Linkuri accesibilitate

Liberalizarea exportului de vinuri spre Rusia va duce la scăderea preţurilor pentru vinurile exportate


Interviu cu ministrul agriculturii Vasile Bumacov.

Marele importator de vinuri moldoveneşti, cel puţin odinioară, Rusia, îşi va deschide toate punctele vamale în faţa exportatorilor moldoveni. Republica Moldova nu va mai fi unica ţară care intră pe piaţa rusă cu vinuri doar prin două porţi vamale. Despre motivele şi condiţiile acestei decizii, precum şi alte aspecte ale actualităţii agricole vom discuta în această dimineaţă cu ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare Vasile Bumacov.

Europa Liberă: Dle ministru, s-a ajuns, iată, la o înţelegere ca exporturile moldoveneşti de vinuri spre Rusia să nu intre doar prin două coridoare vamale, ci prin orice punct vamal… În primul rând, cum s-a ajuns, de fapt, la această înţelegere, de vreme ce, lucru cunoscut, medicul sanitar şef al Rusiei ar fi preferat până acum - cum se face haz de necaz - să se îmbete mai degrabă cu apă rece, decât cu te miri ce cabernet moldovenesc? Aţi efectuat şi o vizită la Moscova, nu?

Vasile Bumacov: Această decizie de fapt a fost luată în rezultatul negocierilor de mai bine de un an jumătate. Aceasta nu a fost prima mea vizită la dl. Oniscenco, dar vreau să vă spun că domnul prim-ministru, Vlad Filat, de fiecare dacă când se întâlnea cu autorităţile ruse discuta această mare problemă a vinificaţiei moldoveneşti, când numai Republica Moldova era obligată să treacă prin terminalele vamale, cum le numeam noi, care nu numai că este o măsură discriminatorie, dar şi o măsură care face vinurile noastre necompetitive, pentru că cheltuielile prin aceste structuri se măresc cu minimum 10 la sută. Iată că în sfârşit, în rezultatul acestor înţelegeri, pentru vinurile moldoveneşti îmbuteliate s-a obţinut ca în cel mai apropiat timp să fie scoasă această restricţie.

Europa Liberă: De când această „liberalizare” a comerţului şi ce efecte, aţi vorbit deja de un efect, va fi vinul mai competitiv totuşi sub aspectul preţului inclusiv, poate avea pentru RM? Doar de confort că exportatorii nu se vor înghesui cu şipurile doar la două puncte vamale vu controale sâcâitoare?

Vasile Bumacov:
Nu este vorba despre confort. Este vorba, dacă am spus acum de preş, vreau să vă spun că aceste camioane cu vineri stau săptămâni în şir în aceste terminale, uneori în condiţii nefavorabilă păstrării vinului. Orice tărăgănare, atunci când lucrezi cu o reţea de cumpărători şi atunci când nu livrezi la timp, dar trecând prin aceste terminale niciodată nu poţi să ştii când va fi maşina devamată, crea mari probleme. Şi marea problema era că deja producătorii, noi de mai mult timp nu avem mari restricţii în Federaţia Rusă, deja de câteva luni, dar frica de aceste terminale a dus la faptul că exportatorii moldoveni de vinuri nu prea doreau să experte în federaţia Rusă.

Europa Liberă: Sau ar putea fi presupusă şi o majorare spectaculoasă a volumului exporturilor?

Vasile Bumacov:
Noi acum de măriri spectaculoase nu prea putem vorbi. Dacă aţi observat, în ultimul timp s-a deschis piaţa europeană, s-au dublat cotele, companii chineze, chiar şi astăzi avem în Republica Moldova o companie chineză care doreşte să importe vinuri din Republica Moldova, vice-ministrul comerţului responsabil de siguranţa produselor alimentare a fost în Republica Moldova timp de trei zile, în Federaţia Rusă se liberalizează. De aceea noi acum am ajuns în situaţia să ne facem griji mai mult de vinuri de calitate dacă avem, şi nu de pieţe.

Europa Liberă: A propos de calitate. Statul va trebui să garanteze calitatea producţiei… Ce posibilităţi are statul acum ca să excludă exportul vinului aflat sub standardele ţării importatoare?

Vasile Bumacov:
Statul are posibilităţi şi trebuie să fie responsabil de acest domeniu pentru că este un domeniu strategic. De aceea acum în Parlament este legea de reformare a sectorului viti-vinicol, prin care va fi creat şi oficiul Naţional al viei şi vinului, care de fapt va fi un parteneriat între reprezentanţii asociaţiilor de producători şi guvern. Noi am stabilit indicaţiile geografice, am adus sistemul în Republica Moldova la cel european şi vom introduce brandul naţional „Vin Moldova” care va fi aplicat pe fiecare sticlă care garantează calitatea statul. Şi atunci în piaţa rusă şi în alte pieţe vom av ea mai puţine probleme.

Europa Liberă: Cum la modul practic un agent economi neconştiincios va putea fi exclus din lista întreprinderilor exportatoare?….

Vasile Bumacov:
Eu pot să vă dau exemplul de un an în urmă, când noi am avut probleme cu exportatorii de fructe şi legume din Republica Moldova. Pentru că eram în pericol ca toţi să fie blocaţi în Federaţia Rusă din cauză a 9 exportatori. Şi atunci noi nu am aşteptat că „Rosselhoznadzor” să ia aceste măsuri. I-am stopat noi, i-am scos din listă şi de un an noi nu mai avem probleme cu „Rosselhoznadzor”. 175 de companii exportă şi nu avem nici o problemă. Vom aplica aceiaşi tehnologie şi la producătorii de vinuri.

