Linkuri accesibilitate

Un precedent costisitor în fotbalul românesc


Patronul clubului romanesc de fotbal Steaua, Gigi Becali, a fost achitat în cel mai răsunator caz de corupţie din fotbalul autohton.


De ce ar plăti un patron de club 1 milion 700 de mii de euro unei echipe adverse din campionatul naţional de fotbal? Este vorba de mită sau de premii de motivare a jucătorilor. O poveste încurcată, în centrul căreia s-a aflat, până ieri, patronul clubului Steaua din România, Gigi Becali. Marţi, Curtea Supremă de Justiţie a decis că premiile nu erau mită – ceea ce desigur ar putea crea un precedent costisitor în fotbalul românesc. Sabina Fati:

Patronul clubului romanesc de fotbal Steaua, Gigi Becali, a fost achitat in cel mai rasunator caz de coruptie din fotbalul autohton: dosarul valiza. Verdictul nu este definitiv, dar mizind pe lipsa legislatiei in domeniu cei mai multi specialisti se asteapta la o achitare si in ultima instanta.

In 2008 procurorii anticoruptie din Romania au blocat 1.700.000 de euro, bani cu care Gigi Becali vroia sa-i premieze inainte de meci pe jucatorii echipei Universitatea Cluj, care urma sa joace cu CFR Cluj (0-1 pe teren). In cazul in care meciul ar fi fost cistigat de Universitatea Cluj, Steaua, echipa lui Gigi Becali ar fi devenit campioana Romaniei. Universitatra a pierdut atunci meciul, Becali - banii cu ajutorul caruia ar fi decis meciul, iar Steaua - campionatul. Investitia era bine gindita de Gigi Becali, fiindca odata ajunsa in cupele europene, Steaua ar fi recuperat banii si chiar i-ar fi triplat.

Procurorii anticoruptie au cerut pentru patronul Clubului Steaua Bucuresti, patru ani de inchisoare cu executare pentru dare de mita si fals in inscrisuri. Valiza trimsia la Cluj de Gigi Becali cu cei 1.700.000 de euro a ramas asadar la procurori, care s-au ocupat doar sa demonstreze ca acesti bani urmau sa fie dati mita, nu si de provenienta lor.

Initial, Comisia de Disciplina a Federatiei Romane de Fotrbal a hotarit sa sanctioneze atit cele doua echipe implicate in tentative de dare si de primire de mita prin depunctare, cit si pe patronul Steaua cu interdictia de a mai intra pe stadion 2 ani, dar forul superior a indulcit aceste pedepse, fiindca astfel de premieri nu erau interzise prin regulament. In 2009 acest regulament a fost schimbat dupa standarde FIFA, iar premierile au fost interzise.

Gigi Becali este la 54 de ani unul dintre principalii investitori in fotbalul romanesc si in topul celor mai bogati romani, cu o avere in scadere de la circa 800 de milioane de euro in 2008, la circa 200 de milioane anul trecut. Cioban la bază, europarlamentar din partea nationalistilor din 2009, Gigi Becali este un un ortodoxist cu accese homofobe, un personaj neconventional care a facut avere printr-un schimb extrem de avantajos de terenuri cu armata.
XS
SM
MD
LG