Linkuri accesibilitate

Vântul schimbării bate din nou în radioul şi televiziunea publică română


Schimbările au loc progresiv, iar noua putere se grăbeşte să-şi aducă ziarişti loiali.


De peste 20 de ani, în Romania, odată cu schimbarea guvernelor, se schimbă şi liderii posturilor publice de radio şi televiziune. Şi, aflam de la Sabina Fati, odată cu noul guvern socialist-liberal condus de Victor Ponta, vântul schimbării bate din nou în radio-ul şi televiziunea publică.

In Romania exista o traditie a schimbarii echipelor de conducere de la posturile publice de radio si televiziune odata cu schimbarea puterii. Atit TVR cit si Radio Romania Actualitati devin astfel instrumente la indemina celor aflati la guvernare, care se folosesc de aceste canale de comunicare in scopuri propagandistice. Spre deosebire de inceputul anilor 90, acum mesajele sint insa mai sofisticate, deci mai periculoase, pentru ca propaganda nu se mai face in mod direct, ci prin intermediul invitatilor, al temelor de dezbatere alese si nu in ultimul rind prin repetarea anumitor idei. Totul se intimpla sub umbrela Legii de functionare a TVR si a radioului public, fiindca desi in primele puncte, Legea stipuleaza „autonomia si independenta editoriala a serviciilor publice de radiodifuziune si televiziune”, in final explica felul in care sint numiti membrii consiliilor de administratie. Astfel grupurile parlamentare reunite din cele doua camere propun opt membri, in functie de ponderea lor politica din legislativ, presedintele si premierul desemneaza fiecare cite o persoana, personalul din TVR si radio aleg prin scrutin secret doi membri, iar grupul minoritatilor nationale are asigurat la rindul sau un loc.

Asadar conducerile posturilor publice de televiziune si radio sint alese de politicieni si desemnate printr-un vot politic, iar partidele care ajung la putere isi asigura majoritati confortabile in aceste Consilii de Administratie, care la rindul lor numesc, nu intotdeauna prin concurs, ziaristii care urmeaza sa coordoneze principalele departamente. Citiva democrat-liberali au incercat sa modifice legea in asa fel incit TVR si Radio Romania Actualitati sa fie scoase de sub control politic, dar nici unul dintre partidele parlamentare autohtone nu si-a dorit aceasta schimbare.

Cele mai importante organizatii de media din Romania avertizeaza acum ca in ultima saptamina au fost eliminati din grila de programe a posturilor publice de radio si tv mai multi moderatori cunoscuti pentru incisivitatea lor fata de politicieni. Este vorba despre prima saptamina de guvernare a noului guvern de centru-stinga, care a venit la putere in Romania dupa o motiune de incredere care a dus la caderea coalitiei conduse de PDL. De fapt chiar inainte de instalarea noului guvern condus de liderul socialist Victor Ponta, echilibrul din Consiliul de Administratie al TVR s-a modificat iar directorul editorial al televiziunii publice a fost demis.

Schimbarile au loc progresiv, iar noua putere se grabeste sa-si aduca ziaristi loiali, care stiu cum sa raspunda la comenzi, a caror obedienta a fost verificata in anii anteriori, dar si in perioada in care socialistii si liberalii au fost in opozitie.

Pe de alta parte toate partidele s-au folosit de pirghiile posturilor publice de radio si televiziune, dar socialistii o fac deobicei in forta, fara manusi, cu metoda, avind de partea lor specialisti in manipulare.
XS
SM
MD
LG