ce vreau şi ştiu unde vreau să ajung”.

„La moment nu vreau să mă angajez după specialitate pentru că vreau să-mi continui masterul peste hotare şi aş vrea să fac ceva ce m-ar ajuta la masterat”.

„Undeva să te angajezi la lucru , la noi, imposibil.”

„În Republica Moldova te poţi angaja numai dacă înveţi bine…orice student are posibilitatea de a se implica doar dacă are voinţă”.

„Da, aici în Moldova, sper să-mi deschid o afacere proprie”.

Câţiva studenţi de la Universitatea Liberă Internaţională, din Chişinău.

Soluţii rapide şi simple nu există, dar Organizaţia Internaţională a Muncii crede că situaţia s-ar putea redresa dacă firmele private ar fi încurajate, financiar, să angajeze tineri sau s-ar oferi mai multe fonduri pentru tinerii care vor să înceapă propriile afaceri.
  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG