Linkuri accesibilitate

Amenințările Rusiei la adresa scutului anti-rachetă - strategii de negociere


Interviu cu secretarul general NATO Anders Fogh Rasmussen.

Secretarul general al Alianţei Nord Atlantice Anders Fogh Rasmussen a declarat Europei Libere că recentele declaraţii ameninţătoare ale Rusiei faţă de planurile de amplasare a scutului anti-rachetă în Europa nu nu sunt decît „strategii de negociere”. Rasmussen şi-a exprimat de asemenea regretul că Rusia nu a înţeles că desfăşurarea acestui scut în Europa nu reprezintă o ameninţare la adresa ei. Rusia a ameninţat că va instala drachete în enclava Kaliningrad. Interviul acordat corespondentului Europei Libere Rikard Jozwiak este rezumat de Oana Serafim.

„Astfel de declaraţii ne îngrijorează şi ele nu sunt în acord cu înţelegerile la care am ajuns la Lisabona, la summitul NATO Rusia de acum cîţiva ani. Atunci am decis să formăm un parteneriat strategic autentic între NATO şi Rusia. Ameninţări că vor fi desfăşurate arme ofensive împotriva unor teritorii NATO nu se potrivesc de loc cu dezvoltarea unui parteneriat strategic. Aşa că eu regret foarte tare acest tip de retorică.”

Secretarul general al Alianţei Nord Atlantice a fost întrebat şi dacă Georgia (o ţară care a contribuit serios cu trupe în Afganistan, de fapt cu cele mai multe trupe dintre ţările ne-membre ale Alianţei) se află mai aproape acum de NATO decît acum 4 ani, la summitul de la Bucureşti?

„Summitul de la Chicago nu va fi unul al extinderii Alianţei, dar vom remarca cu siguranţă progresele făcute de Georgia în ultimul timp. Acest lucru va fi pomenit în declaraţia finală. Vom nota contribuţiile făcute de Georgia într-un mod foarte clar. De fapt, Georgia va participa la trei întilniri importante de la summitul de la Chicago: la reuniunea forţei internaţionale din Afganistan (ISAF), unde Georgia are o contribuţie importantă, fiind de fapt țara cu cea mai importantă contribuţie la operaţiiunile noastre de acolo. Georgia va participa şi la întîlnirea ţărilor care doresc să intre în NATO, care se desfăşoară la nivelul miniştrilor de externe. Alianţa va nota deci ce a realizat Georgia.”

Secretarul general al NATO a adăugat că la summitul de la Chicago se va discuta şi despre strategia Alianţei pentru Afganistan in perioada de după retragerea misiunii combatante:

„Vom lua o decizie despre profilul misiunii noastre din Afganistan după 2014, poate că nu în detaliu, dar vom stabili cum vom rămîne implicaţi în acolo după retragerea din 2014”,

a declarat secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, corespondentului Europei Libere la Bruxelles Rikard Jozwiak.
XS
SM
MD
LG