Europa Liberă: Înţelegem că cel puţin se doreşte mărirea numărului companiilor care vor exporta vinul în sticle… De ce însă se doreşte şi exportarea vinului în vrac, de vreme ce este mult mai greu cu verificările şi mai prielnic pentru compromitere şi sancţiuni?

Vasile Bumacov:
Exportul vinului în vrac acum este pur şi simplu o necesitate, pentru că unii producători de vinuri au mari plantaţii şi nu au reuşit să-şi creeze infrastructura necesară. Dar acum prin proiectul de 75 de milioane pe care îl avem cu Banca Europeană de Investiţii vom reuşi. Mai avem ceva timp necesar ca să exportăm în vrac. Dar eu vreau să vă spun că exportul în vrac nu prezintă mare interes pentru economia ţarii şi pentru imaginea ramurii. Pentru că exportul în vrac înseamnă că valoarea adăugată este pierdute - se îmbuteliază undeva în altă parte. Doi, noi nu avem controlul la beneficiarul final, atâta timp cât nu avem o reţea de dealeri bine stabilită de companii. Şi atunci noi putem pierde mult din imagine. De aceea exportul în vrac nu este exclus că va mai rămânea prin aceste depozite vamale o perioadă de timp până nu vom lua măsurile necesare.

Europa Liberă: Premierul Filat a cerut acoperirii pe deplin a cotei de export la produsele vinicole pe piaţa europeană şi a activizării lor pe piaţa Chinei. Aici cum stăm?

Vasile Bumacov:
S-a lucrat foarte mult pentru a obţine această sporire de cotă în piaţa europeană şi atunci când vedem că uneori nu se îndeplineşte nu este un lucru binevenit. Va trebui să depunem eforturi ca să nu discutăm despre neîndeplinirea cotei în piaţa europeană. Evident în piaţa europeană pentru noi este important faptul că acolo vinurile trebuie să fie de calitate şi lucrând în piaţa europeană evident că ne ridicăm şi nivelul nostru de producere a vinurilor de calitate.

Europa Liberă: Dar de ce nu se reuşeşte uneori, dle ministru, nu-i ţine cureaua pe unii producători sau ce se întâmplă?

Vasile Bumacov:
Nu, de fapt acestea sunt probleme birocratice. Unii producători îţi asumă cote mai mari şi nu realizează. Asta este problema. Deci, o neînţelegere mai mult birocratică decât economică. În ce priveşte China, vom avea posibilitatea în aceste zile să vorbim cu compania „Maluri de aur” din China care a semnat copntractul cu un milion de sticle cu Cricova, dar este gată de fapt să ridice toate vinurile de acolo.

Europa Liberă: Vorbind de reforme în agricultură sau în primul rând în sistemul viti-vinicol, opoziţia, probabil, v-a cicălit destul cu faptul că importurile de producţie agricolă depăşesc deja exporturile… Aşa este sau este o critică nefondată?

Vasile Bumacov:
Cel care a spus acest lucru probabil a fost un student cam prost, pentru că încurcă exportul cu importul. Exportul de produse agroalimentare anul trecut a crescut esenţial faţă de importuri şi constituie 970 de mln. de dolari. Ne-am apropiat de un miliard de dolari de export de produse agroalimentare. În ce priveşti importurile, este 630 de mln. Diferenţa este destul de mare şi tendinţa de creştere a exporturilor faţă de importuri este bine conturată. Orice elev din clasa a treia poate să observe acest lucru.

Europa Liberă: Opoziţia e opoziţie, lupta politică e luptă politică. Din 2013, ca să schimbăm un pic macazul, producătorii agricoli ar putea plăti un impozit unic consolidat, care va înlocui toate taxele şi impozitele cu excepţia TVA, contribuţiilor sociale de stat şi primelor de asigurare obligatorie de asistenţă medicală. Opinii contradictorii ? Dvs. credeţi că e de bine?

Vasile Bumacov:
Sigur că este bijne. Deja sunt indicaţiile primului-ministru de a face toate calculele necesare, pentru Ministerul Agriculturii, dar şi pentru Ministerul Finanţelor. Pentru producătorii agricoli sunt aproximativ 10 impozite care sunt o mare încâlceală şi o mare povară pentru ei. De aceea se vor separa impozitele de exemplu pentru medicină, fond social şi TVA vor rămâne aşa cum sunt, iar alte 6 impozite vor fi comasate în unul si9ngur şi atunci în primul rând va fi clar. Pentru că acest impozit va fi raportat la suprafaţa de culturi agricole şi va fi mult mai simplu şi de plătit, şi pentru stat de a vedea trasabilitatea acestor impozite.

Europa Liberă: Presa scrie, de multe ori contradictoriu de alte intenţii, fiscale, pe arena agricolă care ar putea cauza, de exemplu, scumpirea cărnurilor, a fructelor… Despre ce e vorba şi de ce să se umble la legislaţie dacă asta provoacă scumpiri?

Vasile Bumacov:
Noi suntem în discuţii cu Ministerul Finanţelor şi cred că avem suficiente argumente ca cota TVA să rămână la 8 procente, aşa cum a fost în acest an. Aici nu este problema. Şi în privinţa preţurilor, să vedeţi că preţurile la produsele agroalimentare la majoritatea acum au scăzut.
Interviu cu ministrul agriculturii Vasile Bumacov
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:12:36 0:00
Link direct
Previous Next

XS
SM
MD
LG