Linkuri accesibilitate

Grecii sunt chemaţi din nou la urne


Liderul partidului socialist PASOK, Evangelos Venizelos, părăsind palatul prezidenţial după eşecul ultimei tentative de a forma un guvern la Atena.
Liderul partidului socialist PASOK, Evangelos Venizelos, părăsind palatul prezidenţial după eşecul ultimei tentative de a forma un guvern la Atena.

După ce partidele alese în parlament pe 6 mai au epuizat toate posibilităţile de a forma un nou guvern.


Grecii se pregătesc din nou de alegeri după ce au fost epuizate toate posibilităţile de negocieri între partidele parlamentare după alegerile din 6 mai. Criza se adînceşte şi ţara se apropie mai mult de faliment şi de o eventuală excludere din zona monedei unice europene euro.

Preşedintele Carolos Papulias a mai încercat şi în această dimineaţă să alcătuiască o coaliţie care să obţină votul de investitură în parlament, dar a declarat că acest lucru nu este posibil. Domnul Papulias nu a anunţat data noilor alegeri, dar, potrivit constituţiei, ar trebui să aibă loc la jumătatea lunii iunie. Mîine va fi format un nou guvern provizoriu, a anunţat purtătorul de cuvînt al preşedinţiei de la Atena.

Potrivit rezultatului alegerilor din 6 mai, partidul de stînga Syriza, care se opune măsurilor de austeritate şi cere anularea înţelegerii dintre Grecia şi instituţiile creditoare internaţionale – cu ajutorul cărora Grecia a rezistat în ultimii ani – a ieşit pe un surprinzător loc doi. Acum, sondajele de opinie arată că performanţele acestui partid ar putea fi încă şi mai bune.

Liderul socialiştilor greci, Evangelos Venizelos a declarat presei astăzi că viitoarele alegeri nu trebuie văzute neapărat ca aducînd ceva mai rău, ci dimpotrivă, ceva mai bun pentru Grecia şi viitorul ei. Socialiştii din PASOK şi partidele de centru dreapta din Noua Democraţie susţin înţelegerea cu Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional şi adoptarea unor măsuri de austeritate care să pună deficitul bugetar sub control şi care să evite falimentul acestei ţări.

Liderii Uniunii Europene au spus că dacă Atena respinge înţelegerea care ar permite acordarea unui ajutor de urgenţă de 130 de miliarde de euro, asta ar însemna falimentul Greciei şi ar implica şi ieşirea ei din zona monedei unice europene.
XS
SM
MD
LG