Linkuri accesibilitate

Rețeaua teroristă al-Qaeda și Siria


Leon Panetta: „al-Qaeda ne preocupă, dar continuăm să-i cerem lui Assad să se dea la o parte...”


Intr-o conferinta de presa la Pentagon, Leon Panetta, ministrul american al apararii, a spus ca reteaua terorista al-Qaeda este prezenta in Siria. Pe ce isi bazeaza demnitarul american afirmatiile? Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Ministrul american al apararii, Leon Panetta a participat la conferinta de presa de la Pentagon impreuna cu seful statelor majore reunite ale armatei americane. Intrebarea reporterului a fost daca ministrul confirma sau infirma ceea ce guvernul Siriei sustine si anume ca reteaua terorista al-Qaeda este prezenta in Siria si ar fi in spatele unora dintre atentatele violente din acea tara.

Ministrul Leon Panetta prezentînd în fața unui Comitet parlamentar al Camerei Reprezentanților, la Washington, situația din Siria
Ministrul Leon Panetta prezentînd în fața unui Comitet parlamentar al Camerei Reprezentanților, la Washington, situația din Siria
Ministrul a confirmat ca organizatia terorista este activa in Siria fara sa ofere insa prea multe detalii. „Al-Qaeda, oriunde in lume, este de natura sa ingrijoreze” - a spus Panetta, continuind: „Si exista informatii din care rezulta ca al-Qaeda este prezenta in Siria.

Dar, sincer sa fiu, nu stim cu precizie ce intreprinde reteaua in acea tara. Si de aceea mi-e greu sa spun daca sint implicati sau nu in anumite activitati. Dar al-Qaeda ne preocupa. Si trebuie sa facem tot ce putem pentru a afla ce influenta are reteaua in Siria”.

Oficialitatea americana a repetat ca acest fapt, prezenta retelei teroriste, nu modifica pozitia americana, Washingtonul continuind sa sustina ca presedintele Bashar al-Assad si regimul sau trebuie sa paraseasca puterea. Dar Panetta nu a oferit detalii nici in legatura cu ceea ce fac sau nu fac Statele Unite pentru a obtine inlaturarea lui Assad. „Fara indoiala intreaga situatie din Siria ne preocupa intr-o mare masura” - a spus Panetta, continuind: „Acordul de incetare a focului nu pare sa functioneze. Insusi fostul secretar general ONU, Annan si-a exprimat temerile cu privire la disponibilitatea partilor de a respecta prevederile acordului. Continuam sa-i cerem lui Assad sa se dea la o parte, trebuie sa se produca o schimbare la conducere. Dupa numarul mare de victime, regimul si-a pierdut credibilitatea”.

Ministrul american a spus ca Statele Unite conlucreaza cu comunitatea internationala pentru a obtine schimbarea de regim si pentru ca Siria sa apartina sirienilor. „Dar nu este usor” - a spus Paneta, care si-a exprimat convingerea ca cea mai buna cale este actiunea comuna, impreuna cu comunitatea internationala.
XS
SM
MD
LG