Linkuri accesibilitate

Sinteza săptămânii politice moldoveneşti


Vizita preşedintelui Nicolae Timofti în România şi relațiile moldo-ruse.

Istoricul şi analistul politic Octavian Ţîcu consideră că vizita preşedintelui Nicolae Timofti în România care a urmat după cea de la Bruxelles de acum o săptămână, trasează foarte clar priorităţile politicii externe a Republicii Moldova:

„ În condiţiile în care aspiraţiile de integrare europeană a Republicii Moldova fac din România principalul aliat al Republicii Moldova în această dimensiune astfel încât o asemenea vizită are componente multiple, inclusiv legate de proiectele transfrontaliere care sunt de natură să ajusteze economia Republicii Moldova la standardele europene, de conectare a sectorului energetic al Republicii Moldova la cel european.”

Dar poate strângerea relaţiilor moldo-române să afecteze relaţiile moldo-ruse?

Octavian Ţîcu: „Sigur că există o suspiciune întotdeauna de orice apropiere faţă de România. Dar lucrurile acestea în general noi nu trebuie să le privim în contextul acestei contrapuneri pentru că Moldova are o agendă de urmat, are o prioritate în politica externă, procesul de integrare europeană. Şi această apropiere de România trebuie privită într-un context general de reformatare a relaţiilor între Uniunea Europeană-Rusia-România şi Republica Moldova.”

În opinia analistului Vitalie Catană vizita preşedintelui Timofti la Bucureşti este una mai mult de curtoazie, însă destinaţia a fost selectată strategic din punct de vedere geopolitic. Astfel, Vitalie Catană sugerează că există toate motivele ca preşedintele Timofti să nu devieze de la orientarea vestică, în folosul celei estice:

„Trebuie să ţinem de priorităţile noastre pentru că în opinia mea nu cred că trebuie să ne prosternăm sau nici măcar să modelăm relaţiile noastre externe în funcţie de mofturile Rusie. Experienţa ne arată că chiar şi atunci când Moldova efectiv şi-a abandonat propriile interese punându-le la dispoziţia Rusiei oricum nu am avut nimic de câștigat. Relaţiile cu Rusia trebuie să le punem pe nişte coordonate foarte clare şi constante, astfel încât să nu depindem de aceste oscilaţii, pentru că aceste oscilaţii, am văzut că, ne dăunează foarte mult.”

Un sondaj de opinie făcut public la începutul acestei săptămâni, arată că cea mai mare parte dintre respondenţi de pe ambele maluri ale Nistrului consideră că cel mai bun prieten al Republicii Moldova este Rusia. Iar o vizită a preşedintelui Timofti la Moscova ar fi una binevenită în opinia jurnalistului Valeriu Demideţchi, şeful biroului ITAR-TASS în Moldova:

„Bunele relaţii dintre Republica Moldova şi România, dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană nu interferează cu relaţiile bune între Republica Moldova şi Moscova. Rusia şi Uniunea Europeană au un nivel mai înalt de relaţii, decât îl avem noi cu Bruxelles-ul. Ei au contracte de sute de miliarde de dolari, ei discută probleme de securitate la nivel mondial. Şi cred că cei care spun că pentru a obţine o apropiere de Bruxelles trebuie să te cerţi cu Moscova sunt opinii stupide şi necinstite,” a spus Europei Libere Valeriu Demideţchi, şeful biroului ITAR-TASS în Moldova.
XS
SM
MD
LG