Linkuri accesibilitate

Privatizări dubioase ale unor exploatări de cupru


Intrebarea la care nu pot răspunde oficialii români este de ce au selectat pentru licitație companii care nu pot susține o investiție suficientă.


Romania este pe cale sa cedeze exploatarea unor zăcăminte importante de cupru printr-o tranzacţie misterioasa, în care identitatea investitorului aşteptat să achite peste 200 de milioane euro pentru Cupru Min este neclară. Cupru Min, o societatea comerciala de stat cu sediul in Abrud, un orasel aflat in vestul Romaniei, la baza Muntilor Apuseni a fost cumparata in urma unei licitatii internationale de firma canadiana Bayfront Capital Partners, care insa nu are cei 200 de milioane de euro pe care trebuie sa-i achite, potrivit ministerului roman al Economiei.

Practic, autoritatile romane nu au verficat bonificatia companiilor care s-au inscris la licitatie, pornind poate de la convingerea ca nici un candidat nu vrea sa piarda cei 1 milion de euro cit a fost taxa de participare. Pe de alta parte firma cistigatoare are o cifra de afaceri de doar 4 milioane de dolari. Intrebarea la care nu pot raspunde oficialii romani este de ce au selectat pentru licitatie companii care nu pot sustine o investitie suficienta. Mai ales ca intreprinderea autohtona Cupru Min are licenta de exploatare pentru cel mai mare zacamint de cupru din Romania, cel de la Rosia Poieni estimat la 900 de mii de tone. In acest moment pretul cuprului este de peste 8000 de dolari tona, dar au fost perioadae in care a ajuns pina la 10.000 de dolari.

Romania nu a obligat firma cistigatoare a licitatiei sa realizeze investitii in Cupru Min, dar pentru ca sa obtina profit noul proprietar va trebui rentabilizeze intreprinderea si sa cheltuie in acest sens mai multe zeci de milioane de euro plus 80 de milioane pentru investitii de mediu. De pilda firma Mineco, detinuta de elvetieni, a investit 150 de milioane de euro la Moldova Noua, intr-o exploatare de cupru mult mai mica.

Astfel de privatizari facute pe fuga si superficial au mai avut loc in Romania in perioada 1996-2000, cind a inceput de fapt restructurarea economiei autohtone, tot sub un calendar girat de FMI. Multe dintre ele au esuat, iar altele au fost facute doar in beneficiul cumparatorului. Intre timp, insa, in Romania licitatiile sint transparente si toate miscarile facute de stat pot fi urmarite aproape in timp real de aceea pare inexplicabil felul in care a decurs privatizarea pentru cea mai mare exploatatie de cupru din tara.

Potrivit intelegerilor cu Fondul Monetar International pina la sfirsitul acestui an Romania trebuie sa vinda o serie de pachete majoritare si minoritare ale unor companii de interes strategic din domeniul energetic si transporturilor, dar si sa privatizeze intreprinderi falimentare, care au nevoie de investitii serioase, cum este cazul Cupru Min. Astfel peste 50 la suta din actiunile CFR Marfa trebuie vindute pina in luna octombrie, dar si cite 20 la suta din Posta Romana si TAROM, compania aeriana autohtona. In plus pachete minoritare ale celor 15 societati din subordinea Ministerului Industriei vor fi deasmenea trecute in proprietate privata fie prin licitatii directe, fie prin listarea la bursa.
XS
SM
MD
LG