Linkuri accesibilitate

Victor Ponta în aşteptarea votului de investitură


Premierul desemnat al României, Victor Ponta.
Premierul desemnat al României, Victor Ponta.

Comisia Europeană, Banca Mondială şi FMI vor sta cu ochi pe cheltuielile ce se decid la Bucureşti.


Premierul desemnat al României, social-democratul Victor Ponta a avut prima sa întrevedere cu reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional, ai Băncii Mondiale şi Comisiei Europene - instituţiile creditoare ale ţării. Şi a anunţat că va trimite o nouă scrisoare de intenţie la FMI, dar că nu va încerca să renegocieze condiţiile ultimului acord încheiat de guvernul lui Emil Boc. De la Bucureşti, relatează Sabina Fati:

Noul premier desemnat al Romaniei, Victor Ponta ar vrea sa modifice scrisoarea de intentie cu Fondul Monetar International, pusa la punct de guvernul de dreapta care a fost dat jos saptamina trecuta, printr-o motiune de cenzura. Liderul socialist, Victor Ponta, 39 de ani, se asteapta ca lunea viitoare sa primeasca din partea Parlamentului Romaniei votul de investitura, iar a doua zi guvernul sau sa poata adopta un nou document de lucru cu Fondul.

Pina atunci, insa, premierul desemnat al Romaniei a enumerat 15 masuri pe care le va aplica in regim de urgenta noua coalitie formata din socialisti si liberali: pe primul loc se afla revenirea salariilor la nivelul dinaintea taierilor din 2010, cind bugetarii romani au pierdut 25 la suta din lefuri. In al doilea rind premierul desemnat si-a propus majorarea salariului minim cu 26 la suta, astfel incit sa ajunga la circa 200 de euro lunar. Reducerea contributiilor pentru asigurarile sociale (CAS), micsorarea Taxei pe Valoarea Adaugata (TVA) pentru produsele de baza, taxarea marilor averi si a tranzactiilor financiare, adoptarea Legii electorale dupa modelul uninominal pur, renuntarea la linia de invatamint in limba maghiara pentru Facultatea de Medicina si Farmacie de la Tirgu Mures, solutionarea proiectului de exploatare a aurului de la Rosia Montana, depolitizarea structurilor deconcentrate, dar si adoptarea unei legi prin care sa fie interzis traseismul politic. Toate acestea fac parte din lista scurta a viitorului guvern de la Bucuresti.

Premierul desemnat, Victor Ponta a declarat dupa intilnirea cu reprezentantii FMI, ca guvernul pe care il va conduce va respecta obligatiile Romaniei pe plan international, dar va tine cont si de propriile prioritati, dintre care unele vor fi cuprinse in noua scrisoare de intentie cu Fondul. Nu este, insa, foarte clar cum va putea noul guvern sa-si finanteze prioritatile si in ce masura deficitul bugetar al Romaniei va ramine in parametrii prevazuti: adica 1,9 la suta din Produsul Intern Brut in 2012, mai ales ca inca nu s-au facut toate calculele. In orice caz in ceea ce priveste cota unica de impoitare de 16 la suta, cea care a sprijinit boom-ul economic din anii 2006-2008, va fi pastrata pina la alegerile din noiembrie, urmind ca dupa aceea noua alianta de centru-stinga sa introduca impozitul progresiv.

Victor Ponta cel mai tinar premier din istoria Romaniei, un pasionat al raliurilor si copilot in importante curse intrnationale, va fi totusi nevoit sa respecte tintele Fondului Monetar International si, chiar daca va primi unele derogari, monitorizarea financiara a tarii va continua, iar troica formata din Comisia Europeana, Banca Mondiala si FMI va sta cu ochi pe cheltuielile care se decid in capitala romaneasca.
XS
SM
MD
LG